PROJEKT ŽMINJSKOG TZ-a

USKRSNA TRADICIJA NA ŽMINJŠTINI Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće u online verziji

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Dejan Štifanić/Arhiva)

(Snimio Dejan Štifanić/Arhiva)


Prepoznatljiva manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" koja se održavala na Uličnicu, nedjelju prije Uskrsa, ove će se godine održati na drukčiji način primjeren epidemiološkim mjerama. Kako bi se tradicija ipak nastavila, TZO Žminj će na domišljat virtualan način, onako kako priliči čuvarima tradicije i narodnih običaja, po deveti put obilježiti ovu manifestaciju. TZO Žminj pripremila je bogat online program koji će upotpuniti prazninu u godini bez manifestacija.

Naime, kako se mijesi tradicijski slatki istarski kruh, poznat pod nazivom pinca, što se priprema za žminjsko vazmeno ručienje (uskrsni doručak) te kako se piče jaja moći će se vidjeti i naučiti kroz video materijal koji je dostupan na službenoj web stranici TZO Žminj, ali i na stranicama medijskih partnera te na društvenim mrežama.

Sve vezano uz vazmene užance (uskrsni običaji) i kako se priprema pinca moći će se pročitati u online knjizi Vazmene užanci koja je od jučer pa do Uskrsnog ponedjeljka dostupna za čitanje i preuzimanje na www.tzzminj.hr. Knjiga je nastala u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, a izdana je 2018. godine.

U TZ su pripremili nove Viber stickere kako bi svojim prijateljima mogli čestiti Uskrs s uskrsnim motivima. "TZO Žminj nastoji animirati sve ljubitelje baštine da na ovakav način poprate što sve Žminjština nudi, a upravo ta bogata tradicija je jedan od motiva dolaska koja privlači iz godine u godinu sve više posjetitelja. Bit će ovo pravo uskršnje darivanje vjernih pratitelja koji će moći besplatno čitati i preuzeti knjigu, pogledati video o uskrsnim običajima Žminjštine, te na poseban način čestitati prijateljima Uskrs", istaknula je direktorica TZO Žminj Lenka Šajina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom