NAČELNIK TVRDI - SVE JE PO PROPISIMA

Veliko nezadovoljstvo dijela mještana Fažane zbog gradnje hotela na području bivše tvornice stakla i Badela: PROTIVIMO SE GRADNJI MASTODONTA U PRVOM REDU DO MORA

Na 1,6 hektara zemljišta uz samu obalu, koje zauzima otprilike trećinu stare jezgre Fažane i koji je još 2006. kupila tvrtka Liberty izraelskih vlasnika, izmjenama prostornog plana uređenja u rujnu ove godine omogućena je gradnja hotela većeg nego što je ranije bilo predviđeno. Načelnik Fažane tvrdi da se gradnjom hotela ne zauzimaju nikakve zelene površine te da visina od 15 metara nije agresivna prema jezgri i nije značajno manja od zvonika fažanske crkve

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Mogućnost izgradnje hotela u Fažani, na području nekadašnje tvornice stakla i Badela i takozvane Vile Propuh izazvala je kod dijela mještana veliko nezadovoljstvo, te su stoga pokrenuli peticiju protiv gradnje, kako tvrde, mastodonta u prvom redu do mora.

Prikupili su 141 potpis te peticijom žele Općini Fažana i široj javnosti obznaniti svoje nezadovoljstvo šestom izmjenom i dopunom urbanističkog plana uređenja spomenutog područja te traže da se odluka koja omogućuje gradnju hotela preispita, a gradnja stopira.  

Hotel bi zauzeo trećinu stare jezgre

Podsjetimo, radi se o 1,6 hektara zemljišta uz samu obalu koji zauzima otprilike trećinu stare jezgre Fažane i koji je još 2006. kupila tvrtka Liberty izraelskih vlasnika.

- Takve će građevine naružiti vizuru i sliku jednog pitomog mjesta koje je privuklo mnoge nove mještane i turiste, dok će ovakvim načinom urbanizacije nestati draž i ljepota našeg primorskog mjesta, poručuju potpisani mještani Fažane.

- Protivimo se urbanizaciji bez javne rasprave, zauzimanju novih zelenih površina uz more i devastaciji raslinja, uspostavljenim visinama od 15,5 metara u prvom redu do mora, povećanju gabarita objekata, povećanju broja soba planiranog hotela s 150 na 195 soba, zaklanjanju svijetla i vidika postojećim kućama i stanovništvu. Na koncu, protivimo se pogodovanju vlasnicima terena bez obzira na mišljenje i potrebe stanovništva, navodi se u peticiji.

Foto

Fažana - idejno rješenje

Razloge nezadovoljstva pojasnio nam je Ivan Šugar, jedan od potpisnika peticije, ujedno i vlasnik turističke agencije u Fažani.

- Kao prvo, taj bi objekt bi bio unutar 100 metara od morske linije. Drugo, visina i širina objekta ne odgovara mjestu kao što je Fažana. Treće, svi okolni mještani izgubili bi pogled i svijetlost, dok obalu, oni koji su nešto dalje, više neće ni vidjeti. Taj bi hotel zadovoljavao isključivo ljude koji bi u njemu boravili. Oni će doći samostalno, željet će biti sami i izolirani. To nije to. Treba investirati u sva područja jednakomjerno. Mene kao mještanina ne zanima tko je investitor, a priča se o jednom Izraelcu, već da se takav objekt ne izgradi jer mu tamo nije mjesto, poručuje Fažanac Šugar.

Izgradnju omogućile izmjene plana

Od načelnika Fažane Radomira Koraća zatražili smo komentar i očitovanje o glavnim tezama prigovora mještana i općenito o planiranom hotelu. On tvrdi da se, kada je riječ o peticiji, radi o još jednom neargumentiranom, za javnost obmanjujućem pamfletu iz njemu već dobro poznate političke kuhinje. Radi se o, kaže on, besprizornim narušiteljima izgleda starogradske jezgre i usput skreće pažnju za nezakonite radnje u prostoru, naročito u staroj jezgri.

- Ali o tome dugom prilikom, znakovito najavljuje, pritom očigledno misleći na njegovu političku suparnicu i žestoku kritičarku Lidiju Udovički koja već godinama često protiv Koraća istupa u javnosti.

- Taj je prostor uređen odlukama fažanskog Vijeća na način da su u redovnoj proceduri donesene, redom, peta i šesta izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja. Prva je izmjena jednoglasno usvojena na sjednici 2. rujna 2019. godine, a njoj je prethodilo izvješće o ponovnoj javnoj raspravi koja je objavljena 6. prosinca 2018. godine. Potom je i održana u periodu od 15. do 23. prosinca, a javno izlaganje zbilo se 17. prosinca iste godine, objašnjava Korać.

Načelnik tvrdi da je obavijest o održavanju i načinu organiziranja javne rasprave objavljena u Glasu Istre 6. prosinca, dok je javni uvid omogućen i na mrežnim stranicama Općine. Na sudjelovanje u javnoj raspravi su, kaže, pozvana sva državna i lokalna tijela, ustanove i društva, odnosno jedinice lokalne samouprave - sve sukladno Zakonu o prostornom uređenju.

Prijepori s investitorom traju već 20 godina

- U izvješću su taksativno navedeni mišljenja, prijedlozi i primjedbe i od toga su šest podnijela javnopravna tijela, dva pravne osobe i 24 građani. Na konačni prijedlog V. izmjena i dopuna suglasnost je 7. kolovoza 2019. godine izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, tvrdi Korać.

