PREDIZBORNA PREVIRANJA

VEDRAN MACAN, ČELNIK ISTARSKOG HSS-a: Dobio sam naputak da udaljim Plavčića iz stranke

| Autor: Chiara BILIĆ

Nakon što je načelnik Općine Žminj Željko Plavčić u razgovoru za naš list potvrdio da više nije član HSS-a te obznanio da će skorašnje parlamentarne izbore dočekati na listi Stranke s imenom i prezimenom, usput i veoma jasno imputirajući da istarski HSS ne postoji, u našu se redakciju, povrijeđen tom izjavom bivšeg stranačkog kolege, javio čelnik istarskog HSS-a Vedran Macan. Njegova poruka je nedvosmislena: HSS u Istri postoji, dio krivice za njegov privremeni zastoj u djelovanju snosi upravo Plavčić jer je solo igrač, koji je u Stranku s imenom i prezimenom ušao samo zato što kroz nju može ostvariti svoje osobne ambicije.

"Predsjedništvo HSS-a je ionako bilo razočarano njime. Dobio sam naputak da ga se udalji iz stranke. Odbio sam to učiniti jer je bio kvalitetan kadar. Držali smo ga kao kapljicu vode na dlanu, ali to, nažalost, nije bilo obostrano", otkriva.

Priznaje da je istarski HSS dosad bio poprilično trom. No za to je, tvrdi, između ostalog, zaslužan Plavčić koji je, kaže, u prošlom sazivu bio tajnik županijske organizacije. Inače poljoprivredni poduzetnik iz Savičente, Macan je do lani u kolovozu, kada se biralo novo čelništvo, bio potpredsjednik HSS-a Istre, ali, po njegovim riječima, nije imao nikakvog utjecaja niti na svog prethodnika, županijskog lidera Elvisa Cicerana, niti na Plavčića. U četiri godine njihovog mandata nije se, ističe, održao niti jedan jedini sastanak. Plavčićeva je aktivnost u stranci, napominje, prestala s danom kad se izborio za svoju funkciju tajnika. Nakon toga su se i članovi, obeshrabreni i razočarani, veli, pomalo razišli.

"Kao da se namjerno htjelo uništiti, uspavati podružnicu. Komunikacije nije bilo niti sa središnjicom, niti među članovima predsjedništva istarske podružnice. U Istri nismo stajali pretjerano dobro, no prije Plavčića smo se makar sastajali, razmjenjivali mišljenja, provodile su se nekakve stranačke aktivnosti", kaže.

Općinska organizacija u Žminju je, nastavlja, u potpunosti prestala djelovati. Iako su HSS-ovci nedavno, pripovijeda, imali sastanak o njezinoj ponovnoj uspostavi, Plavčić se, veli, na njemu nije pojavio: "On je solo igrač. One-man band. Njemu nikakva organizacija ništa ne znači. Smatra da njemu nikakva stranka nije potrebna. Ne vidim ga kao člana stranke. Zato je i ušao u Stranku s imenom i prezimenom. Tamo svatko gleda svoj osobni interes i promovira samog sebe. To ga je baš dobro potrefilo. Moram ga, međutim, i pohvaliti. Ima kvalifikacije, završio je fakultet i vjerujem da će iza sebe uvijek imati neke rezultate. No zbog te je kvalitete malo i uobražen."

Govori i da je Plavčić 2017. samostalno odlučio sprovesti svoju kandidaturu za načelnika Žminja u suradnji s SDP-om. Macan prepričava da se njega o toj odluci nije obavijestilo, a ne zna niti je li ondašnji predsjednik o tome imao ikakva saznanja. Smatra da je sloboda svakog člana, pa i Plavčića, da napusti stranku, izabere svoj put, no to nije razlog za pljuvanje po organizaciji, u ovom slučaju njezinim ostacima, čije je član bio praktički do jučer.

"Ima nas, samo sada dišemo na škrge. Imamo sva potrebna tijela za rad. Sada iz pepela treba dignuti ono što su Plavčić i bivši čelnik ostavili za sobom. Organizacija HSS-a nema onoliko općinskih organizacija koliko bismo htjeli, ali imamo ih, organizacija postoji i ima svoje predsjedništvo", zaključuje Macan.

Upitan o koalicijskom potencijalu u Istri, odnosno koga točno HSS podržava na Poluotoku, Vedran Macan odgovora tek da je županijski HSS u prošlosti više puta surađivao s IDS-om, ali u nekim općinama i s SDP-om te HDZ-om: "Problem je što se nakon izbora ne poštuju predizborni dogovori. Malo smo razočarani. Zahvaljujući bivšem predsjedništvu nemamo snage i brojnosti nastupiti samostalno. Koalirat ćemo s onim tko bude stajao iza danog predizbornog obećanja i prihvaća našu županijsku organizaciju, koja traži maksimalnu transparentnost u upravljanju javnim financijama, održivi razvoj poljoprivrede, turizma i industrije, pa čak i ograničeni oblik samostalnosti Istre kao regije."


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini