(G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prva smotra buzetskih klobasica održat će se u Društvenom domu Sovinjak u subotu s početkom u 19 sati. Pozvani su svi ljubitelji kobasica da uz čašicu dobrog vina degustiraju kobasice i daju svoj glas favoritima, jer svi posjetitelji smotre su ujedno i članovi žirija
Tko radi najbolje kobasice na istarskom sjeveru znat će se u subotu na smotri buzetskih klobasica Klobasovi koja će se, s početkom u 19 sati, održati u Društvenom domu u Sovinjaku u sklopu Buzetskog karnevala. Organizatori nove manifestacije nazvane po izvedenici riječi klobasica i Sovinjak, Mjesni odbor Sovinjak i maškare Sovinjaka, ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala, pohvalili su se da im u goste dolaze Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak.
Numeriranje uzoraka
- Cilj je okupiti male proizvođače s područja Grada Buzeta koji kobasice pripremaju za vlastite potrebe u svom domaćinstvu. Za sudjelovanje je potrebno dostaviti oko 50 centimetara suhe kobasice najkasnije do 19 sati na dan održavanja smotre. Uzorci će biti numerirani tako da se neće znati čiji su. Degustirat će ih i ocjenjivati svi posjetitelji koji to budu željeli, a proglasit će se tri najbolje kobasice, najavila je Nina Majer iz organizacijskog odbora.
Za najbolje kobasičare osigurane su vrijedne nagrade: punilica za kobasice, stroj za mljevenje mesa te daska za rezanje i nož.
Pusni gradonačelnik Anzolo Komunjac ili Nevio Sirotić i sam proizvođač kobasica ili, kako je rekao, klobasičar, kaže da je za dobru kobasicu važna kvaliteta mesa, omjer sastojaka i način sušenja. Opisujući postupak njene proizvodnje reći će da se nakon klanja, meso pusti na stolu u konobi hladiti jedan dan, nareže na manje komadiće i melje u mašini, doda sol, papar, netko stavi i ružmarin, lovorov list, česan, malo vina, svako radi na svoj način.
- Klobasica, ako je suha, mora se uvijat nožić na nje dok pride iz enega kraja na drugi, otkrit će Nevio Sirotić kako je najbolje provjeriti da li je kobasica dovoljno suha te poručiti: Živio pust i klobasice!
Tradicionalna receptura
Za maškare se više nego u druge dane degustiraju domaće kobasice, a Klobasova je prilika da se svi oni koji proizvode kobasice za vlastite potrebe okupe na jednom mjestu.
- Upravo u vrijeme maškara mogu se degustirati sušene kobasice koje se na našem području pripremaju po tradicionalnoj recepturi i vjerojatno razlikuju od ostalih krajeva zbog Ćićarije koja nam čuva leđa, odnosno zbog strujanja posebnog zraka. Organizator smotre izrazio je želju da pozove posebne goste na smotru klobasica, Meštra Tonija i aktualnu kraljicu Riječkog karnevala koji na taj način daju podršku maškaranim zbivanjima na Buzeštini tako da smo uz bok Riječkom karnevalu, poručila je Mila Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta.
Zadovoljstvo što je na inicijativu Mjesnog odbora Sovinjak i tamošnjih maškara došlo do realizacije ove manifestacije izrazio je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.
- Klobasova prije svega ima za cilj okupiti male proizvođače kobasica s ovog područja i dati veći naglasak na domaću gastronomiju i proizvod koji ljudi nemaju često priliku kušati čak ni u restoranima. Sigurno ima veliki broj onih koji domaće kobasice proizvode za svoje potrebe, a možda nikada nisu imali prilike predstaviti ih u nekom širem krugu. Namjera je stoga popularizirati taj proizvod pa možda i potaknuti nekoga da se i sam okuša u izradi domaćih kobasica, izjavio je Žulić.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Mjesnog odbora Sovinjak i buzetske Turističke zajednice. ( G. ČALIĆ ŠVERKO)