U osnovnome, Korać objašnjava da su navedenim izmjenama definirani uvjeti izgradnje stambeno poslovnog objekta, odnosno objekta turističke namjene (hotela), a sve definirano u odredbama članaka od 32. do 45. Posebno ističe da je člankom 39. određeno da ukupna visina građevina na takvim površinama ne može biti viša od 14,5 metara.

- Da bi razumjeli kako je s jedne strane interes Fažane u definiranju vlastitog prostornog okruženja poštivanje tradicije starog ribarskog središta, danas prelijepog turističkog gradića, a s druge strane interes žitelja, o tom se prostoru javno raspravlja još od 2002. godine. Također, potrebno je spomenuti da su ondašnja rješenja na tom prostoru bila izgradnja 183 stana, 60 poslovnih prostora, hotela od 60 mjesta, bez parkirališta i zatvaranja prilaza prema moru oduzimanjem pristupne ceste. Takva su rješenja bila neprihvatljiva građanima i vijećnicima, te se zbog toga od 2009. godine pristupilo rješavanju tog problema uključivanjem svih dionika u Fažani. Upravo je takva javna rasprava rezultirala i prijedlogom za rješenjem ovog prostora, kaže načelnik Fažane.

Foto

Fažana - idejno rješenje

Podsjetimo, prijepori između investitora i predstavnika Općine o tome što se na ovom području smije, a što ne smije graditi traju već 20 godina. Iako su investitori u početku imali megalomanske namjere, dosadašnje općinske vlasti uspijevale su ih svojim prostornim planovima ipak srezati na neku primjereniju razinu, neprestano inzistirajući na očuvanju vizure starogradske jezgre Fažane.

- Općina je u svom Glasniku iz ožujka 2020. godine, koji se dostavlja svim žiteljima, predstavila novu vizuru Fažane u tekstu i sa slikama idejnog rješenja ovog prostora. Nadalje, projekt je bio javno dostupan i kroz Kroniku Općine Fažana na pulskoj TV Novi.

Povratna informacija od građana može se svesti na ocjenu neupitnog odobravanja i podrške ovome projektu, veli Korać.

Ministarstvo odobrilo konačni prijedlog

- Na isti je način proveden formalno pravni postupak usvajanja VI. izmjena i dopuna PPU. Javna rasprava je održana u razdoblju od 15. veljače do 1. ožujka 2021. godine. Tijekom trajanja javnog uvida u prijedlog plana stručni je izrađivač 24. veljače u MMC Fažana javno izložio prijedlog plana. Ta je javna rasprava također objavljena u Glasu Istre, na mrežnim stranicama Općine, te na službenim Internet stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kaže načelnik Fažane.

Dodaje da je na konačni prijedlog Ministarstvo izdalo suglasnost 8. travnja, a Općinsko vijeće je 20. rujna ove godine donijelo odluku o donošenju VI. izmjena i dopuna PPU, što je objavljeno u Službenim novinama Istarske županije, navodi Korać.

Njima je, dodaje, utvrđen koeficijent iskoristivosti više stambenih građevina unutar dijela građevinskog područja naselja Fažana, odnosno koeficijent izgrađenosti za ugostiteljsko-turističke građevine čiji je maksimalni kapacitet 195 ležajeva.

- Nadalje, izmijenjena je odredba članka 39. kojom je određeno da na tim određenim i označenim dijelovima ukupna visina ne može biti viša od 15 metara, tvrdi on.

- Stoga je razvidno da je Općina Fažana u svemu postupila sukladno važećem Zakonu o prostornom planiranju, te da je do najsitnijih detalja respektirala ukupni prostor Fažane. Projekt po kojem se PPU mijenjao jest onaj iz prosinca 2019. godine arhitekta Siniše Zdjelara iz Rijeke. Nazvati taj projekt mastodontom je samo pokušaj obmane ukupne javnosti Fažane. Stručni izrađivač plana naznačuje da mastodont može nastati samo ako se dvije parcele oznake T spoje u jednu, što ovdje nije slučaj, pojašnjava Korać.- Nadalje, obje su zone praktički brownfield investicije na nekim ranijim strukturama, tako da se ne zauzimaju nikakve zelene površine. Također, visina od 15 metara nije agresivna prema jezgri, što je vidljivo iz vrlo detaljnih uvjeta gradnje koji su propisani s nizom ograničenja spram zaštite graditeljskog nasljeđa, unutarnjih i vanjskih vizura i ostalog, a ta je visina značajno manja od zvonika fažanske crkve. Pritom je gabarit povećan sa 14,5 na 15 metara samo zbog tehnoloških inovacija vezanih za instalacije. Na kraju, broj soba je temeljen na mogućnostima PPU unutar naselja, i ne znači ništa spram okoline, budući da su parkirni propisi vrlo strogi, poručuje Korać.

Investitoru otvoren put za početak radova

Sasvim na kraju, načelnik Fažane kaže da je sve navedeno u cijelosti iskomunicirano sa svim žiteljima kojima je u interesu uređenje nažalost godinama zapuštenog prostora u privatnom, a ne općinskom vlasništvu. Kaže da bi planirani hotel, kao prvi takve kategorije u Fažani, bez dvojbe utjecao na turističku ponudu i daljnje brendiranje Fažane kao poželjne turističke destinacije, ali i prostora u kojem će se osigurati brojna radna mjesta za mještane.

Sada, barem što se tiče formalno-pravne procedure, investitor može krenuti prema ishodovanju građevinske dozvole i svega ostalog što je potrebno za gradnju. Hoće li se konačno urediti ovaj neugledni dio Fažane nadomak starogradske jezgre, ili će pritisci i želje mještana natjerati općinsku vlast na prethodno smanjivanje gabarita potencijalnog hotela, ostaje vidjeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum