IZBORNI REZULTATI U ISTRI

Učka je svoja vrata odškrinula desnim strujama, A IDS POSLAO JUDIN POLJUBAC SDP-u

| Autor: Chiara BILIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

IDS-ova je podrška Milanoviću neiskrena i izdajnička, politički nekorektna. Judin poljubac koji je, potenciran Miletićevom nepromišljenom izjavom, SDP-u dao vjetar u leđa i nanovo uzburkao stare, nikad umrtvljene duhove

Istarska županija jedino je područje regionalne samouprave u Hrvatskoj koje je već u prvom krugu izabralo svog predsjednika. Osvojivši 51,28 posto glasova, naklonost 45.145 građana, Zoran Milanović pomeo je konkurenciju. Istra se još jednom zaogrnula crvenim plaštem. HDZ-ova kandidatkinja u utrci za reizbor Kolinda Grabar-Kitarović u Istri za bivšim SDP-ovim premijerom kaska čak 39,14 postotnih poena, dok je nezavisni Miroslav Škoro sakupio tek 9,38 posto.

Da se, dakle, pitalo samo Istrijane, Milanović bi već danas pripremao kofere za svoj petogodišnji mandat na Pantovčaku što, naravno, nije nikakva senzacija, čudo ili neočekivani obrat u neizvjesnoj lokalno-političkoj areni, već realna slika svjetonazorske preferencije istarskih glasača. U Istri je ovakav rezultat tek potvrdio očekivanja.

Razlog za slavlje

Iako ovogodišnje izbore ne valja u potpunosti uspoređivati s bitkom koja se 2014. godine vodila u prvom krugu predsjedničke utrke između ondašnjeg aktualnog SDP-ovog predsjednika Ive Josipovića i protukandidata Kolinde Grabar-Kitarović, Milana Kujundžića i Ivana Vilibora Sinčića, treba podsjetiti da je Josipović tada mobilizirao 62 posto istarskih birača, odnosno desetak postotnih poena više nego Milanović sada. No, Josipovićeva je pozicija tada, naime, u mnogočemu bila komfornija nego Milanovićeva danas. Prvo, SDP-ov je predsjednik onomad bio na vrhuncu popularnosti, dok se Milanović do ove kandidature politike klonio pune dvije godine. Drugo, Milanović je građanima otprije poznat kao šef Vlade, a ta je pozicija uvijek podložna kritici i negodovanju, pogotovo u usporedbi s predsjedničkom funkcijom, ali i s obzirom na to da je poluga izvršne vlasti zbog odgovornosti baratanja ovlastima omražena među narodom.

Dakle, naizgled se može činiti da politički vlastodršci Istre imaju legitiman razlog za slavlje. No, upravo usporedba ta dva rezultata pokazuje da je IDS-ov optimizam i ponos daleko od realnog stanja te da bi unutar njihovih redova trebao postojati više nego jedan uzrok za zabrinutost. I to ne zato što je kandidatu kojeg ta stranka podupire pala podrška za deset postotnih poena, iako je opet riječ o SDP-ovcu jer svojeg nemaju, nego jer je i više nego razvidno da se njihovi ideološki protivnici kreću uzlaznom putanjom. Učka je svoja vrata odškrinula desnim strujama.

Neprecizna izjava

Može IDS-ov predsjednik Boris Miletić do u beskonačnost ponavljati već toliko izlizanu mantru o tolerantnoj Istri, ali matematika ne laže, statistika je neumoljiva i pokazuje da je ta tolerancija, ako je IDS-ovim očima promatramo kao vrijednosnu opoziciju političkoj desnici, polako počela napuštati Poluotok, slika o convivenzi blijedi. HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović i njezin još desniji oponent Miroslav Škoro danas u Istri osvajaju 21,78 posto biračkog tijela, dok su prije pet godina Milan Kujundžić i ta ista Grabar-Kitarović zajedničkim snagama uspjeli prikupili tek 16,42 posto. Istra je, istina, još uvijek crvenija od ostatka Hrvatske, ali trendovi su se najzad počeli mijenjati. Istrijani nisu nikad imali tako snažan desni blok.

U mnogočemu je, međutim, neprecizna i netransparentna Miletićeva izjava medijima nakon objave prvih neslužbenih rezultata izbora. Ne samo da je predsjednik IDS-a i dugogodišnji pulski gradonačelnik zatvorio oči pred postotkom kojeg je ostvarila desnica i poručio da je Istra glasala za tolerantnu i normalnu Hrvatsku i još jednom pokazala da je drukčija od ostalih, što je barem donekle točno, nego je naglasio i da je Milanovićev uspjeh u Istri zasluga IDS-ovog angažmana: "Iz rezultata se vidi da je IDS odradio odličan posao, kako u kampanji tako i na terenu". Ostaje, međutim, nejasno na kojim premisama Miletić bazira ovu konstataciju.

Valjda Miletić ne smatra da se, prikupivši 883 potpisa, IDS-ova mašinerija u pretkampanji oznojila od rada, zaprljala ruke do lakta. Za početak, u odnosu na 2014., bez obzira na to što su već tada s lokalnim SDP-om zahladili odnose, IDS je ove godine propustio svoje volontere poslati na štandove. Niti su ih dijelili s SDP-om, niti su, kao prije pet godina, imali svoje. Ako išta, IDS-ova je podrška Milanoviću neiskrena i izdajnička, politički nekorektna. Judin poljubac koji je, potenciran Miletićevom nepromišljenom izjavom, SDP-u dao vjetar u leđa i nanovo uzburkao stare, nikad umrtvljene duhove.

Tako je, primjera radi, 2015. godine na parlamentarnim izborima za SDP u Puli glasalo 10.420 građana, a za IDS 8.289, što ne pretjerano kompliciranom računicom daje zbroj od 18.709 birača. Uz pretpostavku da su SDP-ovi birači u nedjelju poduprli svog kandidata, očigledno je da je Zorana Milanovića u najvećem istarskom gradu biralo otprilike 2.400 IDS-ovih glasača. Naime, ukupno je Milanović dobio 12.817.

Ne treba čuditi što je čelnik istarskog SDP-a Vili Bassanese već jučer reagirao na navode IDS-ovog predsjednika. Osvrnuvši se na dio izjave koja se odnosi na Umag, gdje je gradonačelnik upravo Bassanese, a kojom je Miletić poručio da je rezultat u tom gradu ispod prosjeka Istarske županije što, po njegovom mišljenju, znači da SDP Istre nije odradio svoj posao, niti je mobilizirao, niti motivirao birače. Iako Miletiću paljba po stranci čijeg kandidata podupiru na ovim izborima nije politički mudra, a prije svega je nepotrebna, istina je, kao i obično, negdje između.

Umag je doista glasao ispod istarskog prosjeka. Isto je i s ostatkom SDP-ovih bastiona; Fažanom, Svetvinčentom, Tinjanom i Žminjom. Izuzetak je Vižinada, gdje je Milanovića podržalo gotovo 59 posto birača, dok je u IDS-ovom Labinu ta podrška premašila 60 posto. Bila bi, dakle, notorna laž reći da se istarski SDP bezrezervno posvetio Milanovićevoj kampanji. SDP-ovci su, izuzev štandova na kojima su agitirali dva vikenda prije službenog početka kampanje, također bili nevidljivi i nečujni, iako su itekako svjesni da dio stranačkog kadra bivšeg šefa ne može vidjeti niti nacrtanog. Istra bi, na kraju krajeva, za Milanovića u ovom postotku glasala i da se preko noći čarobnim štapićem magično izbrisalo postojanje obje stranke, i IDS-a i SDP-a, u posljednjih mjesec dana. A te su činjenice bili svjesni u oba stožera. Busanje o prsa je po ovom pitanju, pred borbu koju će njihov zajednički kandidat uskoro voditi u drugom krugu, traćenje vremena. S jedne strane ukazuje na nervozu u IDS-ovim redovima, s druge pak na pasivnost i umor druge najjače parlamentarne stranke u Istri.

Sveti Petar

Jedino kakvo-takvo iznenađenje je poraz HDZ-a u njihovoj jedinoj istarskoj utvrdi, Svetom Petru u Šumi, koji je, kao i ostatak Hrvatske, odlučio kazniti Kolindu Grabar-Kitarović i Vladu Andreja Plenkovića. Tamo je Milanović osvojio 30 posto glasova, dok je aktualnu predsjednicu podržalo 21,95 posto birača, a Miroslava Škoru 17,39. Iako se Grabar-Kitarović svojski potrudila izbjeći skup u najvećem istarskom gradu održavši ga upravo u Svetom Petru, izvjesno je da su njezini gafovi doprli kako do Zadrana, tako i do ušiju žitelja tog kraja, koji su radije svoje povjerenje udijelili Milanoviću i, u velikoj mjeri, ukupno čak 27 posto, Daliji Orešković, Ivanu Pernaru, Katarini Peović, Dariju Juričanu i Mislavu Kolakušiću. Tu dakako valja obratiti pozornost i na ozbiljno zanemarivanje HDZ-a u Istri, koji izuzev bivšeg ministra turizma i aktualnog saborskog zastupnika nema niti jedno istaknuto lice, a čak je i on marginaliziran te nije na istoj valnoj duljini s Plenkovićem. U obzir treba uzeti i činjenicu da se u istarskim općinama manje glasa za stranku, a više za čovjeka.

Sudeći po ovim rezultatima, Milanović bi u borbi protiv Grabar-Kitarović u drugom krugu u Istri mogao računati na 70 posto glasova. Škorini birači zasigurno neće u cijelosti podržati aktualnu predsjednicu. Nedvosmisleno je to poručio svojim glasačima u izbornoj noći, kada ne samo da ih nije pozvao da pomognu Grabar-Kitarović, već je, sasvim suprotno, najavio daljnji obračun s HDZ-om izlaskom na parlamentarne izbore iduće godine. Njegovi birači, kao i u ostatku Hrvatske, mogli bi apstinirati, dodatno kažnjavajući HDZ. Milanović bi, napokon, od građana koji su u prvom krugu odlučili probati nešto novo mogao profitirati i sebi prisvojiti dio kolača Mislava Kolakušića, Darija Juričana, Katarine Peović i Dalije Orešković.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini