VERŠI NA ŠTERNI Održan 27. Susret čakavskih pjesnika u srcu Vižinade

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(Mirjan Rimanić)

Kontinuitet ove manifestacije, posvećene promociji i čuvanju čakavske riječi, potvrda je da čakavština ima čvrsto uporište među govornicima, a manifestacija "Verši na šterni" pokazatelj je da nema granica među brojnim čakavskim idiomima * Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 90 čakavskih pjesnika s 240 pjesama, a izbornik prof. dr. sc. Josip Lisac izabrao je i u zbirku "Verši na šterni" uvrstio 63 pjesme od 59 autora

 Na Battistellinoj šterni u srcu Vižinade u subotu je održan 27. Susret čakavskih pjesnika "Verši na šterni". Skup koji se tradicionalno održava u lipnju ove je godine, zbog epidemije, dobio rujanski termin. Kontinuitet ove manifestacije, posvećene promociji i čuvanju čakavske riječi, potvrda je da čakavština ima čvrsto uporište među govornicima, a manifestacija "Verši na šterni" pokazatelj je da nema granica među brojnim čakavskim idiomima.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo 90 čakavskih pjesnika s 240 pjesama, a izbornik prof. dr. sc. Josip Lisac izabrao je i u zbirku "Verši na šterni" uvrstio 63 pjesme od 59 autora. Organizator susreta i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč uz potporu Grada Poreča, Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost te Ministarstva za kulturu i medije RH, dok je domaćin pjesnicima bila, kao i uvijek, Općina Vižinada. Zbirku je likovno uredio akademski slikar Zdravko Milić, a grafički oblikovala Enrika Vežnaver Vidović iz studija "na broju 8".

Prije nego su nazočni autori pročitali svoje pjesme uvrštene u zbirku, okupljenim su se pjesnicima i ljubiteljima poezije obratili Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč koja je organizirala susret "Verši na šterni" i objavila istoimenu zbirku.

Načelnik Marko Ferenac istaknuo je kako je Vižinada ponosna što svake godine može dočekati brojne ljubitelje čakavske beside te da ih neizmjerno veseli da se pjesnici uvijek rado vraćaju na Battistellinu šternu. Vladimir Torbica pohvalio je trud i entuzijazam svih onih koji su ovu manifestaciju razvijali i održavali. Zorana Geržinić iz Gradske knjižnice Poreč pročitala je dio predgovora zbirke u kojem prof. dr. sc. Josip Lisac ističe kako u kategoriju dijalektalne književnosti, koja u nas počinje s Matošem i Nazorom, ulazi i manifestacija "Verši na šterni".

- Okrenuti sjećanjima, kaže prof. dr. Josip Lisac, nastojali su natjecatelji ovogodišnjeg susreta prikazati uzbuđenja i uspomene iz mladih dana. Nastojali su doći i do općeljudskih vrijednosti i do umjetničke ljepote. Često poetski nedovoljno osviješteni, ipak su htjeli doći i do vlastitih pjesničkih obilježja koja bi značila u nekoj mjeri novo u čakavskoj i ostaloj hrvatskoj lirici."

U ovogodišnju zbirku uvrštene su 63 pjesme 59-ero pjesnika i pjesnikinja, a to su: Iris Aničić Bogi, Edidija Baldini, Mirjana Bernes Glavinić, Vali Blaženić, Izidor Brečević, Stipe Bulić, Sonja Buljević, Nevija Cvitko, Zvjezdana Čagalj, Marin Caveliš, Avelina Damijanjević Draguzet, Sanja Depikolozvane, Nadija Disiot, Mladen Doblanović, Drago Draguzet, Silvana Dunat, Nevenka Erman, Silvija Faraguna, Davorka Flego, Vladimiro Gagliardi, Ana Galant, Nada Galant, Dragan Gortan, Branka Grakalić, Mladen Grubiša, Roberta Ivančić, Tatjana Jedriško Pančelat, Zivka Kancijanić, Alvijana Klarić, Josip Klarić, Sanja Kokotović, Denis Kontošić, Denis Kožljan, Dheeba Kožljan Skabić, Dobrila Kuzmić, Tonka Lovrić, Nada Luboteni, Marija Maretić, Ida Marković, Vesna Miculinić Prešnjak, Vesna Milan, Neda Milenkovski, Cvjetana Miletić, Daniel Mohorović, Drago Orlić, Ina Padovan, Josip Pariž, Ana Marija Pavlović, Marija Peruško, Vesna Petrić Terzić, Goran Prodan, Robertino Rajković, Marija Ribarić, Nadija Rubeša, Marija Sošić, Dinko Sule, Marija Trinajstić Božić, Đermano Vitasović i Marica Zanetić Malenica. Autori pjesama dolaze iz Kršana, Gračišća, Poreča, Novog Vinodolskog. Tinjana, Buja, Pule, Ližnjana, Umaga, Musaleža, Svetog Lovreča, Rovinja, Barbana, Svetvinčenta, Oprtlja, Smoljanci, Maršani, Vodnjana, Žbandaja, Buzeta, Žminja, Labina, Pazina, Kanfanara, Zamaska, Lovrana, Plomina, Kašćerge, Rovinja, Medulina, Rijeke, Opatije, Pićna, Matulja, Vrbnika, Trgeta, Orihi, Mošćeničke Drage, Zagreba, Varaždina, Splita, Kaštel Gomilice, Podstrane, Šolte, Visa, Vele Luke, Milana, Venecije i Podgorice.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum