Alen Brženda potvrdio je prošlogodišnju titulu najboljeg proizvođača klobasica i ponovo osvojio prvo mjesto KlobaSove. Drugo mjesto zauzeo je Kristijan Klarić, a treće Kristijan Jermaniš
Kada se spoje dvije riječi, kloba kao skraćenica od klobasica i sova kratica od Sovinjaka, dobije se KlobaSova, smotra buzetskih klobasica, manifestacija novijeg datuma koja je u svom drugom izdanju potvrdila kako ima perspektive dugoročno se pozicionirati na gastro karti istarskog sjevera. Smotra je to namijenjena proizvođačima s buzetskog područja koji klobasice pripremaju za vlastite potrebe u svom domaćinstvu.
Održana u sovinjskom Društvenom domu, u organizaciji Mjesnog odbora Sovinjak i Sovinjskih maškara, a pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i buzetske Turističke zajednice, KlobaSova je okupila dvadesetak proizvođača, čiju su umješnost ocjenjivali svi posjetitelji. Prestižna titula najboljeg proizvođača klobasica drugu godinu za redom pripala je Alenu Bržendi i njegovoj supruzi Sendi iz Peničići koji su ponovo osvojili prvo mjesto.
Povjerili su nam da je tajna kvalitetne klobasice prvenstveno u dobrom mesu od domaće svinje uzgojene u vlastitom domaćinstvu, hranjene arbetom, kukuruzom, krumpirom... Osim kvalitetnog domaćeg mesa važan je naravno i omjer sastojaka, pa ispada da je pobjednički par ponovo za zrno soli, papra, malo lovorovog lista, česna ili kapljicu domaćeg vina, nadmašio svoje konkurente. Sve sastojke treba dobro promiješati i klobasice prosušiti na buri.
Ovogodišnja sezona kažu, nije baš naklonjena klobasičarima jer nije bilo bure. Proizvodnja domaće delicije obiteljska je tradicija. Alen, inače vozač saniteta, kao i ekonomistica Sendi, još su u djetinjstvu sudjelovali u proizvodnji klobasica, a u međuvremenu su obiteljske recepte očito usavršili do savršenstva.
Drugo mjesto zauzeo je Kristijan Klarić iz Sv. Donata, a treće Kristijan Jermaniš iz Kjeke. Uz priznanja i nagrade, stroj za mljevenje mesa, vagu, mašinu za špricanje loza, set noževa te dasku za rezanje, najbolji klobasičari pozvani su sudjelovati na "28. Luganigadi" u Marušiće, smotri najboljih klobasica sjeverne Istre te na natjecanje "Istarska klobasica po starinski 2020.", u Svetom Petru u Šumi.
Najboljima su čestitali specijalni gosti s druge strane Učke, meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, tandem 37. Riječkog karnevala iz grada koji je ovogodišnja Europska prijestolnica kulture. Riječki dvojac drugu je godinu za redom podržao KlobaSovu, ali i Buzetski karneval u sklopu kojeg je organizirana.
- Diljem Hrvatske više je od pedeset karnevala, a svaki je jednako važan u očuvanju pusne tradicije, narodnih običaja pa i domaće gastronomije, rekao je meštar Toni koji je prenio pozdrave svih riječkih karnevalista uz povik "Živio pust. Krepat ma ne molat". Kao prijatelj manifestacije, smotru buzetskih klobasica, također drugu godinu za redom, podržao je direktor Turističke zajednice Grada Buje Valter Bassanese, a dočekao ga je buzetski kolega, direktor buzetskog TZ-a Hari Vidović.
Maškare i politika
Da maškare ne mogu bez politike potvrdila su u Sovinjaku čak tri gradonačelnika, meštar Toni u ulozi maškaranog riječkog vlastodršca, pusni gradonačelnik Buzeta Don Mateo Skrobarić iz Skrobarskih maškara, ovogodišnjih domaćina Buzetskog karnevala i njegov svjetovni buzetski kolega Siniša Žulić. Sva tri zadovoljna što KlobaSova, zamišljena kao izbor tri najbolje klobasice, nastavlja pusnu i gastro tradiciju.
U Mjesnom odboru Sovinjak, pusnu tradiciju njeguje zvončarska skupina Sovinjski pusti, grdi pusti ili štracari, u odijelima na koje je ručno prišiveno tisuće raznobojnih krpica "cundri".
U Sovinjaku su novom manifestacijom, uz pusne običaje povezali i tradicionalnu deliciju koja se najviše degustira upravo za vrijeme maškara pa je i KlobaSova prilika da se proizvođači domaćih kobasica buzetskog područja okupe na jednom mjestu i doprinesu promociji tradicionalne gastronomije.