Nemaju septičku

Unatoč zabrani, pet od deset "ilegalaca" u naselju Kapelica u Labinu i dalje ISPUŠTAJU FEKALNE VODE DIREKTNO U KANAL

| Autor: Branko BIOČIĆ

Izvidi na terenu i ovaj su tjedan pokazali da se neki od vlasnika obiteljskih kuća i dalje ne pridržavaju zakona te ispust fekalnih voda još uvijek obavljaju na nedozvoljeni način

  

Potaknut ponašanjem nesavjesnih građana koji na dijelu naselja Kapelica ispuštaju otpadne fekalne vode direktno u okolno tlo i obližnji kanal, Grad Labin je u srpnju prošle godine Državnom inspektoratu dostavio opsežnu dokumentaciju o navedenom slučaju. Tada je utvrđeno da se iz deset stambenih objekata ilegalno ispuštaju otpadne fekalne vode u kanal. S obzirom na novozaprimljene prijave građana o stanju na području naselja Kapelica ovaj tjedan ponovljeni su izvidi na terenu te je utvrđeno kako se neki od vlasnika obiteljskih kuća i dalje ne pridržavaju zakona te ispust fekalnih voda još uvijek obavljaju na nedozvoljeni način.

Utvrđeno je, konkretno, da od deset prvo zatečenih "ilegalaca", petero vlasnika obiteljskih kuća nije poduzelo potrebne radnje kako bi se spriječilo daljnje ispuštanje otpadnih fekalnih voda u okoliš.

S vlasnicima ovih objekata, za koje postoji opravdana sumnja da ilegalnim priključcima ispuštaju otpadne fekalne vode u obližnji kanal, obavljeni su razgovori te im je upućeno pismeno upozorenje da žurno poduzmu radnje u cilju sprječavanja daljnjeg ispuštanja otpadnih fekalnih voda.

Također, upućeno je pismo vlasnicima stambenih objekata na obližnjem području za koje je utvrđeno da uopće ili redovito u zadnje tri godine ne prazne septičke jame putem Vodovoda Labin. Hrvatske vode ispostava Labin prijavile su državnom inspektoratu uočene nepravilnosti te se očekuje očevid na terenu. 

Ustroj vodnog redarstva

Pored snimanja ispusta, trasa cijevi, kanala, procjeđivanja i označavanja svih objekata, što je pratila i dokumentacija o svim stambenim objektima i njihovom vlasništvu, nadzorni tim u prijavu je tada dodao i pregled informacija o svim pražnjenjima septičkih jama na spornom području u proteklih 36 mjeseci. Drugim riječima, za svaki stambeni objekt evidentirano je koliko je puta u protekle tri godine plaćena naknada za legalno zbrinjavanje sadržaja otpada iz septičke jame pa je i ta analiza bila sastavni dio prijave.

- Paralelno sa slanjem gore navedene prijave u Državni inspektorat u srpnju 2019. godine, a na temelju najavljenog okrupnjavanja vodno-komunalnog sektora, usvojen je novi Zakon o vodnim uslugama, no do danas nije donesena Uredba o uslužnim područjima na koju se zakon poziva. Jedna od obveza koju ovaj zakon definira je i zapošljavanje vodnih redara nužnih za provedbu nadzora pražnjenja individualnih sustava odvodnje, septičkih jama, no taj zakon istovremeno onemogućava bilo kakvo dodatno zapošljavanje iznad broja zaposlenih na dan 31. prosinca 2018.

O ovoj i brojnim drugim nelogičnostima novog zakona s kojim su suočeni svi javni isporučitelji vodnih usluga u Hrvatskoj, upoznata je i Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije te očekujemo rješavanje ovog problema na nacionalnoj razini. No, unatoč spomenutim manjkavostima i ograničenjima novog zakona, Vodovod Labin među prvima u Republici Hrvatskoj poduzima razne aktivnosti kako bi ustrojio vodno redarstvo i time omogućio provođenje planiranih aktivnosti na terenu, kaže direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater