AKCIJA "SIGURNA PLOVIDBA"

Velika akcija lučke kapetanije na cijelom Jadranu: NAJVIŠE PREKRŠAJA NA MORU BILO JE U ISTRI!

| Autor: Glas Istre
(Snimio Dejan Štifanić/Ilustracija)

(Snimio Dejan Štifanić/Ilustracija)


Tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru "Sigurna plovidba 2021" održana je danas od 7 do 18 sati na području svih osam lučkih kapetanija.

Cilj provedene akcije bila je provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te se smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila.

U akciji su sudjelovala sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a u ovogodišnjoj akciji provedena je kontrola brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima. Također su kontrolirane tvrtke za iznajmljivanje plovila, koncesijska odobrenja vezana uz iznajmljivanje osobnih plovila te pomorski promet u područjima intenzivne plovidbe.

Na području Istarske županije kontrolirano je 39 plovila, a utvrđeno je najviše prekršaja - 27, te je naplaćeno najviše novčanih kazni - čak 80.700 kuna! Za usporedbu, na dubrovačkom području je kontrolirano čak 109 plovila, utvrđeno je samo 17 prekršaja, a naplaćeno je 48 tisuća kazni.

Na području cijelog Jadrana danas je obavljeno 458 kontrola na moru, evidentirana su 132 prekršaja te je naplaćeno 252.031 kuna kazni.

Akciju je u zadarskom akvatoriju pratio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je najavio obnovu flote Lučkih kapetanija.

- U suradnji s Ministarstvom zdravstva ove godine idemo u nabavku deset novih plovila koji će se financirati iz europskih sredstava a uskoro nas očekuje i objava javne nabave za nabavu dvadesetak plovila koja će se financirati iz državnog proračuna za 2022. godinu. Ukupna vrijednost plovila koja će se nabaviti iz nacionalnih sredstava je oko 25 milijuna kuna, naglasio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of