NAJNOVIJESOVINJAK

Prva smotra buzetskih klobasica uz specijalne goste - meštra Tonija i kraljicu Riječkog karnevala: ALEN BRŽENDA POBJEDNIK JE PRVE KLOBASOVENova manifestacija istarskog sjevera okupila je čak 32 proizvođača ove cijenjene domaće delicije. Svi posjetitelji bili su ujedno i članovi žirija pa je prebrojavanje i zbrajanje glasova potrajalo gotovo sat vremena

Sa zavidnih 87 bodova Alen Brženda osvojio je prvo mjesto na prvoj smotri buzetskih klobasica te za zrno soli, papra, moguće malo ružmarina, lovorovog lista, česna ili kapljicu vina, nadmašio svoje konkurente. Nova manifestacija istarskog sjevera nazvana Klobasova - kloba kao skraćenica od klobasica, a sova kao kratica od Sovinjaka - u Društvenom domu u Sovinjaku okupila je čak 32 proizvođača ove cijenjene domaće delicije.

Drugi Robert Jurada, treći Dejvid Flego

Svi posjetitelji smotre bili su ujedno i članovi žirija pa je prebrojavanje i zbrajanje glasova potrajalo gotovo sat vremena s obzirom da su se brojni ljubitelji domaće istarske kobasice odazvali pozivu da degustiraju kobasice i daju svoj glas favoritima. Organizatori smotre, Mjesni odbor Sovinjak i maškare Sovinjak ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala, kao i pokrovitelji Grad Buzet i buzetska Turistička zajednica, mogu doista biti zadovoljni.

Drugo mjesto sa 78 bodova zauzeo je Robert Jurada, a treće mjesto s 52 boda Dejvid Flego. Priznanja i nagrade, punilicu za kobasice, stroj za rezanje mesa te dasku za rezanje i nož, odnosno tacadoru i nožić, najboljima su uručili specijalni gosti meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak koji su svojim dolaskom podržali ovu novu manifestaciju istarskog sjevera, ali i Buzetski karneval u sklopu kojeg je organizirana. Konačno, buzetska Turistička zajednica u suradnji s mjesnim odborima i Gradom Buzetom od 1994. godine koordinira veliki maškarani mimohod na buzetskoj Fontani, a od 2007. godine u sastavu je Hrvatske udruge karnevalista.

- Rijeka je inficirala ne samo Istru nego i cijelu Hrvatsku, trenutno više od 50 gradova ima svoje karnevale. Dobro smo krenuli i još malo će cijela Hrvatska biti jedan veliki karneval, komentirao je meštar Toni. Kao prijatelj ove nove manifestacije, smotru buzetskih klobasica podržao je direktor Turističke zajednice Grada Buje Valter Bassanese.

Domaća kobasica kao kravata

- Živio pust i klobasice! uzvikivao je raspoloženi pusni gradonačelnik Anzolo Komunjac ili Nevio Sirotić i sam cijenjeni proizvođač kobasica ili kako je rekao klobasičar, ovom prigodom sa zanimljivim modnim detaljem, domaćom istarskom kobasicom kao kravatom. Njegovo zadovoljstvo dijelio je i Roberto Majer u odori Sovinjskih pusti, tradicijske grupe zvončara, grdih pusti ili štracara. U odijelu na koje je ručno prišiveno tisuće raznobojnih krpica "cundri" i s palicom od smreke ili crnog graba na čije su korijenje obješeni zvonci, poručio je da je smotra organizirana na inicijativu gradonačelnika u sjeni Siniše Žulića i zamišljena kao izbor tri najbolje klobasice Buzeštine.

Cilj smotre bio je okupiti male proizvođače koji kobasice pripremaju za vlastite potrebe u svom domaćinstvu. Za sudjelovanje je bilo dovoljno dostaviti pola metra suhe kobasice, a uzorci su bili numerirani tako da se nije znalo čiji su. Kobasice se rezalo na kolutiće i slagalo na tanjure označene brojevima, a tijekom degustacije i prebrojavanje glasova za dobro raspoloženje pobrinuo se Trio Kunfin.

Upravo se za vrijeme maškara više nego u druge dane degustiraju domaće kobasice pa je i Klobasova bila prilika da se proizvođači kobasica buzetskog područja okupe na jednom mjestu. Njome ne samo da se nastoji popularizirati taj proizvod već možda i nekoga potaknuti da se i sam okuša u izradi domaćih istarskih kobasica pa je prvo izdanje Klobasove dalo naglasak na domaću gastronomiju i zapravo pokazalo da ima još jako puno potencijala pretvoriti se u živopisnu tradicijsku gastronomsku smotru. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam