POŠAST BESPRAVNE GRADNJE

"Mudrijaš" kupio šumu uz cestu od Bala prema moru za 2 eura po kvadratu. Namjerio ju je prodati za gradnju po 15 puta većoj cijeni! OPĆINI JE PREKIPJELO I ODLUČILA JE POKAZATI ZUBE

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Na posljednjem vijeću Općine Bale izglasana je izmjena Odluke o komunalnom redu kojom se zabranjuje postavljanje kamp kućica, mobilnih domova (mobil home), kontejnera i bilo koje vrste objekata na šumskom i poljoprivrednom zemljištu. Razlog je, kako je bilo i najavljeno, sprječavanje ilegalne gradnje i stvaranja bespravnih naselja u najatraktivnijim priobalnim dijelovima Istre.

Po riječima načelnika Bala Edija Pastrovicchija, povod donošenja i usvajanja ovih izmjena Odluke o komunalnom redu bio je zahtjev koji je Općina nedavno dobila od privatnog poduzetnika, a kojom je zatražena parcelizacija tri hektara šumskog područja koje se nalazi uz glavnu cestu, odnosno na potezu od centra Bala u smjeru priobalja.

U tom slučaju je za četvorni metar kupac platio 1,5 do 2 eura, dok bi po parcelizaciji po kvadratu mogao zaraditi 20 pa i 30 eura.

- Izgradnjom na tom području bi se uništio krajolik, izmijenila bi se konfiguracija tla, prekršili prostorni planovi, kaže načelnik Pastrovicchio, koji je o svemu što se događa izvijestio i nadležna tijela i ministarstva.

Dodaje da su dali izraditi više informativnih tabli kojima će obznaniti budućim kupcima ovakvih terena da je na tim parcelama zabranjena gradnja.

- Smatramo da ćemo njihovim postavljanjem smanjiti gradnju, ali i jasno upozoriti sve potencijalne bespravne graditelje da im to, barem što se tiče Bala, neće proći, objašnjava načelnik Pastrovicchio.

Upravo da bi se kupce parcela "razoružalo" u njihovim tvrdnjama kako nisu znali da je gradnja zabranjena, uz informativne table iste će parcele, pored ostalog, redovito obilaziti komunalni redari, pa bespravne graditelje osujetiti i prije zabijanja prvog kolca.

- Uz redovne kontrole, za one nedokazane i tvrdoglave osobe ispisivat će se i kazne. Za pravne osobe kazna iznosi 2 do 10 tisuća kuna, dok će fizičke osobe plaćati od 2 do pet tisuća kuna. Pa tko izdrži više i duže, kaže nam nadalje Patrovicchio, koji je odlučio pokazati zube bespravnim graditeljima.

Bespravna gradnja i uzurpacija priobalja uzela je maha od Umaga preko Bala i Rovinja do Vodnjana, pa sve do Raklja, Krnice… Modus operandi je slijedeći: novi vlasnici od domaćeg čovjeka kupe šumsko ili poljoprivredno zemljište, potom zemlju podijele, odnosno parceliraju na manje komade i onda preko oglasnika prodaju te usitnjene čestice, tvrdeći da se tamo može graditi.

I uzalud jedinice lokalne samouprave uredno sve to bilježe i pozivaju u pomoć inspektore jer se uvijek nađu kupci koji se nadaju da će sve što izgrade na koncu moći legalizirati. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum