vikendom i tisuće posjetitelja

UPOZORENJE HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA O STAZI SEDAM SLAPOVA Najteža dionica nakon Vele peći nadmašuje razinu pješačke staze!

HGSS Stanica Istra je nakon prošlogodišnjeg incidenta, poskliznuća jednog posjetitelja na strmom usponu Staze sedam slapova, koje je na sreću prošlo bez većih posljedica, skrenula pažnju na problem (ne)održavanja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(snimila Jasna Orlić)

(snimila Jasna Orlić)


Planinarsko - pješačka Staza sedam slapova prepoznata je kao turistički fenomen u istarskoj outdoor ponudi koji vikendom zna privući i više od tisuću posjetitelja. Dobar glas daleko se čuje, u nekoliko smo navrata o njoj pisali i u našem listu, posljednji puta prošlog tjedna, a sve zato što u Turističkoj zajednici Buzeta kažu kako je to u predsezoni i posezoni jedna je od najposjećenijih lokacija na buzetskom području. No, iz Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Istre stiglo nam je upozorenje da Staza sedam slapova nije registrirana planinarska staza, a njena najteža dionica nadmašuje razinu pješačke staze! 

Loše osiguranje

Dostavljena nam je, naime, analiza sigurnosnog stanja odrađena krajem prošle godine iz koje proizlazi da su tijekom službenog izvida te kontrole ispravnosti i sigurnosti infrastrukture staze od Komarovog mosta do izlaska iz kanjona, utvrđeni nedostaci koji predstavljaju potencijalnu opasnost za posjetitelje i zahtijevaju hitnu sanaciju i rekonstrukciju, uz popratnu opasku kako "još uvijek nema odgovarajuće reakcije, niti odgovorom niti djelom".

Veći dio staze nije zahtjevan, prati rijeku ili ide kroz šumu, no nakon trećeg slapa Vela Peć slijedi kraći strmi uspon uz stijenu Greben. HGSS Stanica Istra je analizu sigurnosnog stanja Staze sedam slapova izradila na osnovu prijave incidenta iz studenog prošle godine kada se upravo u dijelu strmog uspona opremljenom elementima osiguranja, jedan posjetitelj poskliznuo i pao u dužini od dva metra zbog loma infrastrukture, popuštanja uporišta improviziranog rukohvata plastificiranom sajlom. Uspio se zadržati, ali je zadobio lakše abrazivne ozljede, ogrebotine i oderotine. Incident je elektroničkom poštom prijavljen na službene adrese HGSS Stanice Istra, Grada Buzeta, Turističke zajednice Buzeta i Istarskog planinarskog saveza, a HGSS Stanica Istra je na temelju te prijave izvršila službeni izvid te kontrolu ispravnosti i sigurnosti infrastrukture staze od Komarovog mosta do izlaska iz kanjona. Incident je srećom prošao bez većih posljedica, ali je i skrenuo pažnju na problem neadekvatne opremljenosti i održavanja.

Utvrđeno je da nema istaknutog upozorenja težinske razine staze niti izjave o odricanju odgovornosti, da su elementi osiguranja (sajle, sidrišta i ukrućenja sajli), zatečeni na toj dionici staze nepropisno izrađeni (nestandardizirana konstruktivna izvedba neprimjernim materijalom), te da su kao takvi u izrazito lošem stanju (dotrajalost, improvizacija održavanja) što predstavlja sigurnosni rizik za daljnju upotrebu i potencijalnu opasnost od daljnjih nesreća. 

Rizik za rekreativce

U analizi sigurnosnog stanja dalje se navodi kako je službenom izjavom IPS-a utvrđeno da se staza ne nalazi u službenom registru planinarskih putova ta da odgovornost sigurnosnog stanja nije u nadležnosti Istarskog planinarskog saveza.

Valja podsjetiti da su od 2006. do 2007. godine stazu trasirali članovi buzetske podružnice Hrvatskog planinarskog društva "Planik" iz Umaga koji su na zahtjevnijim dijelovima staze postavili čelične kablove kao sajle za rukohvate, improvizirali stepenice limenim nogostupima, a na uzbrdici ukopavali i izrađivali stepenice te postavili privremene putokaze. Uslijedila je i velika radna akcija izrade "Komarovog mosta" preko potoka Draga. Od 2013. godine brigu o stazi preuzima Eko udruga "Buzetska margerita", čiji su je članovi amaterski održavali. Sredstva su bila osigurana sufinanciranjem Grada Buzeta i Turističke zajednice Buzeta i županijskog Odjela za turizam.

Grad Buzet je 2014. godine u sklopu projekta "Buzet outdoor" pripremio i proveo postavljanje osiguranja na prvom dijelu staze do Vele Peći i dio prema Maloj Peći. Na službenom portalu Turističke zajednice Buzeta nalazi se opis staze označene kao pješačka staza ukupne duljine - 15 kilometara, u trajanju od 5 sati, definirane trase: Buzet (Ist.Vodovod) - Selca - Glistonija - Kuhari - Kotli – Buzet. Nema istaknutog težinskog ranga niti upozorenja o odricanju odgovornosti.

"Staza je posljednjih godina postala najprepoznatljivije izletište na buzetskom području. Nalazi se u samom vrhu popularnosti tako da je u špici turističke sezone, tijekom svibnja do listopada, obiđe i do 17.000 posjetitelja", navodi se nadalje u analizi HGSS-a Stanice Istre te napominje kako je tijekom redovitih obilazaka uočen obrazac obiteljskog ili grupnog obilaska staze pri čemu najtežom tehničkom dionicom prolaze i djeca školskog uzrasta bez primjerene razine zaštite. Učestalost prijavljenih i neprijavljenih incidenata, upozoravaju iz HGSS-a, sugerira status rizičnog "mamca" za rekreativnu skupinu planinarski nedovoljno osposobljenih posjetitelja željnih boravka u prirodi. 

Isticanje upozorenja

HGSS Stanica Istra u svojoj analizi ističe također da su Grad Buzet, kroz projekt "Buzet outdoor" kao investitor, i Turistička zajednica Buzeta, kroz javno oglašavanje Staze sedam slapova ponudom ovog turističkog sadržaja, preuzeli odgovornost za sigurnost njenih posjetitelja. U smjernicama navodi kako zatečeno stanje zahtjeva hitnu potpunu rekonstrukciju najteže tehničke dionice staze od Komarovog mosta do izlaska na rub kanjona potoka Draga. Dionica zahtjeva standardiziranu tehničku opremljenost osigurane planinarske staze, primjerena upozorenja i javno oglašavanje.

Sedam slapova međutim, nije registrirana planinarska staza, dijelom prolazi privatnim šumskim površinama i putovima, trasirali su je buzetski planinari, u to je vrijeme svojom opremljenošću služila svrsi, ali sada je ona daleko posjećenija. Na sve to u Gradu Buzetu kažu kako se trude održavati je koliko mogu i stava su da je to jedna od najodržavanijih staza na području Istre s obzirom na to da su proteklih godina uložena značajna sredstva u njeno održavanje.

- Staza sedam slapova jedna je od najljepših i sigurno najposjećenija pješačka staza na području Istarske županije. Iz tog razloga Grad Buzet i Turistička zajednica ulažu značajne napore da ona u budućnosti nosi još veću ekonomsku korist našim ugostiteljskim, trgovačkim i ostalim turističkim djelatnostima. Drago nam je da je u posljednja dva mjeseca njom prošlo više od deset tisuća vrlo zadovoljnih pješaka, koji vole prirodu i znaju kako se u njoj trebaju ponašati, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter