NAKON VLADINE ODLUKE

VILI BASSANESE NAKON VODNE REFORME U ISTRI: Bit će velikih teškoća i poskupljenja. To nije samo tehnička, nego i politička odluka

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Vili Bassanese

Vili Bassanese


"Nakon zadnjeg sastanka u Hrvatskim vodama s državnim tajnikom Šiljegom, bilo je jasno da će u Istarskoj županiji biti dva uslužna područja, iako su, što se tehničke strane tiče, postojali svi uvjeti za tri. Međutim, njihov stav je bio da treba doći do okrupnjavanja. Po meni taj stav nije jednako primjenjivan u cijeloj Hrvatskoj jer imamo područja u kojima se nije pristupalo kao u Istri. Istarski vodovod Buzet, uslužno područje samo po sebi, s razvijenom vodnom mrežom, je drugi najveći u Hrvatskoj. Prema tome, nije baš točno da su se primjenjivali isti kriteriji za sve. Meni je potpuno jasno da je to, osim tehničke, i politička odluka. U cijeloj Europi ta preslagivanja, imamo dokaz, nisu baš uspjela jer je životno važno i vezano za svaki teritorij da oni budu dio upravljanja gradova i općina. Temeljna infrastruktura kao što su vodovod, odvodnja, kanalizacija, oborinski sustav, dio su svakodnevnog rada i korištenja svih gradova i općina. No, ako je zakonodavac smatrao da će ovako biti bolje, mi možemo samo to prihvatiti", kaže Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, referirajući se na novu organizaciju vodnih poslova u Istri, po kojoj će umjesto tri biti dva uslužna područja, Buzet i Pula, a Labin potpada pod Pulu.

Sada se, napomenuo je također Bassanese, otvara pitanje da li su ta uslužna područja u Istri sposobna kadrovski, organizacijski i tehnički preuzeti sve ovo objedinjavanje jer se tu zaista radi o jednom jedinstvenom, velikom i kompliciranom poslu.

- Uslužna područja u Istri, ova dva, ako nisu prva, onda su među prva tri u Hrvatskoj po razvijenosti, a time i po organizacijskom ustroju, i po mjerljivim i vidljivim rezultatima, a i ona će imati jako poteškoća pri procesu objedinjavanja. Moraju se sve odvodnje objediniti s vodovodima i to je tehnički teško, gotovo neizvedivo. Mislim da ni jedan vodovod nije spreman u ovom trenutku preuzeti posao odvodnji i objedinjavanja. A naročito kad su u pitanju veliki europski projekti kakvi se događaju na zapadnoj obali Istre od Savudrije do Štinjana. To govorim o sustavu odvodnje i pročišćavanja oborinskih i otpadnih i voda, i to su ta tri, četiri ogromna projekta koji su u tijeku, Poreč, Rovinj, Umag, tu je Štinjan, a kasnije i Labin. Siguran sam da će to objedinjavanje biti vrlo teško i vrlo zahtjevno i da u konačnici neće donijeti one rezultate koje je zakonodavac zamislio, a to je kvaliteta usluge uz priuštivu cijenu. Cijena neće biti priuštiva, što je očito jer već je došlo do poskupljenja, po meni će ih biti još, a ako dolazi do kontinuiranog poskupljenja, a ne dolazi do poboljšanja kvalitete usluge, tada cilj nije ostvaren, napominje Bassanese.

Donošenjem uredbe otvorena je mogućnost pripremnih radova za objedinjavanje.

- Međutim to se neće tako provesti, zato jer nekome tko je donio zakon jednostavno nisu jasni neki drugi procesi, primjerice europske projekte treba dovršiti, netko do kraja 2023. godine, neko do kraja 2024. godine, pa u tom razdoblju ne može doći do takve vrste objedinjavanja. Jedno su želje, drugo mogućnosti, a treće realizacija. Mislim da će doći do raskoraka jer nije moguće svih objediniti u zajedničkom vremenskom terminu i to se neće dogoditi, upravo zbog opravdanih razloga, uvjeren je Bassanese.

Direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić napominje da je uredba donesena nakon savjetovanja s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, kao i da je pravna osnova za njeno donošenje Zakon o vodnim uslugama koji je donesen još 2019. godine. U Istarskoj županiji predviđena su dva uslužna područja. Uslužno područje 23 je područje koje pokriva Istarski vodovod Buzet, a uslužno područje 24 ono koje pokrivaju Vodovod Pula i Labin.

- Društvo preuzimatelj na uslužnom području 23 je Istarski vodovod Buzet, i to prema kriteriju najvećeg prihoda od cijene vodnih usluga i naknade za razvoj. Istarski vodovod bi trebao preuzeti devet javnih isporučitelja vodnih usluga, i to Park odvodnja Buzet, 6. Maj odvodnja Umag, Usluga odvodnja Pazin, Odvodnja Poreč, Odvodnja Rovinj, Usluga Višnjan, Martinela Kaštelir - Labinci te nakon podjele IVS Buzet i VSI - Vodovod Butoniga Buzet, istaknuo je Nežić te naglasio da je cilj ove reforme vodnog gospodarstva i integracije, jačanje isporučitelja vodnih usluga radi bolje i učinkovitije provedbe investicija, osiguranje ravnomjernijeg razvoja te priuštivost cijene vodnih usluga i nakon provedbe investicija.

Uredba je uz Zakon o vodnim uslugama i ključni dokument za provedbu reforme vodnog gospodarstva i provedbu ulaganja u razvoj tog sektora u skladu s Nacionalnim programom oporavka i otpornosti 2021. - 2026. za što je osigurano 5,25 milijardi kuna.

- Ono što slijedi je zahtjevan i ozbiljan posao koji će zahtijevati ogroman angažman uprava, stručnih službi svih isporučitelja vodnih usluga, ali i vanjskih stručnjaka. Prva aktivnost je analiza postojećeg stanja svih isporučitelja vodnih usluga u tehničkom, informacijskom, financijskom i kadrovskom smislu. Takva analiza predstavljat će osnovu za izradu nacrta ugovora o pripajanju s pripadajućim aktima, nove organizacione sheme te plana poslovanja nakon pripajanja. Nakon toga slijede odluke skupština svih isporučitelja vodnih usluga, a potom i predaja dokumentacije za pripajanje na Trgovački sud te upis pripajanja. U ovom trenutku nisu nam poznati svi izazovi i zapreke koje nam se mogu naći na putu, ali vjerujem da ćemo kvalitetnom komunikacijom između svih isporučitelja vodnih usluga te resornog ministarstva ovaj posao završiti do kraja, ističe Nežić.

Nežić

Mladen Nežić

Prema Zakonu o vodnim uslugama rok za pripajanje je šest mjeseci, plus tri mjeseca za aktivnosti vezane uz upis kod Trgovačkog suda. Nežić napominje kako osobno smatra da su predviđeni rokovi izuzetno kratki te da se neće stići odraditi cijeli ovaj posao unutar tih datuma. Isto tako kod ovog procesa nastat će značajni troškovi koji prema Zakonu o vodnim uslugama idu na teret društva preuzimatelja. Direktor Istarskog vodovoda mišljenja je da bi ove troškove trebalo financirati iz državnog proračuna, a ne iz redovnog poslovanja pa je s tim u svezi već obavljen prvi razgovor s resornim ministarstvom.

- Želja je i namjera u Istarskom vodovodu da uz podršku svih isporučitelja vodnih usluga, naših vlasnika odnosno gradova i općina na našem uslužnom području te uz podršku resornog ministarstva te Vijeća za vodne usluge ustrojimo jednu snažnu , prosperitetnu i modernu firmu na zadovoljstvo svih naših potrošača. Ono što će zasigurno interesirati naše građane je cijena vodnih usluga. U ovom trenutku nije moguće dati odgovor na pitanje hoće li doći do korekcije cijene jer ne baratamo svim relevantnim podacima s jedne strane, a s druge strane Vlada treba donijeti Uredbu o metodologiji za određivanje cijene vodnih usluga, istaknuo je Nežić.

Direktor Vodovoda Pula Dean Starčić istaknuo je da je temeljem Uredbe o uslužnim područjima, pulski vodovod društvo preuzimatelj na uslužnom području 24, što obuhvaća uslužno područje Vodovoda Pula i Vodovoda Labin.

Na području Vodovoda Pula djeluju dvije tvrtke koje se bave odvodnjom, Albanež d.o.o. za područje općine Medulin te Pragrande d.o.o. za područje grada Pule, Vodnjana i Fažane. Ukupno se Vodovodu Pula pripajaju tri tvrtke: Vodovod Labin, Albanež, i Pragrande.

Tri kralja

Dean Starčić

- Procedura je definirana Zakonom o vodnim uslugama, prvi je korak definiran člankom 88, koji govori da su se u roku od šest mjeseci od donošenje uredbe svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga dužni pripojiti društvu preuzimatelju određenom uredbom o uslužnim područjima. S obzirom na integraciju vodovoda i odvodnji korisnici će sada usluge vezane za obje tvrtke ostvarivati putem jedne objedinjene tvrtke, što će olakšati procedure nakon potpune integracije postojećih isporučitelja, istaknuo je Dean Starčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini