UREĐENJE

VELIKI ROVINJSKI PROJEKT PRED DOVRŠETKOM: Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova

| Autor: Boris BILAS
Jedna od najvećih investicija u pomorsku infrastrukturu Rovinja

Jedna od najvećih investicija u pomorsku infrastrukturu Rovinja


Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti. Naime, pred dovršetkom je projekt izgradnje nove Sjeverne luke San Pelagio koja će stvoriti nove kapacitete i to prije svega za stanovnike Rovinja, a čije se otvorenje planira početkom srpnja.

Osim luke uređuje se i obalni pojas u nastavku od luke prema istoku, a ukupna vrijednost investicije koju snose Lučka uprava i Grad Rovinj iznosi 52.535.819 kuna. Kako su za Glas Istre potvrdili iz rovinjske Lučke uprave, shodno planu, luka bi trebala biti gotova krajem lipnja.

Sami radovi bi trebali biti gotovi uskoro, a nakon završetka gradnje pristupa se tehničkom pregledu te ako ne bude nedostataka, nakon tehničkog pregleda krenulo bi se u opremanje luke priveznim napravama, označavanje brojeva vezova te tehničku kontrolu vezova od strane Hrvatskog registra brodova.  

Ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi kaže da bi u luci, prema trenutnoj projekciji, trebalo biti 350 vezova, ali da se točan broj još ne zna jer plan izrade pontona i premještaja plovila još uvijek sastavlja Pomorski fakultet iz Rijeke. Schiozzi je objasnio i što točno stanovnici Rovinja trebaju učiniti kako bi dobili novi vez u Sjevernoj luci.

- Za dodjelu veza potrebno je predati Zahtjev za dodjelu istog. Obrazac Zahtjeva je moguće preuzeti na web stranicama Lučke uprave Rovinj, a isti je zajedno s pratećom dokumentacijom moguće predati elektronskim putem, poštom ili osobno. Napominjem da ne postoji posebna lista čekanja za Sjevernu luku. Lista čekanja se odnosi na sve komunalne vezove pod upravljanjem Lučke uprave Rovinj te se vez dodjeljuje ovisno o raspoloživosti. Sve osobe koje su na listi čekanja za vez, a predale su svu potrebnu dokumentaciju, ne moraju se sada ponovo javljati Lučkoj upravi. Trenutni status na listi čekanja može se provjeriti na web stranicama Lučke uprave Rovinj, kaže ravnatelj Lučke uprave Rovinj te dodaje da sve one osobe koje su predale zahtjev, a u trenutku predaje istog nisu imale plovilo jer nije bilo slobodnih komunalnih vezova, mogu svoj zahtjev ažurirati nakon kupnje plovila te će im se za pridodati pripadajući broj bodova.

Iz Lučke uprave smatraju kako je važno napomenuti da se osobe koje imaju važeći ugovor o vezu ne moraju javljati Lučkoj upravi te napominju da vezovi koji se nalaze na sidru te u četvrtom i petom redu neće postojati nakon dovršetka nove luke.

- Svaka osoba koja ima važeći ugovor za plovilo za osobne potrebe može predati molbu Lučkoj upravi u kojoj moli premještaj u Sjevernu luku, neovisno o tome u kojemu se redu nalazi. Primljenim molbama pokušat će se udovoljiti koliko bude bilo moguće, kaže Donald Schiozzi.

Nakon završetka gradnje Sjeverne luke kreće se u uređenje Gradske luke, i to dijela pored vezova za plovila s gospodarskom namjenom. U planu je izgradnja komunalnih vezova za drvene brodice, batane, pasare koje su vezane za rovinjsku pomorsku i ribarsku tradiciju, ali ako vlasnik plovila želi ostati u gradskoj luci, i to će biti moguće. Planira se poslati svim korisnicima jedan upitnik gdje će se svatko moći očitovati ako želi ostati u gradskoj luci ili biti uvršten u Plan premještaja plovila.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater