FESTIVAL PJENUŠAVIH VINA

U VIŠNJANU SE OKUPIO 31 PROIZVOĐAČ IZ HRVATSKE, SLOVENIJE I ITALIJE, a najbolji pjenušac je Agrolagunin Blanc de moi

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Blanc de moi je nastao od grožđa malvazije i pinota bijelog iz berbe 2015. godine. Milan Budinski kaže da je suh ali nije oštar, i zato prija u bilo koje doba dana, i kao aperitiv, i uz laganu hranu, i kao digestiv na kraju večere

 

Pjenušac Blanc de moi porečke Agrolagune, napravljen od grožđa malvazije i pinota bijelog iz berbe 2015. godine proglašen je najboljim pjenušcem trećeg Međunarodnog festivala pjenušaca u Višnjanu održanog u petak i subotu. Zlatne medalje dobili su još pjenušci Centurion gold vinarije Bolfan Vinski vrh, Valomet vinarije PZ Vrbnik te četiri pjenušca vinarije Misal Peršurić: Misal Prestige, Misal Amore, Misal Blanc de noirs i Misal Blanc de blancs. Svi zlatnim medaljama nagrađeni pjenušci, kao i onaj šampionski, proizvedeni su klasičnom metodom vrenja u boci.

        Festival su otvorili pomoćnica ministra turizma i izaslanica predsjednika Vlade Monika Udovičić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan i višnjanski načelnik Angelo Mattich, istaknuvši jedinstvenost ovog vinskog događanja koje dodatno afirmira Višnjan kao općinu dobrog vina u kojoj djeluje čak 26 kvalitetnih i uspješnih vinara. Angelo Mattich je pritom istaknuo kako je potražnja pjenušaca posljednjih godina u porastu, što prema interesu kupaca osjećaju i ovdašnji proizvođači. Stoga višnjanski Festival pjenušaca, osim razmjene iskustava dobre prakse među proizvođačima, služi i popularizaciji ove osebujne vrste vina posebno omiljene u blagdansko vrijeme.

        Na ovogodišnjem festivalu predstavio se 31 proizvođač iz Hrvatske, Slovenije i Italije s ukupno osamdesetak etiketa pjenušaca. Kroz ocjenjivanje su pak prošla 52 pjenušca u dvije kategorije. Među onima proizvedenima klasičnom metodom vrenja u boci uz šampionski Blanc de moi još ih je šest nagrađeno zlatnom, a 24 srebrnom medaljom, dok je pjenušcima proizvedenima charmat metodom vrenja u tanku dodijeljeno 14 srebrnih i 7 brončanih medalja. Čini se da su u Istri i susjednim regijama pjenušci proizvedeni klasičnom metodom po mišljenju stručnog žirija, koji je samo njima dodijelio zlatne medalje, ipak kvalitetniji od onih proizvedenih charmat metodom, no iako je najviše priznanje u charmat kategoriji tek srebrna medalja, istaknimo da je među njima najviše bodova osvojio pjenušac Virtu Ivana Damjanića, drugi je po broju bodova Capris muškat iz slovenske vinarije Vinakoper, a treći Perla Bianca iz vinarije Franca Armana. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter