POLUOTOK VRHUNSKE GASTRONOMIJE

VINAR FRANCO CATTUNAR:   U Istri nema lošeg vina

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Vinar Franvo Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle ( Snimio Milivoj Mijošek)

Vinar Franvo Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle ( Snimio Milivoj Mijošek)


Na gurmanskoj karti Europe sjeverozapad Istre upisan je kao dom vrhunske gastronomije, sjajnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i još boljih vina. Način života i bogata obiteljska tradicija u tom su kraju još prije nekoliko desetljeća prepoznati kao vrijedan temelj na kojem će nasljednici izgraditi uspješan biznis, ali i stvoriti pretpostavke za održivu budućnost, kako obitelji tako i ruralnog područja u kojem žive.

Da se radilo o vizionarskom planu svjedoči činjenica da su mnoga od starih obiteljskih prezimena s područja Bujštine danas lokalno, nacionalno i globalno prepoznatljivi brendovi koji su se uspjeli probiti i do najzahtjevnijih tržišta na kojima ih kupci nepogrešivo povezuju upravo s onim proizvodom kojega su generacijama unatrag skromno proizvodili njihovi stari.

Cattunar je jedno od onih prezimena koja su već dugi niz godina pojam i koja nepogrešivo asociraju na vrhunska vina, a koja korijen imaju upravo u stoljetnoj obiteljskoj tradiciji vinogradarstva i vinarstva.

Vinariju Cattunar osnovao je 1985. godine Franco Cattunar, koji je posjede na području Brtonigle kroz desetljeća proširivao, da bi došao do današnjih pedesetak hektara vinograda. Većina površine vinograda zasađena je autohtonim istarskih sortama grožđa: malvazijom, teranom, muškatom bijelim momjanskim i muškat ružom, kao i ostalim svjetskim sortama: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc.

- Mi imamo tu bogomdanu mogućnost i sreću da živimo na teritoriju koji je po svim svojim karakteristikama doista predodređen za posao kojim se bavimo. Jedna od posebnosti je i činjenica da je općina Brtonigla jedinstvena po tome što na svom području ima sva četiri tipa tla koja se mogu naći u Istri. To su crvena, crna, siva i bijela zemlja koje su prikazane na grafičkom rješenju našeg logotipa.

Naši vinogradi prostiru se na sva četiri tipa tla, te smo pokrenuli projekt "4 terre", odnosno počeli selektivno proizvoditi četiri različite malvazije, s četiri različita tla. Sva četiri vina vidno se razlikuju, te mogu reći da smo ponosni da smo prvi u Istri postigli takve rezultate s istom sortom, jer vjerujem da se budućnost istarskog vrhunskog vinogradarstva i vinarstva nalazi baš u što autentičnijem izričaju pojedinih položaja i mikroklima, kaže Franco Cattunar, koji nas je u svom vinskom podrumu upoznao s obiteljskom, ali i s vinskom pričom kraja iz kojeg potječe.

- Brtonigla je oduvijek poznata po vinu koje se s ovog područja izvozilo još u vrijeme Mletačke republike. Poljoprivreda je bila i ostala način života ovog kraja, a tako je bilo i u našoj obitelji. Naslijedio sam od oca mali vinski podrum i nekoliko hektara vinograda i krenuo na uzbudljiv put koji traje evo sve do danas, kaže naš sugovornik.

Obiteljska priča razvila se u biznis koji je zajedno s pričama drugih uspješnih vinara dao snažan vjetar u jedra nastojanjima da istarska vina iskorače izvan lokalnih granicama i postanu obavezna stavka na vinskim listama mnogih uglednih restorana.

- Mislim da je važno naglasiti da smo u Istri u projekte poput ovoga s vinom, ali i onaj s maslinovim uljem ili pršutom, svi krenuli profesionalno i maksimalno koncentrirani na cilj, a to je bio napredak i kvaliteta. Znali smo kamo želimo stići i moram kazati da danas više nema lošeg vina u Istri, jer jednostavno ljestvica standarda je visoko podignuta tako da vina koja se plasiraju na tržište mogu biti samo dobra ili bolja. Mislim da smo daleko stigli, ali naravno da u budućnosti treba raditi i nove korake prema naprijed i ja sam uvjeren da će mladi znati povući i iskoristiti mogućnosti daljnjeg razvoja koje se budu našle pred njima. Puno je onih koji se danas u svijetu bave proizvodnjom vina, a opstati kao mali u tom velikom svijetu može se samo na jedan način - kvalitetom, kaže Franco Cattunar.

A kvaliteta u ovom, kao i svakom drugom poslu podrazumijeva naravno i određene troškove i ulaganja koji su, kao i u mnogim drugim biznisima, u epidemiološkim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa kod mnogih vinara bili dovedeni pod znak pitanja. Te probleme, na sreću, prepoznala je država, pa je tako Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HBOR-om omogućilo korištenje povoljnijih sredstava financijskog instrumenta Obrtna sredstva za ruralni razvoj radi ublažavanja krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

- Moram reći da nam je financijska injekcija HBOR-a značajno pomogla da premostimo probleme koji su se na nas neplanirano sručili. Dogodile su nam se dvije ružne godine praznog hoda i razdoblje bez prihoda iz kojeg bi svi mi koji se bavimo ovim poslom bez ruke pomoći i omogućavanja povoljnijeg zaduživanja, teško isplivali. Tu je uskočio HBOR i pružio nam ruku, odnosno omogućio da spremni dočekamo oporavak tržišta, čime je država pokazala da cijeni naš trud, rad i rezultate, zaključuje Franco Cattunar.

Ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter