UOČI BLAGDANA ROVINJSKE ZAŠTITNICE

VELIKO OTKRIĆE U ROVINJSKOM MUZEJU Pronađeni oslici zaštitnice grada Rovinja, ali tu iznenađenjima nije kraj!

| Autor: Silva BODLAJ IVAŠIĆ

Otvoren je manji dio zida, a kada otvorimo cijeli strop te sobe vjerujemo kako će iznenađenja biti još i veća, izjavila je ovom prilikom ravnateljica Muzeja Tajana Ujčić

Tek nekoliko dana prije samog blagdana svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, koju se slavi 16. rujna, u rovinjskom je muzeju otkriven djelić prikaza upravo ove svetice, a isti se u cijelosti još mora istražiti, priopćeno je iz Muzeja grada Rovinja. Zidni oslici nalaze se na drugome katu Muzeja Grada Rovinja i to u prostoriji koja gleda na prepoznatljiv balkon.

"Otvoren je manji dio zida, a kada otvorimo cijeli strop te sobe vjerujemo kako će iznenađenja biti još i veća", izjavila je ovom prilikom ravnateljica Muzeja Tajana Ujčić.

foto

Ovo su otkriće na Dan grada Rovinja obišli biskup porečki i pulski u miru mons. Ivan Milovan, zatim župnik Župe sv. Eufemije u Rovinju mons. Vilim Grbac, gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja Valerio Drandić, te ostali svećenici koji su sudjelovali u misnim slavljima povodom blagdana sv. Eufemije. Podsjećamo, već je prethodne godine otkriveno kako drugi kat Muzeja ispod žbuke krije zanimljive oslike koje pričaju tajni život palače Califfi. Toni Šaina, djelatnik Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji radi na Odjelu za zidno slikarstvo i mozaik voditelj je projekta dodatnog sondiranja i otvaranja zidnog oslika.

Radovi, koje financira Ministarstvo kulture s 80 tisuća kuna započeli su 7. rujna, a predviđeno je trajanje do 2. listopada. Iduće godine, veli Šaina, očekuju nastavak radova. Detalje o otkrićima Hrvatski restauratorski zavod s Muzejem Grada Rovinja predstavit će pri završetku ove faze radova putem konferencije za medije. Dodajmo i kako je rovinjski Muzej u obilježavanju Dana grada sudjelovao ukrasivši svoj balkon, kao što su to nekada na ovaj dan činili Rovinjci, a ulaz je bio besplatan za sve posjetitelje.

NAPOMENA: U prvoj verziji naslova ovog teksta stajalo je da je do otkrića došlo u crkvi Svete Eufemije. Ispričavamo se čitateljima, Crkvi i Gradu Rovinju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter