PROGLAŠENJE NAJBOLJIH

Završili Dani meda labinštine Ripenda 2018 MEDUN VILIAMA LICULA APSOLUTNI POBJEDNIK

Nagrađeni na danima meda

Nagrađeni na danima meda


Medun Viliama Licula iz Labina apsolutni je pobjednik 3. ocjenjivanja meda Istočne Istre "Ripenda 2018", koje je organizirano u sklopu trećih Dana meda Labinštine. Liculov med osvojio je 20 bodova, drugo mjesto pripalo je medunu Darka Martinovića iz Labina s 19,67 bodova, a treći je bio medun Vlade Hrvatina iz Labina s 19,42 boda.

Četvrto mjesto u ukupnom poretku pripalo je Cirilu Rupniku iz Idrije, čiji je med hoja osvojio 19,35 bodova. Naime, na natjecanju je sudjelovalo i 20-ak pčelara iz Slovenije, članova čebelarskih društava iz Idrije, Cerkna i Škofje Loke. Kvalitetu meda ocjenjivali su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na temelju anonimnih uzoraka koje su pčelari slali u Zagreb. Posjetitelji su tijekom dva dana mogli degustirati sve medove koji su bili na ocjenjivanju te kupti med i pčelinje proizvode po popularnim cijenama.

Profesor dr. sc. Dragan Bubalo istaknuo je da se najprije vrednuje vizualni dio, potom njuh i na kraju okus koji donosi najviše bodova. Svi uzorci meda podvrgnuti su prethodnoj kemijskoj i peludnoj analizi. Ukupno je ocijenjeno 77 uzorka meda među kojima najviše meduna. Pored profesora Bubala kvalitetu meda još su ocjenjivali dr. Saša Prđun i doc. dr. sc. Lidija Svečnjak. Pored troje najbolje ocijenjenih, među pčelarima s Labinštine zlatne medalje još su dobili Mauro Škopac, Marko Černjul, Igor Petrović, Roberta Mijaton, Boris Mikuljan (dva zlata, za livadni i medun), Emil Licul, Leo Klobas, Elvis Licul, Ana Baričević, Husein Alibašić, Milan Tenčić i Ivan Pifar. Zlata su dobili svi uzorci meda s ocjenom većom od 18,51.

U sklopu manifestacije održani su i popratni programi Zdravi medeni doručak za najmlađe, degustacija i prodaja meda i pčelinjih proizvoda, razne radionice te Gastro show s jelima obogaćenim medom. Treće Dane meda organizirala je Pčelarska udruga Labin pod pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Labina i općina Labinšćine, te u suorganizaciji sa LAG-om Istočna Istra, TZ Grada Labina i Udruženjem obrtnika Labin – ceh ugostitelja. Na Gastro showu su se mogle kušati razne delicije po cijeni od samo 10 kuna po obroku. Hranu su pripremali učenici kuharstva Srednje škole Mate Blažine Labin, restorani Velo kafe i Due Fratelli, vrhunski hrvatski kuhar i opatijski chef Damir Perman, dok su slastice na bazi meda pripremile Udruga žena Mendula i OPG Iva Čulumović. (B. BIOČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter