PRVI U TURISTIČKOM SEKTORU

VALAMAR OSMISLIO ODGOVOR NA KORONAVIRUS KRIZU: Vlasnici se odriču dividende radi zadržavanja svih 2.500 radnika i očuvanja likvidnosti. Menadžmentu se smanjuje plaća za 30 posto

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Kao odgovor na ogromne izazove koje pred turistički sektor postavlja izvanredno stanje izazvano koronavirusom, vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera donijela je odluku o programu pod nazivom "Pauza - Restart". Radi se o odluci kojom se, počevši od 1. travnja, stavljaju u mirovanje sve aktivnosti u toj hotelskoj kući. Ovom odlukom, odnosno programom, Valamar je prvi u turističkoj branši, vjerojatno najosjetljivijoj i najpogođenijom u ovoj krizi, osmislio jedinstveni model preživljavanja. Jedan od ključnih ciljeva programa „Pauza-Restart“ je da Valamar po završetku opasnosti i kriznog razdoblja uzrokovanog koronavirusom, financijski stabilan i kadrovski ekipiran bude spreman za "Restart". To konkretno znači da će najveći broj radnika Valamara, odnosno svi oni koji radi situacije ne mogu raditi svoj posao, od 1. travnja biti upućeni na "pauzu", te će im za to razdoblje Valamar osigurati naknadu plaće u iznosu od minimalno 60 posto njihove redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto.

Program "Pauza - Restart" donosi se na rok od minimalno 30 do maksimalno 90 dana. Odnosno, provodit će se u vremenu dok na snazi bude mjera Vlade RH o očuvanju radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost.

Program će obuhvatiti i sve djelatnike Valamara, a slijedit će ga i Imperial Rab, što ukupno čini oko 2.800 zaposlenih, a znači da, usprkos izvanrednom stanju, neće biti otpuštanja. Za sve radnike koji su u radnom odnosu koristit će se mjere Vlade. Pritom Valamar jamči da najniža isplaćena plaća radnicima koji budu upućeni na pauzu neće biti manja od 4.250 kuna neto. To znači da će minimalac od 3.250 kuna koji svojim mjerama osigurava država, Valamar svojim radnicima s najmanjim primanjima u vremenu trajanja ovog programa "pojačati" za 1.000 kuna,   ili više, za radnike s većim primanjima. Sasvim precizno, kompanija će osigurati sredstva za isplatu razlike od iznosa koji osigurava država do iznosa koji predstavlja minimalno 60 posto redovne plaće pojedinog radnika, koji je na pauzi.

Ova mjera primjenjivat će se jednako za djelatnike i za menadžment, uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u stalnom radnom odnosu i koji će također dobivati 4.200 kuna neto za vrijeme pauze.

Za vrijeme pauze minimalni broj radnika u Valamaru će raditi u nekim nužnim sektorima, primjerice kao menadžment zadužen za krizno upravljanje, a tu su i radnici u administraciji, djelatnici na poslovima održavanja, konzervacije, osiguranja objekata i slično.

Prema Valamar programu, dijelu menadžmenta koji će morati raditi plaća će se umanjiti za do 30 posto njihove redovne plaće. Međutim, ostalim djelatnicima koji nastave raditi svoj posao i u tom razdoblju pauze, bit će isplaćene plaće u punom iznosu.

Plaće menadžmenta bit će na taj način "zamrznute", dok se svi djelatnici ne vrate na posao čime i ta struktura u Valamaru jasno pokazuje da se radi o elementarnoj nepogodi u kojoj svi, krajnje kolegijalno i solidarno, moraju podnijeti svoj dio tereta kako bi se nakon njezina prestanka mogli "restartati" i krenuti dalje od mjesta gdje su stali. Mjera se, inače, odnosi na plaće djelatnicima za travanj, dok će plaća za ožujak radnicima biti isplaćena u punom iznosu, bez obzira što je najveća hotelska kuća zbog opasnosti i proglašenih mjera veći dio ovog mjeseca imala zatvorene hotele.  

Pored toga, Uprava je otkazala Glavnu skupštinu društva i uz suglasnost Nadzornog odbora opozvala prijedlog odluke o isplati dividende. Na taj način se i glavni dioničari Valamara odriču dividende u ovoj godini. I ta je mjera donesena u cilju povećanja likvidnosti i podrške mjeri očuvanja radnih mjesta.  

Predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin kaže da je Covid 19 izazvao globalnu krizu i trenutno je u turizmu i ugostiteljstvu sve stalo.

"Privremeno, dok se stanje ne smiri, ne možemo redovno poslovati. Ponosni smo na naše djelatnike i cilj nam je da niti jedan djelatnik radi ove krize ne izgubi radno mjesto. Valamar će učiniti sve da se svi naši ljudi koji su na pauzi čim prije vrate na svoja radna mjesta. Situacija je privremena, posao će se ponovno pokrenuti i tada svi moramo biti spremni za "RESTART" poslovanja. Valamar je snažno i stabilno poduzeće te vjerujem da ćemo uz podršku javnog sektora, naših dioničara, investitora, partnera i djelatnika prebroditi ovaj period i pripremiti se za kvalitetan nastavak poslovanja", poručio je prvi čovjek Valamara Željko Kukurin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter