NOVI PROJEKT

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Hoću-mogu": ZAPOČELI S PROVOĐENJEM DUGOOČEKIVANE "NEUROFEEDBACK" TERAPIJE

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Novi projekt provođenja "neurofeedback" terapija

Novi projekt provođenja "neurofeedback" terapija


Predsjednica udruge Klarita Radoš Matijašić skreće pažnju na nedostatak pomoćnih zanimanja u Istarskoj županiji pogotovo za onu djecu koja između ostalih imaju i motoričke teškoće * Stoga se trude osvijestiti javnost o potrebi da se u Istri otvori zanimanje pomoćni administrator

Pazinska Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Hoću-mogu" kreće u novi projekt provođenja "neurofeedback" terapija. Udruga je lani u svibnju educirala apsolventicu socijalne pedagogije Letiziju Gržinić za provođenje "neurofeedback" i "biofeedback" terapija.

Edukacija se provodila u zagrebačkom Centru za psihološke, neurofeedback i biofeedback tretmane "Mens Sana" uz mentoricu psihologicu Anu Vodanović Kosić, koja je u veljači u prostorima pazinske udruge provela superviziju i procjenu potencijalne djece za ovu vrstu terapije. Veliku ulogu, bez koje terapija ne bi bila moguća, ima vrijedna donacija uređaja Nexus 10 kojeg je lani donirala Porečka i Pulska biskupija. Udruga je sada zaposlila terapeuticu, koju je ranije educirala, te započela s prvim tretmanima, a i nadalje usko surađuje s dosadašnjom mentoricom.

Vojta terapija u Rovinju na uputnicu

Ova udruga provodi različite programe s ciljem napretka djece s teškoćama u razvoju te pomoći njihovim obiteljima. Nemjerljivu pomoć pružila je roditeljima i djeci dovođenjem u Istru "Vojta terapije", te je terapeuticu zaposlila još u srpnju 2016. godine, a tijekom ove su godine taj program sufinancirali Grad Pazin i Istarska županija. Udruga se u isto vrijeme zalagala da terapija bude sustavno dostupna, na uputnicu, što se ostvarilo lanjskog svibnja otvaranjem dječje ambulante u Bolnici za rehabilitaciju i ortopediju u Rovinju. Udruga već niz godina zapošljava pomoćnike u nastavi i u vrtiću, a tijekom protekle je školske godine zapošljavala jednog pomoćnika djetetu s teškoćama u razvoju koje pohađa labinski Centar "Liče Faraguna" putem koji je financiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Općine Pićan. U suradnji s pazinskim Dječjim vrtićem "Olga Ban" te općinama Cerovlje i Karojba osigurala je dva pomoćnika u vrtićima i to za dvoje djece u područnim vrtićima Pazinski Novaki i Karojba.

Udruga se trudi olakšati školovanje djece s teškoćama u razvoju tako što posreduje u zapošljavanju pomoćnika, štoviše, u dosadašnjem četverogodišnjem razdoblju postojanja organizirala je niz stručnih predavanja na tu temu. Predsjednica udruge Klarita Radoš Matijašić napominje da je period obrazovanja jako važan u formiranju osobnosti svakog čovjeka, pa tako i svakog djeteta s teškoćama u razvoju. U tom razdoblju osim socijalizacije, djeca stječu kompetencije za život i tržište rada, ovisno o teškoći i mogućnostima svakog pojedinca. Radoš Matijašić također skreće pažnju i na nedostatak pomoćnih zanimanja u Istarskoj županiji pogotovo za onu djecu koja između ostalih imaju i motoričke teškoće. Stoga se trude osvijestiti javnost o potrebi da se u Istri otvori zanimanje pomoćni administrator, kako djeca ne bi trebala putovati ili seliti u susjednu županiju, ili, pak, u najgorem slučaju prekidati svoje obrazovanje radi organizacijskih teškoća putovanja na nastavu.

Skupina adolescenata spremna za korak dalje

Projekt "Samostalnost je naša budućnost" strateški je projekt udruge kojeg provodi već četvrtu godinu, a sufinancira se sredstvima Istarske županije, Grada Pule i Grada Pazina. Cilj je osamostaliti adolescenate s teškoćama u razvoju za što samostalniji život. Rad se temelji na malim skupinama djece koje su vođene s dvije stručne osobe. Skupina adolescenata koja je u projektu od samog začetka, spremna je napraviti korak dalje, za koju je potrebno osigurati dodatna financijska sredstva. Partneri u projektu su Centar "Liče Faraguna" Labin, Škola za odgoj i obrazovanje Pula te Sportsko društvo "Plima" za osobe s invaliditetom Istarske županije. Projekt se provodi po uzoru na izvorni projekt "Autonomia" udruge Down Dadi iz Padove, kojeg koordinira psihologica Jehona Sehu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater