gradonačelnik Umaga

VILI BASSANESE, prvi SDP-ovac u Istri: U Umagu ne bi bolje živjeli ni da je na vlasti SDP.  Umag je specifičan, mi smo samoodrživi i primjer dobre prakse grada koji se razvija i raste

  Ja sam za decentralizaciju, kako funkcionalnu tako i financijsku, i to horizontalnu - s jasnim točkama odgovornosti. Vertikalni ustroj države bez hijerarhijske odgovornosti je najveći problem Hrvatske i bez tog rješenja nema napretka. Većina županija kao takve su rezultat političke volje, a ne potreba građana, te samim tim nisu ni ključ rješenja, već upravo suprotno, kaže Bassanese

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Arhiva (Snimio Milivoj Mijošek)

Arhiva (Snimio Milivoj Mijošek)


"Želimo li biti objektivni i korektni, kao što priliči trenutnim okolnostima u stranci, mogu slobodno reći da su izbori protekli u okvirima očekivanog. Da budem precizniji, mišljenja sam da je tek sada trenutak da novo vodstvo kontaktira i ustroji sve članove u Istri", kaže Vili Bassanese, novopotvrđeni predsjednik SDP-a Istre i gradonačelnik Umaga. Bassanese je na unutarstranačkim izborima prošle nedjelje dobio treći mandat da vodi SDP u Istri te ga sada čeka težak posao jačanje te stranke u županiji.

- Koliko u Istri, nakon svih raskola i sukoba, što javnih, što prikrivenih, ima SDP-ovaca?

- Oko 1.300 učlanjenih u 36 organizacija u općinama i gradovima.

- Jesu li svi oni izašli na izbore?

- Izbori su provedeni na dvadeset izbornih mjesta, dok u 15 općina te u jednom gradu imamo povjerenike. Nakon preustroja organizacija znat ćemo točno na čemu smo, kako brojčano, tako i organizacijski. Cilj i zadaća nam je biti prisutni u što je više moguće općina i gradova. To zaista nije jednostavan posao i zahtijeva truda i vremena. To Vam je kao u svakodnevnom životu – jako je lako rušiti i biti negativan, to je zapravo postao nacionalni sport kod nas, no kada trebate graditi i biti pozitivni, nema puno onih koji vas razumiju i žele pomoći.

- Ipak, SDP-a nema u dvadeset istarskih općina?

- Mislim da sam na navedeno pitanje odgovorio u prethodnom odgovoru.

Šesti mandat

- Vratimo se u nedavnu prošlost. Do 2012. godine, u prvom gradonačelničkom mandatu u Umagu, bili ste nezavisni političar, pa ste prešli u SDP koji je tada vodio Zoran Milanović. Jesu li i danas nezavisne liste rezervoar iz kojeg bi i SDP mogao regrutirati novo članstvo, posebno tamo gdje nema lokalne organizacije?

- Pokušat ću biti što precizniji. Bavim se politikom od izbora 2001. godine, dakle ovo mi je šesti mandat u politici. U prva dva nastupao sam kao izvanstranački kandidat sa svojom listom građana, a do tada nisam bio član niti jedne stranke. Do 2009. godine Vijeća su birala gradonačelnike, stoga je vrlo logično da nismo mogli imati nezavisne gradonačelnike.

- Ali, u SDP ste ušli tek kao gradonačelnik Umaga?

- Na prvim slobodnim izborima za gradonačelnika 2009. godine, nakon pobjede u prvom krugu, otišao sam kod Zorana Milanovića, tada predsjednika SDP-a, te tražio i dobio njegovu podršku. Te sam godine pobijedio na izborima, a od tada sam dio tima SDP-a.

- Zbog čega ste procijenili da trebate stranku iza sebe?

- Kolektivnu svijest, kvalitetu i sadržaj stranaka čine pojedinci. Stranka svakako određuje okvire, odnosno daje formu, ali sadržaj čini svaki pojedinac. Građani su se zbog raznih okolnosti i razloga okrenuli upravo tim pojedincima, a koji su prepoznati u svojim sredinama.

- SDP još uvijek voli nezavisne, poput Damira Kajina, dok unutar stranke čvrsto stoji na svojoj stranačkoj stezi?

- SDP-u nije nikada bio problem podržati takve pojedince, no često se dogodi da se nakon pobjede na izborima 'odmetnu' i tad to postaje problem za zajednicu.

Poraz politike IDS-a

- Prošle lokalne izbore obilježili su, u Istarskoj županiji, nezavisne liste i gradonačelnici, od Zoričića u Puli do Pastrovicchija u Vodnjanu. Kao iskusan političar, procjenjujete li da će ostati neovisni do kraja mandata?

- Gledajte, mišljenja sam da ni Vi, kao iskusni novinar, realno niste očekivali ovakav eklatantan poraz politike IDS-a. U svakoj pobjedi nezavisnih pojedinaca, u svakoj općini i gradu, najveću su ulogu u pobjedi imali birači koji su glasali protiv dugogodišnje loše i neiskrene politike IDS-a. Građani su se zainatili i rekli 'ne' onoj lošoj politici IDS-a koja je živjela na politici netočnog dojma stvorenog od strane PR agencija.

- Znači, IDS je popločao put u vlastitu propast?

- Tamo gdje je politika IDS-a, SDP-a, HDZ-a ili nezavisnih bila dobra, birači su to znali honorirati. Poruka građana je jasna, no neki je i dalje nisu shvatili. Siguran sam da će doći do nekih približavanja nezavisnih pojedinim opcijama, ali samo za izbore na državnoj razini.

- Hoće li biti prebjega u općinama i gradovima?

Zbog kompleksnosti sastava vijeća, a time i opstanka na vlasti, mislim da se neće događati nikakve veće stranačke aktivnosti u Istri.

- U Umagu ste pokazali kako lokalna politika može dosta toga načiniti sama u korist građana. Od besplatnih vrtića, do izgradnje škola i budućeg fakulteta, da spomenem samo demografske mjere. Ipak, zašto stalno slušamo primjedbe kako se sve odlučuje u Zagrebu?

- Danas u Hrvatskoj, pa čak ni u Istri, nije uspjeh biti uspješan i izgraditi kvalitetan sustav života u gradu, odnosno uvjete kakve nemaju ni najrazvijenije zemlje EU i biti daleko iznad prosjeka Istre i Hrvatske.

- A kako onda biti uspješan?

- Nažalost, često se desi da je uspjeh biti gradonačelnik koji na dnevnoj bazi objavljuje poruke na Facebooku te daje zabavne medijske izjave koje nemaju veze s poslom i dužnosti koji bi trebao obavljati. E, kad vam ponestane municije, tada opalite po Zagrebu, to je najlakše.

- Znači, nije Zagreb kriv za sve?

- Istina je, nećemo se lagati, da je državna administracija koji put kočnica razvoja, no to je i Županija, ali i pojedini zakoni koji se tumače kako se kome prohtije. Zaključak je jasan, državu je potrebno još urediti, no kao što sam i ranije rekao, na ovim lokalnim razinama sve ovisi o pojedincu, njegovom razumijevanju i posvećenosti poslu. Sukladno tome, takav će mu biti grad i kvaliteta života u tom gradu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater