Vila Propuh (Privatna arhiva)
Neovisno o tome kako će završiti ovogodišnja akcija Najiznajmljivač koju pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice vodi Novi list - uz medijski suport Glasa Istre, Zadarskog lista i Glasa Slavonije, Manuela Fabris i njezin Calafati Apartment, s važnom napomenom with free private parking - s besplatnim privatnim parkingom, koji se nalazi u riječkoj ulici Prvog maja zaslužuju da im se, zahvalom ali i molbom za iskustveno-poticajni razgovor, obrate ljudi koji vode turizam glavnog grada Primorsko-goranske županije, trenutno, turistički gledano, treće najvažnije u državi.
Manuela Fabris (Privatna arhiva)
Unatoč sjajnim ocjenama i vrhunskim preporukama, uvijek postoji blaga zadrška kad je u pitanju urbani apartmanski turizam. Dio problema leži u miješanju turizma i klasičnoga stanovanja koje može imati i dosta nepovoljne "nuspojave", dio i u tome da kvaliteta takvih smještajnih jedinica zna biti manjkava. Ipak, fotografije unutrašnjosti Calafatija bile su toliko privlačne da su ograde padale jedna za drugom.
(Privatna arhiva)
S dolaskom na "lice mjesta", slika je bila još kud i kamo bolja. Apartman je naime dio kuće građene prije stotinjak godina, u doba talijanske vladavine Rijekom, i to tako da u jednom njezinom dijelu stanuju vlasnici, dok je apartman potpuno samostalan na drugom kraju kuće. I - sa zaštićenim, zakupljenim parkirališnim mjestom. Dolazak do njega je maksimalno jednostavan jer se nalazi desetak metara udaljen od križanja tri značajne riječke ulice: Fiorello la Guardia, Viktora Cara Emina i spomenute Prvoga maja, prvi je susjed sve popularnijeg Art kvarta, a Korzo i riva su na svega desetak minuta lagane šetnje.
(Privatna arhiva)
- Najprije naziv. U blizini se nalazi i ulica Kalafati, ali nekad je čitav ovaj dio Rijeke bio nastanjen kalafatima. Željeli smo da naziv bude riječki, ali tradicijski. Dopao nam se, čini mi se i svima koji su nas posjetili. A kad smo razmišljali o uređenju apartmana, suprug i ja ni jednog trenutka nismo dvojili je li baviti se turizmom "pametno", "dohodovno" ili bilo što slično tome. Bili smo naprosto uvjereni da njegovo poslovanje ovisi samo o našoj umješnosti maksimalno kvalitetnog iskorištavanja prostora, njegovog uređenja i dakako naše osobne posvećenosti takvom poslu. A ja sam, s obzirom na to da sam iz Rovinja, itekakvi verzirana s turističkim poslovanjem. Iako sam ekonomistica s radnim iskustvom u banci, moram priznati da mi je upravo turizam, i to u svojoj socijalnoj komponenti, bio posebno privlačan, pojašnjava nam Fabris.
(Privatna arhiva)
A tek efekt koji izaziva ulazak u apartman! S obzirom na to da je riječ o kući starije gradnje, širokim unutarnjim stepenicama se uspinje na kat gdje se pronalazi istinsku raskoš: 90 "kvadrata" za dvije osobe!
- Točnije, koncept je 2+1 jer u dodatnoj sobi imamo krevet širine 140 centimetara. Najviše imamo parova, ali nisu rijetke ni obitelji s jednim djetetom, dodaje Fabris.
(Privatna arhiva)
Mi se pak, magnetski privučeni viđenim, vraćamo na uređenje. Sve je na razini maksimalnog broja zvjezdica, iako do pete nije došlo zbog nemogućnosti natkrivanja parkirališnog mjesta. Svi ugrađeni materijali, kao i namještaj, su iznimno visoke kvalitete, a nemalo je sadržaja, od kave, kapsula za pranje suđa ili rublja, kao i niz iznenađenja, klasnih vina primjerice, koje daruju vlasnici - besplatno. Dizajn je eklektički, iako su sami uređivali, iskazuje vrlo profesionalnu hrabrost. Od manjih komada namještaja što su bili vlasništvo Manueline none, pa sve do profesionalno osmišljene rasvjete.
- Nismo imali ni kompromisa, ali ni straha dok smo ga uređivali. Naprosto nas je prostor "nosio", a kad govorimo o rasvjeti, ukupno ima 56 rasvjetnih tijela, tako da je svaki metar prostora optimalno osvijetljen, objašnjava nam Manuela.
Kupaonica, dnevni boravak, sitne međukatne konstrukcije, zanimljive umjetnine, potpuni sklad ponekad naizgled nespojivog. Ono što također plijeni pažnju, a jako je važno kod objekta za iznajmljivanje - odlična izolacija. Vanjski se promet gotovo i ne čuje.
- Pitate me koliko smo dana godišnje iznajmljeni? Nemam točnu evidenciju kod sebe, ali znam da su rijetki dani bez gostiju. Dolaze iz čitavog svijeta, sa svih kontinenata. U nepune tri godine, koliko poslujemo, bilo ih je iz Novog Zelanda, Argentine, Maroka, SAD-a, Meksika, praktično svih europskih država. Ne znam, ali recimo da bi iznajmljenost od 300 dana godišnje bio točan podatak, oduševljava nas još jednom Fabris.
I opet potvrđuje da je turizam kompleksan proizvod, u kojem je čovjek ključni element. Uzalud raskoš nema li tople ljudske riječi, geste, osmijeha.
- Sve radim sama. Znate, pripremiti apartman za nove goste, što znači najprije očistiti ga i promijeniti posteljinu, a onda ga na kraju i namirisati, posao je kao da sebe uređujete. Dobivati isključivo desetke za čistoću jako mi je veliko priznanje i pohvala mom radu. Ma ništa mi nije teško - otići po goste, dočekati ih u noćne sate, ispratiti u zoru - baš ništa. Štoviše, učiniti im uslugu - mene veseli, nastavlja Manuela.
I nije da nas do kraja začuđuje. Ali s obzirom na to da se u razgovoru s njom osjeća onaj istinski ushit poslom kojim se bavi, ipak moramo priznati da i nas same na neki način usrećuje. Jako je lijepo, poglavito danas, kad je većina zlovoljna zbog svega i svačega - visina plaća ponajviše, slušati nekog tko zaista obožava ono što radi. I ništa mu nije teško. Pomišljamo kako je možda zarada ta koja dodatno motivira?
- Ma ni slučajno. Naravno da se radi kako bi se pozitivno poslovalo, ali jako važno pravilo uspješnosti u turizmu je i - skromnost. Ne smijete biti gramzljivi, misliti kako se radi o "lakom novcu", nabijati cijene. Ni slučajno! Uz sigurnost destinacije, "vrijednost za novac" je najvažnija kategorija. Dakako, uz čistoću te ljubaznost domaćina. Turizam je dugotrajno bavljenje jednim specifičnim poslom koji može potrajati samo uvažavate li pojedinosti koje sam navela. Da, mi imamo raskošan, velik i bogato opremljen apartman, to je dio naše želje da gostima bude lijepo, da imaju odličan san, ugodna jutra u kupaonici i na doručku, ali ne i razlog za nerealne cijene, pojašnjava nam Manuela.
I kao da tim rečenicama slaže manifest kako riječkog, tako i željenog hrvatskog turizma. K tome pokazuje, a to smo i uvodno naglasili, kako se u Rijeci baviti turizmom. Nema odbijanja jednog noćenja - jer kako pokazuju iskustva Calafatija, Rijeka i dalje kao najznačajnije obilježje ima tranzitnost - već maksimalna uslužnost i cjenovna skromnost. Uz, dakako, visoku kvalitetu sadržaja. Mogli smo još i još razgovarati o turizmu i njegovoj socijalnoj komponenti, o obavezi da se tečno govori strane jezike - Manuela to čini na besprijekornom engleskom, talijanskom i njemačkom - da se naprosto voli ljude sa svih strana svijeta, ali čekao nas je novi obilazak.
Vila pomalo neobičnog nazva - Propuh. Od kuda propuh kad je riječ o arhitektonski zanimljivoj, privlačnoj kući, pomalo i geometrijske jednostavnosti, i to sa svim mogućim sadržajima, od vanjskog bazena do cjelokupne spa komponente, te jako lijepom, velikom i prozračnom okućnicom, i to u Grbajelu, dijelu fužinske turističke obitelji?
Vila Propuh (Privatna arhiva)
- Svi nas to odmah pitaju jer im nije jasno kako jedan takav naziv novoj kući koja se nalazi na uzvisini i uistinu djeluje kao istinski siguran i od svih vremenskih nepogoda zaštićeni objekt. Odgovor je jednostavan, a on k tome opisuje i način na koji je kuća nastala. Suprug Nikola je uz našu pomoć sam odradio nemali dio posla na njezinoj izgradnji. Pa bi, onako umoran, znao posebno drugog jutra istaknuti kako je sav ukočen zbog "onog propuha na gradilištu naše kuće". Odlučili smo je stoga nazvati Propuh kako bismo zauvijek sačuvali i sjećanje na vlastiti trud i odricanja u vrijeme njezinog nastanka, pojašnjava nam Ivana Malbaša koja je današnjem Propuhu sve, voditeljica i domaćica, osoba koja brine da gostima ne nedostaje baš ničega. Iako se dakle nalazi tek nekoliko minuta šetnje od središta Fužina, na položaju s kojeg se prostire impresivan pogled na, u turističkom smislu, najvaloriziraniji dio Gorskog kotara, sve tamo do kraja Ličkog polja, model rada je takav da se gostima osigurava veliku većinu namirnica koje bi im mogle zatrebati tijekom boravka.
Ivana Malbaša (Snimio Edi Prodan)
- Naši gosti dobivaju platu dobrodošlice, čitav niz goranskih proizvoda, ali i sve ono što i nama samima treba za primjerice doručak, pa začine i slične dodatke bez koji se ne može pripremiti jelo, uvijek ih čeka i poneka boca vrsnih vina vinarije Pavlomir koja je također dio šireg zavičaja, te goranski medun. Ne želimo biti samo objekt koji dočekuje i ispraća goste, želimo da oni tijekom boravka, dakako i u svojim sjećanjima nakon povratka u svoje domove nose impresije o mjestu na kojem su boravili. To je naš dar njima, želja da zapamte ljepote zeleno-plave županije i po njezinim specijalitetima, pojašnjava nam Ivana.
I istinski pokazuje kako je - "local host", pravi izdašni domaćin. A kada bi i "samo" iznajmljivali prostor, činili bi odličan turistički posao. Kuća je projektirana tako da pruža vrhunski komfor svojim gostima. Svaka soba za po dvije osobe ima vlastitu kupaonicu, velika kuhinja i još veći dnevni boravak su zajednički, a jedna od omiljenih prostorija kuće je i - konoba. Uvjetno rečeno, jer i u tom je slučaju riječ o minuciozno uređenom i opremljenom prostoru ispred kojeg se na terasi nalazi i moderni roštilj.
(Privatna arhiva)
- Naši gosti su različiti, često je riječ o većim društvima sličnih navika i dobi, ali pazili smo da i u slučaju različitosti, obitelji s djecom, svatko ima svoj prostor. Vidite da je na travnatom proplanku ispred terase moguće igrati čak i nogomet. S druge strane, na posebno osmišljenom prostru imamo pravi spa centar koji se sastoji od grijanog bazena, saune, velikog jacuzzija i prostora za istinsko opuštanje, slikovita je Malbaša.
(Privatna arhiva)
U kući plijene pažnju i slike koje su također povezane s pejsažem kraja u kojem se nalazi, a zahvaljujući svom smještaju, činjenici da gdje se god u njoj nalazili, ispred vas "puca" pogled na ljepote Gorskog kotara, jako je privlačna u svim godišnjim dobima. Pa tako i u vrijeme našeg posjeta, kišovitog listopada okupanog i jesenskim bojama šume. Moramo priznati da je taj kolorit, u suglasju s ugodom kuće, s ljepotom njezinoga interijera, u nama izazvao onaj poznati osjećaj kada ti se nigdje ne ide, jer želiš uživati u svom domu. Baš tako, ma koliko svoju vilu nazvali Propuh, što je i pamtljivo pa i simpatično, ona pruža upravo ugodu doma.
(Privatna arhiva)
- To nam je i bila glavna misao! Nije Nikola stao ni nakon izgradnje kuće jer nemali dio namještaja interijera njegovih je ruku djelo. Posebno je kreativan u radu s drvom, tako da je sam napravio ne samo dio vanjskog i unutarnjeg namještaja, nego i, primjerice, oblogu unutarnjih stepenica koje vode do soba na katu, naglasila je Ivana.
Nakon te informacije "bacamo" dodatni pogled na stolove, na jako zanimljivo oblikovanje elemenata namještaja na terasi i dakako da se pitamo zbog čega Nikola Malbaša nema svoju liniju ekskluzivnog namještaja - NB interijeri, primjerice.
- Posla je puno, potrebni su i popravci koliko god moram pohvaliti naše goste da su, a vjerujem da je to i zbog našeg izrazito prijateljskog i domaćinskog odnosa prema njima, jako pažljivi te da su štete minimalne. Poslujemo čitave godine, zauzeti smo nekih 250 dana u godini i to na jedan vrlo klasični način - topli mjeseci znače dulji boravak, u hladnijima smo omiljena destinacija za produžene vikende. Zadovoljni smo poslovanjem, kao i činjenicom da ugošćujemo turiste iz čitavog svijeta, zaključuje Ivana.
Njihovi gosti, za razliku od nas, Fužine definiraju centrom mogućnosti za odmor iz snova. Hvale tako prije svega ugodu i sadržajnost Propuha koja je na razini najskupljih hotela, ali i ljepotu bliže okoline. U koju ubrajaju i mogućnost posjeta NP-u Risnjak, ali i Plitvicama te Sjevernom Velebitu. Hvale i blizinu mora, kao i put prema njemu, ne autocestom nego preko Benkovca, Zlobina i Hreljina. Naravno da smo se nakon tih turističkih priča i sami vraćali istim putem. Ne da je putovanje tim pravcem lijepo, nego - impresivno. Bez obzira što je jesen, a i kiše će.
U završnom dijelu ovog seta obilaska finalnih smještajnih jedinica i njihovih vrijednih vlasnika - jug Istre. Dakle Fužine - Zlobin - Hreljin, autocesta do skretanja za Opatiju, pa uz more do Vozilića, Labina i Barbana, te konačno i konkretno - Ližnjana. Mala općina stiješnjena je između jednog od hrvatskih rekordera, Medulina, i Marčane koja pokriva najnenapučenije dijelove istarskog priobalja. Zanimljv je i naziv ulice u koju se smjestio Deep Blue apartman - Istarskog egzodusa. Kako se čini po aktualnom razvojnom momentu Ližnjana, nikakvog egzodusa u skoroj budućnosti neće biti, prije bismo mogli govoriti o doseljavanju. Sam Ližnjan u ne tako dalekoj prošlosti slovio je prije svega kao poljoprivredni kraj. Prisustvo vojske isključivalo je bilo kakav turistički razvoj, što je s jedne strane imalo i dobrih strana. Primjerice, sama obala je i danas bogata "divljim", što će reći u cijelosti prirodnim plažama. A da priroda i dalje bude u skladu, pobrinuli su se i Marko Kostešić i njegova supruga Matea koja nosi i djevojačko prezime Faraguna.
Apartman Deep blue (Privatna arhiva)
- Kuću u kojoj je apartman gradili smo pretežito sami i to strogo vodeći računa o održivosti. Sama gradnja je od "siporexa" koji je lagan za gradnju i odličnih izolacijskih osobina, tako da znatno smanjuje troškove hlađenja i grijanja, a pobrinuli smo se odmah i za vlastiti izvor energije putem solarnih panela. Uvažavajući ekološke mjere, kao i činjenicu da će u skorijoj budućnosti biti sve više električnih automobila, pa tako i kod naših gostiju, izgradili smo i stanicu za njihovo punjenje. S obzirom da ta energija dolazi putem solarnih kolektora, ona je za naše goste potpuno besplatna. Tako smanjujemo njihove troškove, ali ujedno čuvamo i okoliš naše Istre. Sve izlete, u Pulu i ostale gradove, naši gosti čine s apsolutnom nulom emisije negativnih plinova, pojašnjava Marko.
(Privatna arhiva)
U elegantnom apartmanu konfiguracije 2+2 ležaja, uređenom u privlačnom primorskom stilu, s velikom terasom i okućnicom, kao i prostranim, čuvanim parkiralištem, oduševljava i zvučna izolacija. Tako gosti dobivaju apsolutni mir i mogućnost potpunog odmora. Mogu biti i nešto bučniji, a da nikom ne smetaju.
(Privatna arhiva)
- Moto našeg poslovanja je što je moguća veća povezanost s prirodom, ali i kućnim ljubimcima. Apsolutno smo "pet friendly" i čini mi se da ovog ljeta nije bilo gostiju koji su nam stigli bez kućnog ljubimca. Kako je u našoj okolici i mnogo prirodnih plaža, jednako su mogli uživati gosti i njihovi psi. Mislimo da je to važno, a pokazalo se da taj naš princip ne ugrožava ni jedan segment našeg poslovanja. Ono što bismo voljeli promijeniti ali sami ne možemo na to utjecati, je činjenica da su sadržaji našeg kraja nakon rujna toliko manjkavi, a more postaje sve hladnije, da ne poslujemo jesen i zimu. Radimo od početka travnja do konca rujna, u to smo vrijeme skoro stalno puni, no s obzirom na to da živimo u istom objektu, ne bismo imali baš ništa protiv cjelogodišnjeg poslovanja. Za sada za ovim našim lijepim krajem zimi nema zanimanja gostiju. Nadamo se da će se i to promijeniti, zaključuje Marko Kostešić.
(Privatna arhiva)
Iz Ližnjana idemo put Labina i Nedešćine. Kasnije i duboko u srce Hrvatske - na granicu Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i u Zagorje. No o tome, o slici ljepote tog dijela Hrvatske, vrijednih domaćina i svega što su pripremili gostima - u idućoj reportaži koju objavljujemo zadnjih dana listopada.