Projekt vrijedan 3,4 milijuna kuna

U Svetom Petru u Šumi OTVORENA PRVA HRVATSKA KUĆA OD KOBASICA

| Autor: Boris BILAS


U Svetom Petru u Šumi danas je svečano otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica. Projekt je to vrijedan 3,4 milijuna kuna, pri čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije putem programa regionalnih razvojnih projekata osiguralo dva   milijuna kuna, Odjel za poljoprivredu Istarske županije uplatio je 150 tisuća, dok je preostalih 1,25 milijuna osigurala Općina Sveti Petar u Šumi.

Na otvaranje je stigla i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, a uz nju su Kuću od kobasica otvorili i načelnik općine Sv. Petar u Šumi Mario Bratulić, saborski zastupnik i šef istarskog HDZ-a Anton Kliman te županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Prepoznatljivija Istra

Ministrica Tramišak je kazala da joj je iznimno drago što je općina Sv. Petar u Šumi uspjela realizirati ovaj projekt sredstvima Europske unije i državnog proračuna.

- Ministarstvo će uvijek podržavati ovakve inovativne projekte. Kuća od kobasica će pojačati ionako izvrsnu gastronomsku i turističku ponudu Istre, ali će zahvaljujući njoj više turista s mora zalaziti u središnju Istru, a turisti će ujedno prenijeti i iskustva o autohtonim istarskim proizvodima koji će tako postati još prepoznatljiviji. Znamo da je gastro i eno ponuda sustavni dio turističke ponude, a Istra obiluje kvalitetnim sadržajima. Već je etablirana kao izvrsna turistička destinacija, a takvi projekti i će još snažnije doprinijeti razvoju, poručila je ministrica Tramišak.

Načelnik Mario Bratulić kazao je kako će Kuća od kobasica biti dijelom turističke ponude supetarskog kraja, a u njoj će se, kako je rekao, moći kušati i proizvodi šest proizvođača kobasica iz samoga mjesta. Među njima su i mlade obitelji koje su tek krenule u tu proizvodnju i u njoj vide svoju budućnost. Dodao je kako bi dodatni zamašnjak toj proizvodnji u Istri trebala dati i očekivana zaštita izvornosti istarske kobasice, koja će tako nakon pršuta, postati drugi zaštićeni suhomesnati proizvod na istarskom poluotoku.

Zavičaj tradicija

Istaknuo je kako je u projekt Kuće od kobasica uloženo puno truda i vremena: od ideje do realizacije konačnog koncepta, koji se od četvrtka može vidjeti u Sv. Petru. Bratulić je posebno naglasio ulogu lokalnog sajma S kobasicom po Europi iz kojeg je i nastala ova ideja.

- Nakon puno truda napokon smo otvorili i Kuću od kobasica koja nudi jedinstven doživljaj u otkrivanju svijeta kobasica. Muzej nudi priču o kobasicama iz cijelog svijeta, s naglaskom na supetarske, rekao je Bratulić te je otkrio da ubrzo kreće u realizaciju projekt Zavičaj istarskih tradicija. Istaknuo je kako vjeruje da će nakon tih projekata Sv. Petar u Šumi postati i centar promocije istarske gastronomije.

Uz otvorenje Kuće od kobasica, ministrica Tramišak je načelniku Bratuliću uručila i ugovor o dodijeli 550 tisuća kuna za novi polivalentni sportski objekt u Sv. Petru. Bratulić je naglasio da je i taj ugovor dokaz da male općine mogu raditi velike stvari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater