voditeljica Školske medicine pri ZZJZ-u IŽ

Dr. DANIELA BEAKOVIĆ: "Sva djeca bi trebala ići na nastavu. Odlazak u škole nije veća opasnost od odlaska u park, dućan ili šetnju!"

| Autor: patricija
ilustracija

ilustracija


Smatram da ne treba zanemariti roditeljski strah, ali bih isto tako zamolila roditelje da shvate koliko je povratak u školu bitan za zdrav psihosocijalni razvoj njihove djece, za njihovo mentalno zdravlje

 

Odluka da se u ponedjeljak krene s redovnom, a ne online nastavom mnoge je uznemirila. Pogotovo one koji su, ili njihova djeca, zdravstveno rizični.

- Za svaku izrazito vulnerabilnu osobu ili osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito vulnerabilnom osobom potrebno je pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju. U kućanstvu u odnosu na vulnerabilnog člana preporučuje se izbjegavati bliski kontakt, nositi masku kada je primjereno i provoditi druge preventivne mjere. S obzirom da se rizik od zaraze u dječjem vrtiću za odgojitelje te u školi za učitelje nije do sada pokazao većim od rizika od zaraze na bilo kojem drugom radnom mjestu ili u zajednici, smatra se da samo izrazito vulnerabilne (osjetljive) osobe ne smiju raditi u dječjem vrtiću i školi, dok osobe s većinom kroničnih bolesti mogu raditi u dječjem vrtiću i školi jednako kao i na drugim radnim mjestima. Roditelji učenika koji su izrazito vulnerabilna skupina trebaju zatražiti mišljenje o dodatnim mjerama zaštite ili potvrdu nadležnog liječnika školske medicine, koji jedini može izdati potvrdu da takvo dijete može ostati kod kuće. Potvrdu liječnika školske medicine roditelj je dužan dostaviti školi. U slučaju da je liječnik školske medicine predložio za takvo dijete ostanak kod kuće, za njega se nastava održava virtualno, odnosno na daljinu putem interneta ili drugih komunikacijskih kanala, stoji u uputama HZJZ-a. 

Zatvoreni prostori 

Pitanje tko se smatra zdravstveno osjetljivom osobom i kome će liječnici obiteljske i školske medicine uopće moći dati ispričnicu za nepohađanje direktne nastave ovih je dana glavna tema u javnosti. Dio roditelja boji se poslati svoju djecu u vrtić ili u školu jer smatraju da su alergije, astma ili podložnost bolestima dišnih puteva prepreka već za nošenje zaštitne maske, a kamoli za svakodnevne boravke u zatvorenim prostorima s većim brojem osoba. O svemu tome razgovarali smo s voditeljicom Školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije doktoricom Danielom Beaković.

- Ono što je najbitnije za djelatnost školske medicine je to da je više neće biti moguće obavljati u prostorijama škola, već isključivo u našim ambulantama. Dakle, kad bude trebalo, roditelj će dovesti dijete na sistematski pregled ili cijepljenje kod nas u ambulantu. Do sad se to najčešće radilo u Puli, međutim, u ostatku Istre 90 posto posla liječnici školske medicine obavljaju na terenu jer imaju jako puno područnih škola za obići. Na području Istre djeluje šest specijalista školske medicine koje će prve ravnatelji kontaktirati ukoliko se pojavi sumnja na zarazu u nekoj školi. Nadamo se da će nam ujedno i HZZO odobriti da i mi izdajemo uputnicu za testiranje kako bismo rasteretili naše epidemiologe, a ostatak razreda će morati biti kući u samoizolaciji barem dok ne stignu nalazi brisa. Međutim, sve drugo ostaje kao i do sada, odnosno, za pojavu bilo kakve bolesti dijete se javlja svom obiteljskom liječniku koji će mu dati i ispričnicu, a mi i dalje izdajemo ispričnice samo za djecu koja su dulje od mjesec dana odsutna iz škole, objasnila je dr. Beaković, potvrdivši da ima roditelja koji bi željeli za svoje dijete dobiti ispričnicu kako bi ono pohađalo online nastavu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum