JEDINSTVEN PROJEKT

UMAG: Nastavlja se izgradnja najduže šetnice na Jadranu, koja će pokvariti planove uzurpatorima pomorskog dobra, a moga bi se produžiti i na Sloveniju

| Autor: Luka JELAVIĆ
Izgradnja šetnice u Umagu

Izgradnja šetnice u Umagu


Nakon ljetne gužve i glavne turističke sezone izgradnja umaške promenade, jedinstvene šetnice, nastavljena je na području Svetog Pelegrina.

Po realizaciji tog velikog projekta šetnica će se u dogledno vrijeme protezati od kampa Park Umag na južnom dijelu pa sve do Crvenog Vrha na sjevernom dijelu umaškog područja.

Ideja je da se šetnica nastavi preko Kanegre sve do susjednog Pirana, s druge strane zaljeva.

Dionica šetnice koja prolazu kroz područje Svetog Pelegrina spojit će se s već izgrađenom dionicom do Špine. Dužina dijela šetnice kroz Sveti Pelegrin je oko 500 metara, a sastojat će se od pješačke i biciklističke staze ukupne širine 4 metra. Na cijeloj trasi bit će postavljena javna rasvjeta, izgrađena odmorišta s klupama, stolovima, stalcima za bicikle i info panoima. Ujedno, na plaži u Sv. Pelegrinu bit će obnovljeni tuševi.

Vrijednost investicije, s obzirom na zahtjevnost posla na toj dionici šetnice, iznosi 1,38 milijuna kuna, a svi poslovi bit će gotovi do početka iduće godine. Dionica u cijelosti prolazi područjem koje ima status pomorskog dobra, pa su pripreme bile opsežnije, što je povećalo troškove za cijeli posao. U umaškoj gradskoj upravi su zadovoljni nastavkom posla i na toj dionici.

- S ponosom nastavljamo realizaciju ove značajne investicije koja će u konačnici omogućiti slobodno kretanje cijelom našom obalom. Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, šetnica se gradi po etapama, tamo gdje je gradnja moguća, dok se ne riješe ostali imovinsko - pravni odnosi s državom. Osim svoje atraktivnosti i ekonomskih učinaka za gospodarstvo Grada Umaga, buduća šetnica će povoljno utjecati i na nove razvojne planove i investicije, a s druge strane, napokon će svi građani moći prošetati slobodno cijelom obalom na području Grada Umaga, što je u ovom trenutku još nemoguće, naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Podsjetimo, Umaška promenada je projekt čija vrijednost prelazi 100 milijuna kuna, a o veličini i zahtjevnosti projekta govori i podatak da je izgradnja planirana u narednih sedam godina. Tada će Umag imati najdulju šetnicu na Jadranu, čime će potvrditi svoje visoko mjesto na karti razvijenosti i prepoznatljivosti, što će svakako zamijetiti i turisti koji ćele doći na umašku obalu.

Umaška promenada nije samo projekt koji podrazumijeva stazu za pješake i bicikliste, već ta investicija obuhvaća uređenje plaža i okoliša s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport i slobodno vrijeme građana i posjetitelja.

Građanima Umaga i njihovim brojnim gostima šetnica će biti mjesto okupljanja, rekreacije, odmora, razonode, a gradu će biti dodatni element ukupne uređenosti. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum