UDRUGA RODITELJA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

HOĆU-MOGU: Doseći najveći mogući stupanj samostalnosti

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Predstavljen petogodišnji rad udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju (A. DAGOSTIN)

Predstavljen petogodišnji rad udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju (A. DAGOSTIN)


Predsjednica Klarita Radoš Matijašić istaknula je problem što za djecu s motoričkim teškoćama u Istri ne postoje dostupna pomoćna zanimanja, jer su dostupna samo ona proizvodne naravi (cvijećar, kuhar, slastičar i vrtlar)

Dvosatnim programom svečano je u pazinskom Spomen domu jučer predstavljen petogodišnji rad udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju "Hoću-Mogu" koja broji 90 članova iz Istarske i Primorsko-goranske županije, ali i promoviran "Kalendar ljubavi" u čiju se izradu uključilo mnogo poznatih osoba.

- Nas roditelje najviše muči pitanje što će biti s našom djecom kada im mi više nećemo moći biti podrška i pomoć. Zbog te misli trudili smo se pokušati od svoje djece izvući ono najbolje, koliko god to bilo, radi postizanja najvećeg mogućeg stupnja njihove samostalnosti, kazala je predsjednica udruge Klarita Radoš Matijašić koja je zajedno s Manuelom Božac i Majom Zović Koraca osnovala udrugu koja danas okuplja 45 obitelji.

Vojta i neurofeedback terapije

Predsjednica Radoš Matijašić dotakla se brojnih aktivnosti koje je udruga provela kroz proteklih pet godina, od novouvedene vojta terapije koja je nakon dugogodišnje terapije u sklopu udruge lani uvedena i u dječju ambulantu rovinjske bolnice, neurofeedback terapije za koju su osigurane donacije za kupnju potrebne opreme, brojnih edukativnih aktivnosti za roditelje, aktivnosti socijalne i edukacijske rehabilitacije za djecu, do osiguravanja pomoćnika u nastavi za potrebitu djecu.

Brojne zahvalnice dodijeljene su prisutnim ili izostalim zaslužnicima za rad udruge: ravnatelju rovinjske bolnice Marinku Radi, ravnateljici pulske bolnice Ireni Hrstić, Gradu Pazinu, Istarskoj županiji, Porečko-pulskoj biskupiji, Biskupijskom Caritasu, Mens sana centru iz Zagreba, Centru "Liče Faraguna" u Labinu, općinama Cerovlje, Tinjan, Karojba i Pićan, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ekonomskoj školi u Rijeci, Dječjem vrtiću "Olga Ban" u Pazinu, rehabilitatoricama Mihaeli Vovk, Dinki Vuković i Nataliji Belošević.

Preslikali padovanski projekt

Zahvalnica je dodijeljena i rehabilitatorici Jehoni Sehu iz padovanske udruge Down Dadi (inače Porečanki) čiji su projekt osamostaljivanja mladih za život "Autonomia" preslikali u istarsku sredinu. Upravo na potonjem projektu "Samostalnost je naša budućnost" zaposlene su edukacijska rehabilitatorica Martina Gajšek i socijalna radnica Maja Juričić.

Predsjednica Radoš Matijašić istaknula je problem što za djecu s motoričkim teškoćama u Istri ne postoje dostupna pomoćna zanimanja, jer su dostupna samo ona proizvodne naravi (cvjećar, kuhar, slastičar i vrtlar). U prigodnom programu kojeg je vodila Eliana Batagelj, a koji se održao na Međunarodni dan dječjih prava, dvaput je nastupila plesna skupina Stars iz padovanskog centra Down Dadi, ali i pazinska pjevačica Iva Gortan.

Brojni estradnjaci na humanitarnom "Kalendaru ljubavi"

Na koncu susreta predstavljen je kalendar u boji "Kalendar ljubavi" udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju "Hoću-Mogu" kojim se prikupljaju financijska sredstva za provođenje projekta "Samostalnost je naša budućnost". Kroz projekt se nastoji organizirati što normalniji svakodnevni život manjoj skupini djece odnosno mladih kroz rad u grupama po pet osoba koju prate dvije stručne osobe (psiholozi i rehabilitatori). Kroz strpljive, pedagoške i dugotrajne edukacijske metode njima se nastoji približiti svakodnevne aktivnosti poput pripremanja jednostavnih obroka, osobna higijena, pospremanje mjesta boravka i slično. Nakon toga mladi se pripremaju za suživot u manjim zajednicama unutar jednog stambenog objekta. Na stranicama kalendara s djecom s teškoćama u razvoju su se našli poznati istarski glazbenici Tony Cetinski, Franka Batelić, Bruno Krajcar, Ronald Braus, grupa Nola, Elis Lovrić, Tamara Obrovac, Edi east trance blues, Iva Gortan, Night express i glumice Jadranka Đokić i Helena Minić Matanić. Kalendar je besplatno dizajnirao Studio Sonda, a fotografije Đani Celija, Igor Zirojević, Hassan Abdelghani, Dejan Štifanić, Giordano Cellich i Marko Hajdarović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater