KLOBASOVA

ŽIVIO PUST I KLOBASICE: Gosti su i ove godine Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Pozvani su svi ljubitelji klobasica da degustiraju klobasice te daju svoj glas favoritima jer su posjetitelji smotre ujedno i članovi žirija

Smotra buzetskih klobasica "KlobaSova", u organizaciji Mjesnog odbora Sovinjak, održat će se u Sovinjaku u subotu s početkom u 19 sati, u svom drugom izdanju. Pozvani su svi ljubitelji klobasica da degustiraju klobasice te daju svoj glas favoritima jer su posjetitelji smotre ujedno i članovi žirija. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i buzetske Turističke zajednice.

Kobasice iz domaćinstva

Na smotri mogu sudjelovati svi proizvođači buzetskog područja koji klobasice pripremaju za vlastite potrebe u svom domaćinstvu. Potrebno je dostaviti uzorak suhe klobasice od oko 50 centimetara, dan uoči smotre 24. siječnja od 20 do 21 sat u Društveni dom Sovinjak. Očekuje se da će se odazvati najmanje tridesetak proizvođača koliko ih je sudjelovalo na prošlogodišnjem premijernom izdanju smotre. Za najbolje klobasičare na ovogodišnjoj "KlobaSovi 2020" osigurane su i prigodne nagrade. Prvoplasirani su pozvani sudjelovati na "28. Luganigadi" u Marušiće, smotri najboljih klobasica sjeverne Istre te na natjecanje "Istarska klobasica po starinski 2020." u Svetom Petru u Šumi.

Tijekom večeri u Sovinjaku će se pobrinuti i za prigodni pusni program s gostima iznenađenja. Pohvalili su se da im u goste dolaze Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, neizostavni tandem 37. Riječkog karnevala, koji će ove godine biti dio programa Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture.

Živopisna smotra

U Mjesnom odboru Sovinjak, pod čijom ingerencijom djeluju i Sovinjski pusti, tradicijska grupa zvončara koja je česti gost riječkih karnevalskih događanja u Viškovu, Matuljima, Lovranu, Grobniku…, na prošlogodišnjoj su premijernoj KlobaSovi također ugostili goste iz Riječkog karnevala pa su im poziv uputili i ove godine. Očekuje se i dolazak pusnog gradonačelnika Buzeta Don Matea Skrobarića iz Skrobarskih maškara, ovogodišnjih domaćina Buzetskog karnevala.

Prvu smotru buzetskih klobasica nazvanu po izvedenici riječi klobasica i Sovinjak, u Sovinjaku su organizirali lani s ciljem da se pokrene jedinstvena manifestacija na sjeveru Istre koja bi poprimila i međunarodna obilježja, potaknula domaće proizvođače na promoviranje tradicionalne gastronomije.

- Na ideju smo došli lani kao prošlogodišnji domaćini Buzetskog karnevala kada smo uz pusne običaje povezali tradicionalnu deliciju koja se upravo u ove pusne dane najviše degustira, a to je naša buzetska klobasica, rekla je Nina Majer iz organizacijskog odbora.

Cilj je da se "KlobaSova" održava u kontinuitetu i pretvori u živopisnu tradicijsku gastronomsku smotru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum