u Domu hrvatskih branitelja

FOTO / Otvorena izložba slika i goblena koje je ukrajinska umjetnica, pjesnikinja, obrtnica i novinarka ostavila u nasljeđe

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Izložba pod nazivom "Nasljeđe" u organizaciji ukrajinsko-hrvatske udruge prijateljstva "Generacija za hrabrost", jučer otvorena u prostoru Doma hrvatskih branitelja u Puli, prikazuje radove čija je autorica ukrajinska umjetnica, pjesnikinja, obrtnica i novinarka Vladyslava Jašnyk (1938.-2018.). Ona je, naime, u nasljeđe ostavila privatnu kolekciju slika i goblena izvezenih posebnom tehnikom "križić", koju je formirala kroz desetljeća svog života.

Simbolika boja

Organizatorica izložbe, predsjednica udruge "Generacija za hrabrost" Olga Sakovska, predstavila je izložbu kao mjesto protkano životnim iskustvom autorice, koja je bila njezina baka, kao i komponentom ljudskosti koju je nosila čitav život.

Boje na ukrajinskim vezovima ne samo na slikama i goblenima, već i na košuljama, imaju svoju duboku simboliku, a za Ukrajince imaju i golemu važnost. "Nije to samo odjeća, već simbol tradicije naroda", istaknula je Sakovska pojašnjavajući simboliku boja.

Tako crvena boja označava zaštitu, ljubav i strast, zelena simbolizira procese rađanja i rasta, dok žuta predstavlja život, radost, bogatstvo i prosperitet. Plava boja na ovim vezovima simbol je ženske energije i spokoja, bijela svetosti i djevičanstva, a crna plodnosti zemlje. Sakovska je istaknula i da su se posebnim znakovima izvezenima na košuljama prepoznavali članovi obitelji koji su, posebice tijekom ratova, na taj način lakše pronalazili svoje nestale članove.

Brojni uzvanici

Olga Sakovska u svom se emotivnom govoru dotaknula današnjih, ratnih događaja u Ukrajini te izrazila zahvalnost Puli i Istri što je velikog srca primila brojne Ukrajince koji ovaj grad i županiju doživljavaju drugim domom.

Izložbi su prisustvovali i supruga veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Nina Kirilič, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel, predstavnik ukrajinske manjine u Zagrebu Viktor Filim te predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Meleško.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater