STAZA SVETOG ROMUALDA

Općina Vrsar svečano inaugurirala novu tematsku stazu - deset kilometara kroz povijest, kulturne i prirodne ljepote od Vrsara do KloštraGotovo 10 kilometara duga staza, pet punktova ili takozvanih interpretacijskih točaka, puno priča, mitova i legendi vezanih uz Vrsar i okolicu, ispričanih na duhovit način, ukratko je ono što svakog putnika-namjernika dočeka na stazi svetog Romualda. Riječ je o novouređenoj stazi u općini Vrsar za koju su, dobro smišljenom pričom i u partnerstvu s drugim gradovima i općinama Hrvatske i Slovenije, uspjeli privući europske novce i ponuditi svijetu jedan zanimljiv turistički proizvod.

Tako je rekao Casanova

Kako službeno stoji "cilj projekta je inovativni interpretacijski pristup" kojim se baština nastoji turistički valorizirati na zanimljiv način, pogotovo usmjeren na mlade. Što to zapravo znači bilo je prikazano na samom otvorenju.Dakle, staza povezuje Vrsar, vrsarske mozaike i crkvu sv. Marije od mora, Limski kanal kao zaštićeni krajobraz i rezervat u moru, maslinike, posebni rezervat šumske vegetacije šume Kontija i završava u samostanu sv. Mihovila u Kloštru. Može se prijeći pješice, biciklirajući, trčeći ili kako-se-tko osjeća, ali valja reći da je lagana i pogodna za sve dobne skupine. Priča započinje na vrsarskoj rivi ispred crkve sv. Marije od mora. Osim što se može pohvaliti vrijednim mozaicima, zanimljiv interpretativni dvojac, Frano Novljan i Šandor Slacki, jedan kao poznati mletački pustolov i ženskar Giacomo Casanova, a drugi kao gradski čuvar reda i morala, prikazuju detalje iz

života Vrsara u tom 18. stoljeću. U svega par minuta kratke crtice, duhovita interpretacija i povijesni fakti uvode goste u djelić povijesti ovog istarskog mjesta. (PIŠE Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of