Odgovornost i hrabrost

VILI BASSANESE, GRADONAČELNIK UMAGA, GRADA KOJI JE PRVI U ISTRI ZBOG KORONAKRIZE SREZAO PRIMANJA SVOJIM DJELATNICIMA: "Posao gradonačelnika je da u ovakvim situacijama bude odgovoran te da brzo i hrabro donosi odluke. One se možda neće svidjeti svima, ali će na vrijeme spriječiti najgori scenarij"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Kao gradonačelniku Umaga nije mi intencija bilo kome ovim primjerom stvarati obvezu donošenja istih ili sličnih mjera. Svaki grad je različit i svaki grad ima svoje probleme, no na svakom je gradonačelniku hoće li i kada donijeti takvu odluku

  

Kako zbog blizine granice koju su u ranoj fazi pandemije bez puno kontrole prelazili mnogi koji su stizali iz zarazom već zahvaćenih područja, tako i zbog uobičajenih dnevnih prekograničnih migracija, grad Umag, kao i čitava Bujština, bili su "na prvoj crti bojišnice" i najizloženiji prvom valu prijetnje koronavirusom na Poluotoku. Nekoliko incidenata koji su zabilježeni u tom razdoblju pokazali su da ta prijetnja nije nimalo bezazlena, no nakon odlučne reakcije nadležnih i poduzetih mjera širenje zaraze je zaustavljeno, a situacija se stabilizirala. Kakvo je danas stanje u gradu Umagu i na tom području pitali smo umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea.

- Grad Umag je najzapadniji grad Hrvatske, ujedno i pogranično područje, stoga smo zbog blizine epicentra i dnevnih migracija svakako izloženiji od ostalih gradova u Istri. Bilo je dakle za očekivati da ćemo biti prvi na udaru. U jednom trenutku trećina zaraženih u Istri bila je iz Umaga, a više od polovice iz šire okolice. No trend se sada polako mijenja, iako brojčano imamo još uvijek najveću stopu zaraženosti. Smatram kako to nikako ne treba biti zabrinjavajuća okolnost, već upozoravajuća, a naši su građani to vrlo dobro shvatili i uredno se pridržavaju svih uputa. Znajući što nam se sprema, te uzevši u obzir informacije koje su pristizale iz susjedne Italije, još početkom ožujka poduzeli smo preventivne mjere u našim ustanovama, naročito u Domu umirovljenika, te smo spriječili ono najgore. Zbog našeg položaja, kao otegotne okolnosti, ali i zbog svih preventivnih mjera koje smo poduzeli te ponajviše zbog discipline naših sugrađana, siguran sam da, kao što smo bili prvi na udaru, tako ćemo i prvi izaći iz svega toga. 

Odgovornost i hrabrost

- Posao gradonačelnika svakog dana donosi nova iskušenja, no jeste li očekivali i bili spremni uloviti se u koštac s jednim ovakvim?

- U ovakvim trenucima, tri su najvažnije stvari. Prvo, bitno je biti svjestan činjenica i okolnosti u kojima se nalazite te znati predvidjeti što one nose. Druga, možda i najvažnija, stvar u poslu gradonačelnika je da u ovakvim situacijama mora biti odgovoran te brzo i hrabro donositi odluke. Navedene se odluke možda neće svidjeti pojedincima i neće biti previše popularne, ali će na vrijeme spriječiti onaj najgori scenarij. Treća iznimno bitna stvar je iskustvo, ali i znanje koje omogućuje da se nosite s ovakvim situacijama. Vrijeme će vrlo brzo pokazati tko je dobro odradio svoj posao.

- Kako ocjenjujete reakciju sustava i službi? Koje su mjere donesene na vrijeme, a s kojima se možda kasni?

- Moje je mišljenje da smo se susreli s problemom za kojeg nismo imali posložen i spreman sustav. Stoga su preventivne mjere koje smo na vrijeme poduzeli bile najbolja brana ne bi li zaštitili sebe i pokušali ne opteretiti sustav, koji je ranjiv i limitiran. Tu valja spomenuti i najzaslužnije, odnosno sve one izvanredne pojedince koji su svojim nesebičnim radom i improvizacijama donijeli sigurnost i izgradili klimu povjerenja kad je to bilo najpotrebnije. To je bilo ključno! Paralelno se gradio i opremao zdravstveni sustav zaštite, tako da smatram da smo se relativno dobro organizirali. Ujedno, mišljenja sam da na državnoj razini stožer radi odličan posao, no isto tako odličan posao se radi na županijskoj i gradskoj razini. Bitno je istaknuti da je to u većini slučajeva na leđima pojedinaca, kao i obično.

- Uz život i zdravlje građana ova kriza opasno prijeti i njihovoj egzistenciji jer ugrožava gospodarstvo koje im osigurava radna mjesta. Koje mjere po vama treba poduzeti kako bi se spriječilo da koronavirus "ubije" domaće gospodarstvo?

        - Točan odgovor na to pitanje u ovom trenutku ne postoji iz više objektivnih razloga. Polazimo od činjenice da je svima nama najbitnije zdravlje, potom opća sigurnost i ekonomska stabilnost. Kada smo toga svjesni, tada bi trebali znati da nije riječ samo o gospodarskoj krizi, već o daleko široj. Potonja zahtjeva kratkoročne, brze i radikalne mjere, ali i dugoročno šire promjene cijelog sustava, pa čak i novi način života. Pitanja ekonomske stabilnosti i ovisnosti te štete koje direktno utječu na egzistenciju naših sugrađana, a i građana cijele Istre, zbog novonastalih okolnosti moraju se analizirati razumno i pažljivo jer ne smijemo zaboraviti da se nalazimo svi pod istim krovom. Dakle, mora nam biti jasno da smo svi ranjeni i da je štetu nemoguće izbjeći, kao ni sanirati u cijelosti. No, kada se nekome zabrani rad i ostvarenje prihoda, normalno je očekivati da ne postoje ni rashodi za to vrijeme. Dakle, za to vrijeme ne bi trebala postojati nikakva potraživanja od strane države, županije ni gradova što se tiče poreznih davanja i parafiskalnih nameta. Ponavljam, u ovakvim situacijama nužno je donositi brze i radikalne mjere kojih za sada nema. Mi u Gradu Umagu ćemo direktno pomoći kroz mjere oslobođenja od svih nameta za vrijeme trajanja krize za gospodarstvenike kojima nije omogućen normalan rad. 

Solidarnost

- Uz paket mjera pomoći lokalnom ugostiteljstvu i poduzetništvu Grad Umag je prvi u Istri donio odluku o smanjenju plaća u javnoj upravi i gradonačelniku. Jesu li vas zaposlenici podržali u tome ili je bilo otpora?

        - Mislim da su svi djelatnici Grada Umaga svjesni situacije te vjerujem da shvaćaju u kakvim se okolnostima nalazimo. Riječ je o mjeri ljudske solidarnosti u trenucima kada je to potrebno. Mi svoj doprinos dajemo, kako bi spriječili ono najgore. Grad Umag, odnosno gradska uprava i sve ustanove dnevno vode brigu i skrb o svojim najpotrebitijim građanima, a kada bi svi bili svjesni napora, truda i odricanja koji se ulažu u to, tada bi svi vrlo brzo bili sretni što nisu u toj poziciji. Sad ćemo imati i problem nezaposlenih i onih koji će sigurno, ne svojom krivnjom, doći u poziciju da budu u skupini najpotrebitijih. Njima treba pomoć. Dakle, solidarnost i humanost iznad i prije svega, ali po prioritetima i za najpotrebitije, to je naša vodilja. Kao gradonačelniku Umaga nije mi intencija bilo kome ovim primjerom stvarati obvezu donošenja istih ili sličnih mjera. Svaki grad je različit i svaki grad ima svoje probleme, no na svakom je gradonačelniku hoće li i kada donijeti takvu odluku. Plaće djelatnika svih razvijenijih gradova u Istri su slične, a naročito plaće gradonačelnika, koje su zakonski određene i moraju biti iste za cijelu Hrvatsku. Uopće nije bitna visina plaće kada želite biti solidarni, tada dajete koliko možete ili imate. Ja uvijek kažem, sve se može, stvar je da li ste spremni platiti cijenu toga.

- Umag je grad turizma, sporta i zabave, a upravo ti segmenti života potpuno su zaustavljeni u ovoj situaciji. Vjerujete li da će se situacija uspjeti koliko toliko preokrenuti do ljeta ili se spremate na jedno neuobičajeno mirno ljeto?

- Mislim da od turizma neće biti puno ove godine, što će svima donijeti dodatne probleme kojih još možda nismo svjesni. No živimo u nadi da ćemo ipak odraditi dio sezone, kojom ćemo donekle amortizirati štete. Kultura, manifestacije i zabava općenito najviše stradavaju u trenucima kriza. Sreća u nesreći je da je Istra auto destinacija i da ćemo u odnosu na druge regije u Hrvatskoj biti dostupniji, a time i sigurniji pa u to polažem nadu. Umag nažalost, kao i ostali gradovi, neće ove sezone biti pun mega manifestacija, no život zbog toga neće stati i mi ćemo se svakako truditi ponuditi građanima adekvatan kulturno-umjetnički i zabavni program. Organizirati ćemo se po potrebama i financijskim mogućnostima. Prioritet nam je preživjeti i sačuvati radna mjesta te si međusobno pomoći koliko je god to moguće.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum