LAKŠE SE DIŠE

ZRAK U ISTRI VIŠE NIJE ZAGAĐEN Čestice pijeska iz Turkmenistana nestale iz zraka krajem ožujka

| Autor: Jasna ORLIĆ
Automatska postaja za mjerenje zraka Koromačno Brovinje ZZJZIŽ

Automatska postaja za mjerenje zraka Koromačno Brovinje ZZJZIŽ


Posljednjih dana kvaliteta zraka na području Istre prema dostupnim podacima je dobra i prihvatljiva, i to očekujemo i tijekom cijele godine, uz napomenu da će povećanje temperature i insolacije u našim krajevima utjecati na povećanje razine prizemnog ozona, zaključuje Željko Stipić, voditelj Laboratorija za ispitivanje kvalitete zraka županijskog Zavoda za javno zdravstvo

Kakva nam je trenutno kvaliteta zraka? Prije šest dana došlo je do zagađenja zraka jugoistočne Europe pijeskom iz Turkmenistana. S druge strane, zaustavljanje prometa i industrijskih aktivnosti kod naših zapadnih susjeda trebalo bi rezultirati čišćim zrakom. Ova smo pitanja postavili Željku Stipiću, dipl.ing., voditelju Laboratorija za ispitivanje kvalitete zraka županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Posljednjih dana u medijima se moglo primijetiti zamjetan broj članaka koji su obrađivali temu loše kvalitete zraka u našim krajevima. Javno objavljeni indeksi kvalitete zraka sa mjernih postaja diljem Hrvatske pokazivali su lošu i vrlo lošu situaciju, a glavni uzrok su bile lebdeće čestice, odgovara Stipić i nastavlja. Treba istaknuti da stručnjaci napominju da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva.

- Krajem ožujka na području Hrvatske došlo je do značajnijeg povećanja koncentracija lebdećih čestica. Glavni uzrok povećanja koncentracija čestica je specifično strujanje zraka koje je transportiralo pijesak iz pustinje Karakum (Turkmenistan). Iz podataka vidljivo je kružno strujanje iznad našeg područja, tako je do maksimalnih koncentracija na istoku zemlje došlo već 27. ožujka, na području Istre 28. ožujka, a jug, Dubrovnik je zahvatilo 29. ožujka. Isti scenarij je pratio i smanjenje koncentracija, vraćanje na uobičajene razine koje je uslijedilo 30. ožujka na istoku, 31. ožujka u Istri i 1. travnja na jugu.

Ova je epizoda lijepo pokazala globalni utjecaj na naš život i potrebu da svi moraju povećati napore kako bi smanjili zagađenje, a posebno zraka koji ne poznaje granice. Naše djelovanje osim lokalno ima i utjecaj na globalnu situaciju.

Kako je zbog epidemiološke situacije vezane za pandemiju COVID-19 došlo do ogromnih promjena u načinu života svih ljudi, značajnih smanjenja gospodarskih djelatnosti, od prometa do zaustavljanja cijelih industrijskih postrojenja, može se očekivati da će se to primijetiti i na rezultatima praćenja stanja okoliša. Neki su utjecaji već zabilježeni u industrijskim područjima na prostoru Kine gdje je zabilježeno značajno smanjenje onečišćenja zraka. Na području Istre kvaliteta zraka je dobra, koncentracije praćenih parametara su niske, i u širem vremenskom okviru ćemo moći vidjeti da li je promjena načina života u okruženju vidljiva i na našem području. Posljednjih dana kvaliteta zraka na području Istre prema dostupnim podacima je dobra i prihvatljiva, i to očekujemo i tijekom cijele godine, uz napomenu da će povećanje temperature i insolacije u našim krajevima utjecati na povećanje razine prizemnog ozona, zaključuje Stipić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini