ZAGREB

UNICEF podsjeća na potrebe najmlađe djece s teškoćama u razvoju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


UNICEF u četvrtak, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, podsjeća na potrebe najmlađe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji te poziva građane i tvrtke da podrže programe koji se provode s ciljem poboljšanja uvjeta života i razvoja djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Usluge rane intervencije presudne su za razvoj djece s teškoćama i započinju u najranijim počecima djetetova života, napominje UNICEF u priopćenju. 

Prema UNICEF-ovom istraživanju o stanju rane intervencije u djetinjstvu procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi više od 24.000 djece u dobi do pet godina koja su potencijalni primatelji usluga rane intervencije, ali samo jedno od osmero djece koristi te usluge.

Za 85 posto obitelji usluge rane intervencije su predaleko od njihovog doma, a u sedam županija ne postoji niti jedan program rane intervencije.

Ove je godine pandemija dodatno otežala pristup uslugama rane intervencije djeci s teškoćama i njihovim obiteljima. Stoga je UNICEF u suradnji s MURID-om pokrenuo projekt stručne podrške na daljinu (teleintervencije) kako bi obitelji djece s teškoćama dobile pravovremenu i kvalitetnu podršku u uvjetima kada nije moguć izravan kontakt sa stručnjacima. S edukacijom su krenula 804 stručnjaka, a do sada je 501 stručnjak završio edukaciju u cijelosti.

Trenutno je u tijeku UNICEF-ova kampanja kojom se prikupljaju sredstva za podršku uspostavi sustava stručne podrške na daljinu za djecu s teškoćama, daljnju nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem Hrvatske te za edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

Svi koji se žele uključiti i podržati UNICEF-ovu kampanju, mogu donirati putem web stranice www.unicef.hr/pomozite-djeci-s-teskocama ili uplatom na UNICEF-ov račun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater