NAJNOVIJE


NAJVEĆA MASLINARSKA FEŠTA

U PETAK U PODNE otvaraju se 14. dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

(D. ŠTIFANIĆ)

Danas možemo biti ponosni na razvoj maslinarstva. To je priča koja je uspjela, a koju i dalje treba pričati, jer razvoj maslinarstva i maslinovog ulja ovdje neće stati, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i pozvao publiku da u petak, subotu i nedjelju budu dio najveće maslinarske fešte

 

Dane mladog maslinovog ulja, što se ovog petka u 12 sati otvaraju u Vodnjanu u svom 14 izdanju, pohodi između 15 i 20 tisuća posjetitelja, a ove ih godine kroz tri dana vikenda Vodnjanci očekuju još i više. Pod šatorom na velikom parkiralištu publiku će tijekom petka, subote i nedjelje dočekivati 106 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Srbije, nudeći mlada maslinova ulja, gastronomske proizvode, poljoprivrednu opremu i drugo.

Promocija grada

- Prije 14 godina htjeli smo poručiti ljudima koliko je dobro mlado ekstradjevičansko maslinovo ulje i da je odmah spremno za upotrebu i sljubljivanje u gastronomiji. Tako je i manifestacija, prvo na Narodnom trgu, rasla i po broju posjetitelja i izlagača, a danas nam je i ovaj prostor mali. Za sljedeću jubilarnu 15. godinu moramo razmišljati o novoj poziciji i sadržajima, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović na konferenciji za novinare u Centru za mlade maslinare kojoj su prisustvovali i Ester Geissa Đurić, predsjednica udruge Agroturist, i Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Vodnjana.

Vodnjan se brendirao kao Grad maslinovog ulja, podsjetio je Vitasović, ali je kroz Dane ulja grad dobio i na općoj promociji, i turističkoj i gospodarskoj.

- Danas možemo biti ponosni na razvoj maslinarstva. To je priča koja je uspjela, a koju i dalje treba pričati, jer razvoj maslinarstva i maslinovog ulja ovdje neće stati, rekao je Vitasović te podsjetio da se dobar dio marketinga Grada Vodnjana odvija upravo kroz ovu manifestaciju.

- Ova je godina vrlo dobra za maslinova ulja, imali smo sreću da smo imali sunčano vrijeme. Oni što imaju više nasada još uvijek beru, ali berba je pri kraju i već ovaj vikend svi će moći predstaviti svoje proizvode, rekla je Geissa Đurić. Navela je da je bitan segment manifestacije edukativni program, a dio toga je i Oil bar u kojem svi proizvođači mogu donijeti svoje ulje i saslušati stručnu ocjenu, a potrošači naučiti kako pristupiti ulju. U petak u 18.45 sati na rasporedu je predavanje o higijenskim uvjetima u uljarama i punionicama, u nedjelju u 15 sati bit će predstavljen program osposobljavanja za sommeliera maslinovog ulja, a tijekom tri dana bit će govora i o oznaci izvornosti, o bolestima maslina, o uzgoju puževa i slično.

Jela po 30 kuna

No, Dani ulja, najveća maslinarska fešta u Istri, je i gastronomska manifestacija. U petak se program odvija od podne do 20 sati, u subotu od 10 do 21 sat, u nedjelju od 10 do 20 sati, a cijelo to vrijeme radit će i kuhinja.

- Kroz tri dana u našoj će se kuhinji izmjenjivati 40-ak kuhara iz Vodnjana, Istre, ali i šire. Vrhunski kuhari spremat će jela s vrhunskim namirnicama, od ribe, mesa, tartufa i ostalog, koja će se nuditi za 30 kuna, najavila je Smoljan Makragić. Kuhat će chefovi Mario Čepek, Deniz Zembo, Robert Perić i mnogi drugi. Zabavni dio programa u petak u Domu mladih od 19 sati donosi finalnu večer 4. Festivala mladih pjevačkih talenata "3, 2, 1… Pjevaj!", u subotu na istom mjestu u 21 sat svira grupa Point, a u nedjelju pod šatorom u 20 sati na redu je program "Desert za kraj". Već u četvrtak u Zajednici Talijana otvara se izložba Ivana Tankovića Kiće "Moji snovi" koja će se moći pogledati i tijekom tri dana DMMU-a, a u subotu se, od 10 do 11 sati, ulicama Vodnjana trči Extravirgin Olive Run, završna utka manifestacije "Teći, isti, piti".

- Edukacija je bitan segment manifestacije, ali nije cilj educirati samo maslinare, nego i potrošače o kvaliteti maslinovog ulja, zaključio je Vitasović. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam