OGROMAN INTERES

VELIKI SKUP UGOSTITELJA U PAZINU Vedran Jakominić: Iz ovoga što nam sada rade inspekcije proizlazi da su najveći neprijatelji ove zemlje teroristi, JNA i ugostitelji!

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Vedran Jakominić (Davor ŠIŠOVIĆ)

Umjesto da nas se upozori na pogreške i savjetuje kako da ih ispravimo, mi se inspekcija bojimo. Ne želimo to više proživljavati, želimo da nam inspekcijski nadzor postane partner, rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre će zajedno s krovnom nacionalnom i drugim regionalnim udrugama nakon lanjskog uspjeha sa smanjenja PDV-a na jela krenuti u akciju smanjenja PDV-a na pivo, vino i kavu. Tražit će se smanjenje s 25 na 13 posto, čime bi se oslobodilo 460 milijuna kuna za pokušaj zaustavljanja odljeva radne snage i povećanje kvalitete usluga.

Enorman je bio interes za pazinski skup ugostitelja: u dvorani Istra pazinskog Spomen doma okupilo ih se više od stotinu. Ovakvo udruživanje ugostitelja proizašlo je iz njihova nezadovoljstva zastarjelim strukturama gospodarskih i obrtničkih komora, koje, kako je rečeno na pazinskom skupu, više služe kao platforma za promoviranje interesa zakonodavca nego ugostitelja koji za te organizacije plaćaju obaveznu članarinu. 

Spajanje

Formiranje udruga ugostitelja spontani je proces započeo prije godinu dana, a u našem susjedstvu lani je osnovana Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije. Riječki ugostitelji će se spojiti s istarskim u zajedničku Udrugu ugostitelja Kvarnera i Istre, koja zasad ima oko 170 upisanih članova, od čega pedesetak iz Istre, a članstvo rapidno raste. Gospodarska je to snaga koja zapošljava oko 3.000 ljudi, godišnje ostvaruje promet od milijardu i pol kuna, a djeluje na području koje ostvaruje 51 posto ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj. Međutim, ugostiteljstvo je i profesija čiji dionici nisu nimalo zadovoljni svojim trenutnim položajem u hrvatskom društvu i gospodarstvu, ali se žele udružiti da bi svoj podređeni i ugroženi položaj promijenili.

"Ne želimo rušiti svijet, nemamo političke ambicije, želimo samo raditi svoj posao", rekao je na skupu predsjednik Udruge Vedran Jakominić, ugostitelj iz Rijeke.

Istarski koordinator za osnivanje ove udruge, ugostitelj Gordan Vrcelj, upozorio je na strahovite pritiske i represiju porezne kontrole kojima su ugostitelji ovog područja izloženi. Zbog te represije o ugostiteljima se stvara slika kao o kriminalcima, a oni žele živjeti u državi "koja se prema ugostiteljima neće ponašati kao maćeha", naglasio je Vrcelj.

"Zbog tih stalnih kontrola, koji nisu ništa drugo doli vrsta mobinga, osjećamo se jadno. Mi jesmo sposobni, ali ne daju nam da radimo, pod stalnim smo stresom jer umjesto da brinemo o gostu strahujemo hoće li doći kontrola", rekao je također Vrcelj, a u istom je tonu govorio i predsjednik Vedran Jakominić.

"Želimo kvalitetno raditi svoj posao, a ne opsesivno brojati papiriće i stanje u novčaniku", rekao je Jakominić, aludirajući na nedavne slučajeve drastičnih kazni istarskim ugostiteljima zbog malih razlika u stanju na blagajni.

Jakominić je najavio konkretan i jasan program rada udruge, a to su u prvom redu kampanja za smanjenje PDV-a na pivo, vino i kavu, zatim borba za ukidanje poreza na potrošnju, priznavanje ugostiteljima troškova reprezentacije, uvođenje neoporezivosti napojnica u visini do 10 posto od iznosa računa pri plaćanju karticama, i zahtijevanje poštenog inspekcijskog nadzora.

"Iz ovoga što nam sada rade inspekcije proizlazi da su najveći neprijatelji ove zemlje teroristi, JNA i ugostitelji. Umjesto da nas se upozori na pogreške i savjetuje kako da ih ispravimo, mi se inspekcija bojimo. Ne želimo to više proživljavati, želimo da nam inspekcijski nadzor postane partner", apelirao je Jakominić.

U programu rada udruge još je zalaganje za zakonsko pojednostavljenje protoka radne snage, jer su najavljene promjene Zakona o strancima nepovoljne za male poduzetnike; zahtijevat će se također da se manji manjkovi ili viškovi u blagajnama kategoriziraju kao manji porezni prekršaji, a predlaže se i uvođenje vrijednosnih kupona ili vaučera kojima bi se odjednom plaćala davanja državi za povremene ili jednokratne pomoćne poslove u ugostiteljstvu. 

"Pet kravata"

U sklopu kampanje za smanjenje PDV-a na pivo, vino i kavu pokrenut će se manifestacija Nacionalni dan kave.

"Time ćemo slaviti našu kulturu ispijanja kave, jer to je nešto što stranci prvo primijete kada dođu kod nas, i nešto što nama fali kada odemo vani", izložio je Jakominić. Tijekom godine u Rijeci će se organizirati nacionalni kongres hrvatskih ugostitelja, a udruga svojim članovima na raspolaganje stavlja i službu pravnog i poreznog savjetovanja.

Predsjednik nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak predstavio je pak marketinški projekt "Pet kravata", kao sustav oznaka za ugostiteljske objekte koji nude jela i pića od isključivo domaćih namirnica. Što je veći udio domaćih namirnica u ponudi pojedinih ugostiteljskih objekata, to će on biti vrednovan većim brojem dodijeljenih kravata (od jedne do pet), a dodatni bodovi mogu se zaslužiti i uređenjem interijera domaćim materijalima s prepoznatljivim hrvatskim dizajnom. Ovaj je projekt još u fazi osmišljavanja, a planira ga se prvi put javno predstaviti na Weekend food festivalu u svibnju u Rovinju. Akcija označavanja ugostiteljskih objekata kravatama bit će popraćena i nizom gastronomskih manifestacija pod nazivom "Yedi Hrvatska" na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater