TIJEKOM 2018. GODINE GRAD UMAG U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU PLANIRA ULOŽITI 100 MILIJUNA KUNA

Basanesse: Umag se nastavlja ubrzano razvijati


- Umag se nastavlja ubrzano razvijati kontinuiranim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu te jačanjem socijalne politike u 2018. godini gdje se u planirane projekte namjerava uložiti približno 100 milijuna kuna, a koji će biti preduvjet za otvaranje novih 250 radnih mjesta, rekao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Zajedno s dogradonačelnicima, Maurom Jurmanom i Ivanom Belušićem, predstavio je najznačajnije projekte koje su započeti tijekom ranijih godina, nove projekte, kao i nastavak ulaganja u socijalnu skrb, jer stabilnost, sigurnost i socijalna osjetljivost su osnovna načela kojima se Umag može profilirati kao grad jednakih mogućnosti za sve, istaknuo je Bassanese.

U zoni Marketi 100 stanova i 300 radnih mjesta

Dogradonačelnik Jurman posebno se osvrnuo na nastavak izgradnje trgovačko-poslovne zone Marketi gdje bi završetak prve faze radova trebao uslijediti u svibnju kada se planira otvoriti 150 novih radnih mjesta, dok je u konačnici predviđeno otvaranje 300-injak novih radnih mjesta. U toj se zoni planira i izgradnja novih stotinu POS stanova, izgradnja prometne komunikacije s naseljem Špinel čime će se promijeniti vizualni identitet grada i potaknuti nova kvaliteta života u tom dijelu grada. Ulaganja se nastavljaju u infrastrukturu u poduzetničkoj zoni Ungarija gdje se planira osigurati 17 novih parcela za gospodarstvenike. U naselju Špinel planira se sanacija kolničke konstrukcije od rotora Avenije Grada Vukovara prema Špinelu. Isto tako predviđena je izgradnja prometne komunikacije od Ulice 154. brigade HV koja bi trebala spajati Aveniju Grada Vukovara, zgradu POS stanova, Dom za starije i nemoćne "Atilio Gamboc" te već postojeću zgradu POS-ovih stanova.

Dogradonačelnik Belušić je predstavio ulaganja u kružno raskrižje "Kopar" gdje je nastavak započetih radova predviđen sljedeće godine, zatim je najavio početak rješavanja problema oborinske odvodnje u dijelu Zemljoradničke ulice što je preduvjet za uređenje oborinske odvodnje cijelog gradskog naselja. Spomenuo je započetu izgradnju novog kružnog raskrižja na državnoj cesti D75 i pothodniku u Stella Marisu, koja prethodi cjelokupnoj rekonstrukciji prometnica od Umaga do Savudrije te graničnog prijelaza sa Slovenijom. Kao značajniju investiciju koja je započela rekonstrukcijom kružnog toka "Pošta" istaknuo je uređenje novog gradskog trga i okolnih objekata čime će se dati novi smisao društvenom životu grada.

Za srednju školu nemamo podršku županije

Od hortikulturnih zahvata izdvojen je nastavak radova treće faze gradskog parka Humagum u kojem se planira izgradnja dva platoa za ugostiteljsku ponudu s kojom će se obogatiti ljetna turistička ponuda i povezati različiti sadržaji na Obali dr. Franje Tuđmana. U planu je nastavak obnove Društvenog doma u Juricanima, postavljanju nove javne rasvjete, uređenje parkirališta, zatim uređenje naselja Sveta Marija na Krasu, Lovrečica, plaže u Zambratiji, izradi projektne dokumentacije za novu školu u Murinama, sanaciji područne škole u Kmetima, kao i nastavak ulaganja u sve socijalne programe koji uzajamno, tek u sinergiji, predstavljaju temelj za podizanje kvalitetnijeg života u gradu. Spomenut je i projekt zaštite voda na trećoj razini kao nastavak izgradnje nove kanalizacijske mreže od Savudrije do Štinjana, što je projekt Hrvatskih voda.

- Započeli smo s izgradnjom prve faze srednje škole i bez obzira što nemamo podršku iz županije i što nije točan podatak da možemo sredstva povući iz EU fondova, mi ćemo isfinancirati prvu fazu izgradnje, a nakon toga neka u županiji odluče hoće li nam dati podršku, izjavio je Bassanese za sam kraj. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter