POVIJESNI TRENUTAK:

ULAGANJE U MLADE NAJBOLJA INVESTICIJA: Prostor u školskoj zgradi u Lanišću namijenjen obrtu za djelatnost dadilje

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Laniška općina uredit će prostor u školskoj zgradi u Lanišću i potaknuti otvaranje obrta za djelatnost dadilje. "Trenutno je na našem području četrnaest mališana vrtićkog uzrasta", prezadovoljna je laniška načelnica Roberta Medica. A za zadovoljstvo ima i razloga jer, iako su to naizgled male brojke, teritorijalno najvećoj, ali stanovništvom najsiromašnijoj istarskoj općini na čijih 144 četvornih kilometara živi tek 329 stanovnika, one su doista poticajne, daju nadu u opstanak života na brdsko planinskom području krajnjeg sjevera Istre. Konačno, prioritet svih prioriteta je održati život na Ćićariji. 

Održati život na Ćićariji!

- Projekt nastavka obnove školske zgrade aplicirat ćemo na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja. Zahvalni smo Istarskoj županiji koja je pokrenula postupak sanacije školske zgrade u Lanišću i suglasna je s našim namjerama da se u njoj uredi i prostor za ovaj obrt koji nam je nužan. Roditelji su nam ljetos uputili inicijativu da na neki način organiziramo čuvanje djece s obzirom da je to obveza jedinice lokalne samouprave. To je povijesni trenutak. Nikada nam se takva inicijativa i potreba nije pojavila. Na sreću, imamo zainteresiranih koji bi se bavili tom djelatnošću, kaže Medica.

Prošle godine dovršena je rekonstrukcija krova na zgradi Područne škole u Lanišću koja je u sastavu Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, a potom se pristupilo rekonstrukciji unutrašnjeg dijela zgrade, prostora koji se koristi za školske namjene: hodnika, sanitarnog čvora i učionice na katu, njene međukatne konstrukcije i stropa. Tijekom zimskih praznika mještani i mladi umjetnici iz Brgudca poklanjaju Lanišću i laniškoj školi oslikavanje unutrašnjosti školskog prostora, a potom kreće i uređenje vrtićkog prostora.

- Zahvaljujući Istarskoj županiji, osnivaču škole, i na taj način stvaramo preduvjete da se život na Ćićariji održi. Uskoro se otvara i trgovina u prizemlju općinske zgrade u Lanišću. Odrađen je natječaj i sva procedura, a pokrećemo i inicijativu za ponovo otvaranje pošte, najavila je Medica. 

Preuzimanje svih 11 groblja

U prizemlju školske zgrade telefonska je centrala. Do nje je i bivši poštanski ured kojemu je HP prije osam godina stavio ključ u bravu. Hrvatska pošta u nekoliko je navrata najavila zatvaranje nerentabilnog ureda u Lanišću, s obzirom na to da je on prethodno nekoliko godina poslovao s gubitkom. Njegovim zatvaranjem laniška je općina ostala bez svog jedinog državnog sadržaja, a stanovništvo bez usluge koja joj je prijeko potrebna u svakodnevnom poslovanju i životu.

Sela laniške općine, kaže Medica, pokrenula su i inicijativu da općina pokrene postupak i preuzme na upravljanje svih jedanaest groblja. S obzirom da su neriješenih imovinsko-pravnih pitanja, u prvoj će ih fazi samo održavati.

- U zadnje vrijeme bilježimo veliku posjećenost tijekom svakog vikenda, a sve je veći i interes za kupnju nekretnina na našem području koje je jedna od rijetkih covid free zona u okruženju, pa mnogi vide ovdje i mjesto svog trajnog boravka. Ovu priliku moramo iskoristiti te sadašnjim i budućim stanovnicima stvoriti preduvjete za kvalitetan život i rad. Nadam se da će ovu priliku prepoznati i Istarska županija te državne institucije i tako pomoći Općini Lanišće i njenom stanovništvu u ostvarivanju ovog prijeko potrebnog iskoraka u daljnjem razvoju, napominje Medica.

Mala općina s velikim planovima tako ambiciozno kreće u ovu godinu. Laniški proračun iznosi 3,3 milijuna kuna s time da se porezni prihodi planiraju u manjem iznosu nego lani, zbog povećanja osobnog odbitka. Pomoći iz državnog proračuna i pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava od ukupno 1,3 milijuna kuna odnose se na manifestaciju "Zarozgajmo na Ćićariji", drugu fazu sanacije crkve Sv. Luke u Brgudcu, sanaciju stare škole u Brestu, sanaciju škole u Lanišću, projekt "Pametna Općina Lanišće", opremanje dječjeg igrališta u Lanišću te 0EU projekte Kašteliri, "WIFI4EU" te "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta". 

Brojna ulaganja u Slum

Planiraju se i pomoći iz županijskog proračuna u iznosu od 426 tisuća kuna također za manifestaciju "Zarozgajmo na Ćićariji", ali i za sufinanciranje programa predškole, manifestacije "Motovun film festival", sufinanciranje programa dnevnog boravka i pomoći u kući, dislociranog dnevnog boravka u Lanišću, sanaciju stare škole u Slumu, uređenje i opremanje MTB single trail staze u Slumu te sanaciju izvorišta u Slumu.

U programu javnih potreba u predškolskom i školskom odgoju izdvojena su sredstva za stipendije, za sufinanciranje programa predškole, sufinanciranje troškova prijevoza srednjoškolcima, sufinanciranje redovnog programa dječjeg vrtića i usluge logopeda, a u kulturi za Ćićske zgončare, božićni koncert, "Zarozgajmo na Ćićariji", Motovun film festival, tekuće donacije vjerskim zajednicama, drugu fazu sanacije crkve sv. Luke u Brgudcu te projekt "Kaštelir". Predviđena su sredstva za dva boćarska kluba, sufinanciranje biciklističke utrke "5 izvora Ćićarije", sufinanciranje sportske manifestacije "Ćićarija trail run" te uređenje i opremanje MTB single trail staze Slum-Černehi-Brest-Slum.

U laniškoj općini vode računa i o socijalnoj skrbi pa su tako predviđena sredstva za pomoć novorođenoj djeci, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, naknade građanima i kućanstvima u naravi, sufinanciranje projekata "Pomoć u kući starijim osobama" i "Dislocirani dnevni boravak", za Crveni križ te za europski projekt "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta".

Kod održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture planirana su sredstva za potrošnju i održavanje javne rasvjete, sanaciju i održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje i uređenje javnih površina, održavanje i uređenje groblja, zimsko održavanje nerazvrstanih cesta, sanaciju vrata kapelice na groblju u Jelovicama, sanaciju ruševnih objekata, sufinanciranje rada komunalnog redara te sanaciju stare škole u Slumu. U Programu ulaganja u objekte i uređaje komunalne infrastrukture planiraju se sredstva za proširenje javne rasvjete, sanaciju unutrašnjosti stare škole u Brestu te sanaciju škole u Lanišću.

U Programu zaštita i očuvanje čovjekove okoline predviđena su sredstva za odvoz smeća, financiranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom "Kaštijun", nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te financiranje rada skloništa za životinje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum