I OVE GODINE

U ISTOM DANU ČETIRI MANIFESTACIJE U ŠIŠANU: Oživljavanje tradicije pod budnim okom Svetog Feliksa i Fortunata

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Cilj nam je bio revitalizirati kulturnu baštinu i običaje, a održavanjem Sajma uspjeli smo oživjeti i folklornu baštinu, dakle oživljena je stara nošnja, stari napjevi i mantinjade na što smo posebno ponosni jer su uvršteni na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, a posljedično je oživljena i tradicionalna kuhinja. Tako će posjetitelji ovu subotu imati prilike vidjeti kako se pripremaju i kako su fini tradicionalni kolači busoladini koje će pripremati žene iz Šišana sa djecom iz područnih škola, najavio je Claudio Grbić iz Zajednice Talijana Šišan

Nekoliko zanimljivih manifestacija koje obogaćuju ljetnu kulturnu ponudu Općine Ližnjan i ove godine će se održati pod zajedničkim nazivom Felixfest. U subotu s početkom u 16 sati Šišan će biti mjesto koje zaista vrijedi posjetiti i podsjetiti se na neka prošla vremena kroz oživljavanje starih šišanskih tradicija.

- Ova manifestacija nastala je iz sajma Sv. Feliksa i Fortunata kojim smo slavili zaštitnike Šišana, ali i otrgnuli od zaborava stari, tradicionalni duh našeg mjesta i sve običaje vezane uz staru fieru. Jako smo ponosni na naše svece zaštitnike jer su to jedini zaštitnici tog imena u Istri, a samo za usporedbu, i talijanska Vincenza ih ima za zaštitnike. Inicijativa obnavljanja šišanskog sajma nastala je 2009. godine i odmah nam se pridružila i poljoprivredna udruga Agromladica predstavljajući ližnjanske maslinare i ulja. Cilj nam je bio revitalizirati kulturnu baštinu i običaje, a održavanjem Sajma uspjeli smo oživjeti i folklornu baštinu, dakle oživljena je stara nošnja, stari napjevi i mantinjade na što smo posebno ponosni jer su uvršteni na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, a posljedično je oživljena i tradicionalna kuhinja. Tako će posjetitelji ovu subotu imati prilike vidjeti kako se pripremaju i kako su fini tradicionalni kolači busoladini koje će pripremati žene iz Šišana sa djecom iz područnih škola, najavio je Claudio Grbić iz Zajednice Talijana Šišan.

Zanimljivo će biti vidjeti i kakve će nam starinske predmete i tradicionalne proizvode donijeti gosti iz Ekomuzeja Istrian de Dignan, a moći će se kupiti i drugi originalni lokalni suveniri i proizvodi. Prije 20-ak godina u općini Ližnjan počeli su se podizati trajni nasadi maslina, zahvaljujući angažmanu i edukacijama udruge Agromladica iz Ližnjana, te je sada sve više maslinara s kvalitetnim uljima na ovom području. Kakva su ulja lanjske berbe maslina, moći će se doznati u 17 sati na prvoj vođenoj degustaciji maslinovih ulja koju će voditi prva mlada somelierka maslinovih ulja na području općine Ližnjan Giorgia Grbac. Pola sata ranije biti će podijeljena priznanja maslinarima koji su se prijavili na ovogodišnju 11. smotru maslinovog ulja Općine Ližnjan.

Predsjednica udruge Agromladica Ankica Piccoli rekla je da je pristiglo 26 uzoraka maslinovog ulja na analizu, koja je pokazala da je pet ulja zaslužilo zlatnu medalju, pet srebrnu, šest bronačnu, dok su četiri ulja klasificirana kao ekstradjevičanska.

U 17 sati startat će i već poznata biciklijada "Jug na dva kotača" koja će i ovaj put imati dvije rute za bicikliste, jednu malo zahtjevniju i jednu rekreativnu, no obje vode uglavnom šljunčanim putovima uz obalu Šišana kako bi se uživalo u prekrasnim netaknutim prirodnim ljepotama ovog dijela obale. U 19 sati uslijedit će interpretacijska šetnja Šišanom koja će trajati gotovo dva sata, a svi zainteresirani moći će otkriti štošta zanimljivog, od povijesnih činjenica do nekih specifičnih mjesnih fenomena i lokalnih vjerovanja i legendi.

Sat i pol kasnije, u sklopu vođene šetnje Šišanom, posjetit će se i lokva Posses, u blizini vinarije Trapan, koja je nekada bila vrlo značajna za lokalno stanovništvo koje se bavilo stočarstvom, a održavala se upravo zahvaljujući brojnim životinjama koje su iz nje pile. U čast tim vremenima pravog težačkog života, uz lokvu će u 20.30 biti otkriven novi spomenik posvećen prošlosti Šišana, kojeg je izradio Tihomir Hodak, inače autor poznate skulpture zmaja na Svetici.

Bogat cjelodnevni program Felixfesta nastavit će se do kasno u noć uz nastup klape Opatija i Remix benda.

- Spajanje svih ovih manifestacija u jednu napravljeno je s ciljem privlačenja što većeg broja posjetitelja u Šišan, pa se nadamo da će svatko u bogatom programu pronaći nešto atraktivno za sebe. Sva zbivanja odvijat će se na Šišanskoj placi ili će startati odatle, a moram napomenuti da će dodatan ugođaj ovogodišnjoj manifestaciji savršeno nadopuniti i frizerka koja će svim zainteresiranim posjetiteljima raditi tradicionalne Šišanske frizure, poručila je direktorica TZ- aOpćine Ližnjan Natali Palko Zirdum.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini