POMOĆNIK MINISTRICE ZNANOSTI I OBRAZOVANJA U RADNOM POSJETU ISTARSKOJ ŽUPANIJI

U Hrvatskoj postoji problem nedostatka kompetentne radne snage


U sjedištu Istarske županije danas je održan radni sastanak istarskog župana Valtera Flega i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala na temu strukovnog obrazovanja. U skladu s temom, uz župana i pomoćnika ministrice, sastanku su prisustvovali ravnatelji 19 strukovnih škola s područja Istarske županije, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Istarske županije te predstavnici HGK - Županijske komore Pula.

U izjavama nakon radnog sastanka, koji zbog svog karaktera nije bio otvoren za novinare, župan Flego je kazao da je zadovoljan održanim sastankom na kojem se razgovaralo o stanju na tržištu rada u Istri, posebice po pitanju strukovnih zanimanja.

- Riječ je o vrlo aktualnoj temi, koja postaje limitirajući čimbenik daljnjeg razvoja. Drago mi je što smo imali priliku o strukovnom obrazovanju govoriti sa svim ključnim dionicima koji su najbolje upoznati s realnim potrebama na terenu, istaknuo je župan Flego.

Župan se osvrnuo i na dva spremna županijska projekta, a koji se odnose na uspostavu dvaju centara kompetencija, odnosno Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija na Stoji i Centra novih tehnologija Vidikovac. Flego je rekao kako će spomenute projekte kandidirati na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, čiju je objavu pomoćnik ministrice Vlado Prskalo jučer najavio za ožujak.

Što se tiče njegovog radnog posjeta Istri, pomoćnik Prskalo je pojasnio da je tu s cilj snimanje situacije na terenu, upoznati se sa stanjem u strukovnim školama, kao i njihovim strategijama, misijama i vizijama za narednih pet-deset godina. Ministarstvo, dodao je, priprema projekte, za koje imaju na raspolaganju i određena sredstva, a cilj im je poboljšati sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

- Problem nedostatka kompetentne radne snage problem je čitave Europe, a to se dogodilo i Hrvatskoj. Želimo to zaustaviti na način da interes naših mladih ljudi bude da ostanu ovdje i da u našem gospodarstvu nađu za sebe radno mjesto, s pristojnim primanjima. Ne možemo školovati učenike za Zavod za zapošljavanje i zato trebamo podići razinu kvalitete i planiranja strukovnog obrazovanja, zaključio je pomoćnik ministrice, koji će za vrijeme boravka u Istri posjetiti svaku od 19 strukovnih škola. (L. SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini