INVESTICIJA OD 3,3 MILIJUNA KUNA

PRVA HRVATSKA HIŽA OD KLOBASIC: U Svetom Petru u Šumi pri kraju prva faza uređenja

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Načelnik Mario Bratulić na galeriji Kuće kobasica, mjestu na kome će multimedijski biti ispričana priča o kobasicama i o Svetom Petru u Šumi

Pri samom je kraju prva faza uređenja Prve hrvatske kuće kobasica u Svetom Petru u Šumi, osebujnog gastronomsko-kulturno-turističkog objekta kojim ova općina nadograđuje već godinama poznati imidž stvoren pokretanjem sajma "S klobasicom u Europu" kojeg prati i sve više poduzetničkih inicijativa u proizvodnji i ponudi kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda. Kuća kobasica, ili kako ju ovdje kolokvijalno nazivaju "Hiža od klobasic", uređuje se u objektu dosad poznatom pod nazivom Malenica, jer je u njoj doista od početka dvadesetog stoljeća pa do 1980-tih godina djelovao motorni mlin. Objekt je već trideset godina prazan, napušten i nefunkcionalan, čak mu se i krov počeo urušavati, a općina već godinama ima u planu njegovu obnovu.

Dosta posla trebao je da se bivša Malenica privede svojoj novoj svrsi: skinut je stari salonitni pokrov i umjesto njega je položen novi krov s pokrovom od crijepa, obnovljena je unutrašnja i vanjska žbuka, uređena vanjska fasada, pojedini dijelovi konstrukcije su betonirani, dograđen je prostor kuhinje veličine 16 kvadrata, u unutrašnjosti je podignuta betonska galerija površine 40 četvornih metara, a u središnjoj prizemnoj prostoriji osposobljeno je 140 kvadrata funkcionalnog prostora. Uređene su i sanitarije i spremišta, položene nove vodovodne i kanalizacijske instalacije, prostor je opremljen multimedijskim uređajima, kamerama i bežičnim internetom, postavljena je i nova stolarija, a ovih se dana dovršava farbanje cijelog prostora te montaža sanitarne opreme i rasvjetnih tijela.

Nakon prve faze Malenica postaje lijepo uređeni, ali još uvijek prazan prostor: da bi se do kraja pretvorila u Kuću kobasica, slijede radovi druge faze, koji obuhvaćaju izgradnju pročistača, uređenje okoliša i parkirališta, otvoreno boćalište u neposrednom susjedstvu će se sanirati i obnoviti, a obližnja zgrada natkrivenog boćališta trebala bi se srušiti i tako osloboditi 850 četvornih metara površine za budući trg, dječji park i zonu za piknik s roštiljem. U sklopu druge faze uredit će se još i oborinska odvodnja, te vanjska rasvjeta.

Buduća Kuća kobasica bit će opremljena za raznolika gastronomska, kulturna, zabavna i drugovrsna društvena zbivanja jer je zamišljeno da obavlja i funkciju svojevrsnog supetarskog društvenog doma.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of