NA DANAŠNJI DAN, GODINA JE 1980.

VREMEPLOV GLASA ISTRE: Kontinuirana i zavidna cirkusijada

Pula je domaćin Festivala igranog filma, ali bi se mogla pohvaliti još jednom posebnošću. U nepune četiri godine ugošćeno je osam cirkusa. Moglo bi se reći: zavidna cirkusijada" - stoji u tekstu koji potpisuje Milan Salopek. Iako zvuči kao kakav predizborni slogan, ova tema opisuje tešku situaciju tadašnjeg kazališta kojemu je nedostajalo sredstava za obnovu, pa su tadašnji gradski oci odlučili uveseljavati narod cirkuskim karavanama

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Naslovnica Glasa Istre iz 1981. godine

Naslovnica Glasa Istre iz 1981. godine


Na temu administracije, vrijeme kao da je stalo. Na današnji dan prije 41 godinu o tome je pisao D. Kojić, pod uredničkom palicom Miloša Oluića.

Administracija uništava

Na trećoj stranici Kojić je pisao o savjetovanju poljoprivrednika vodećih OUR-a u Hrvatskoj s predstavnicima Republičke poljoprivredne komore. "U raspravi je, među ostalim, dominiralo ponavljanje poznatoga i statističko izvještavanje", piše u tekstu. Nimalo iznenađujuće. U tekstu se navodi "da nedovoljno funkcioniraju samoupravni društveni mehanizmi, a administriranje kao alternativa pokazuje mnoge nedostatke, te izaziva poremećaje u proizvodnji i opskrbi". Čini se da se neke stvari nisu promijenile do danas. Ako nas nije dokrajčio rat, uništit će nas administracija.

Na stranicama rubrike Pulska kronika primamljivo izgleda jedan naslov: Kontinuirana cirkusijada. Da je 2021. godina, ovaj naslov bi fantastično pristajao aktualnom satu kakve saborske sjednice, no 1980. u Puli bila je riječ "samo" o problemima stanovnika pulske Zelenike koji su tada muku mučili s cirkuskim karavanama.

"Pula je domaćin Festivala igranog filma, ali bi se mogla pohvaliti još jednom posebnošću. U nepune četiri godine ugošćeno je osam cirkusa. Moglo bi se reći: zavidna cirkusijada" - stoji u tekstu koji potpisuje Milan Salopek. Iako zvuči kao kakav predizborni slogan, ova tema opisuje tešku situaciju tadašnjeg kazališta kojemu je nedostajalo sredstava za obnovu, pa su tadašnji gradski oci odlučili uveseljavati narod cirkuskim karavanama. Lokacija određena za tu vrstu zabave bila je tik uz kupalište Zelenika, čiji su se stanari žalili na uzurpaciju tog dijela koje je služilo za rekreaciju, učeničke aktivnosti na otvorenome te sportska druženja lokalnog stanovništva. Tadašnji cirkus je svakako već otišao iz našeg lijepog grada, ali imamo mi uvijek aktualnih u kojima se često ne zna tko je domaćin, a tko je bio gost.

Nikad kod liječnika

Simpatični tekst na dvadesetoj stranici donosi fotografiju i kratak sažetak o životu stogodišnje starice iz Umaga, Katarine Vuch. Gospođa Katarina je 1980. godine bila najstarija stanovnica općine Buje.

"Na rođendanu starica s velikim je veseljem primala čestitke i darove od predstavnika mjesne zajednice Umag, Socijalističkog saveza, Crvenog križa i predstavnica žena" - navodi se tekstu s naslovom kakvoga možemo poželjeti svakome, posebno u ovo nesigurno doba za zdravstvo: "Nikad kod liječnika".

Pisalo se i o stambenoj izgradnji te u tom segmentu većem angažmanu sindikata koji je početkom osamdesetih bio osnovni problem, no njegovo rješenje se već u tom desetljeću realiziralo kroz dobivanje stanova putem tadašnjih radnih organizacija. Nažalost, što se tada poklonilo - poklonilo se.

Listajući Glas Istre unatrag 41 godinu, može se doći do zaključka da su neke teme još uvijek aktualne. Ipak, jedan detalj s naslovne stranice upada u oči. Željezna Lady, kako su tada (pa i danas) nazivali tadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher, dan ranije je posjetila Kuću cvijeća u Beogradu, o čemu je izvijestio Tanjug. "Predsjednicu britanske Vlade na beogradskom aerodromu dočekao je predsjednik SIV-a Veselin Đuranović" - navedeno je na naslovnici uz fotografiju jedne od najvažnijih ženskih političkih figura u povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum