HTZ DODIJELILA GODIŠNJE NAGRADE

TRI ISTRIJANA DOBILA PRIZNANJE "ČOVJEK - KLJUČ USPJEHA": Nagrađeni mornari Filip Koljančić i Aleks Banić te šef istarskog Stožera Dino Kozlevac

Filip Koljančić iz službe dežurnih mornara marine Veruda u Puli nagrađen je jer profesionalno, odgovorno i stručno izvršava zadaće, posebno predano pristupa radu, učinkovit je i iskazuje posebne vrline u svim izvanrednim i nepredvidljivim okolnostima koje se dešavaju unutar marine * Aleks Banić, mornar na Isabella Valamar Collection Island Resortu u Poreču priznanje je primio jer vrlo pedantno i s osmijehom na licu dočeka svakog gosta te ga ispratiti na isti način, a krasi ga i kolegijalnost * Dino Kozlevac, šef istarskog Stožera se osobito iskazao u prevenciji i suzbijanju epidemije na istarskom poluotoku i time pridonio sigurnoj i uspješnoj turističkoj sezoni

| Autor: Marcello ROSANDA
Filip Koljančić, Aleks Banić i Dino Kozlevac

Filip Koljančić, Aleks Banić i Dino Kozlevac


Među nagrađenim pojedincima kojima je večeras u Dubrovniku u sklopu Dana Hrvatskog turizma Hrvatska turistička zajednica dodijelila tradicionalno godišnje priznanje "Čovjek - ključ uspjeha" ističu se i tri Istrijana - svima dobro poznat šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, te dva mlada mornara, Filip Koljančić iz Pule i Aleks Banić iz Poreča.

Inače, dobitnik u toj kategoriji može biti agencijski djelatnik, turistički vodič, djelatnik prodaje i marketinga u turizmu, turistički animator, recepcionar, konobar, kuhar, djelatnik hotelskog domaćinstva, policajac, vatrogasac, vozač, prodavač, spasilac, a u našem slučaju je to, osim dvojice zaslužnih, mladi 21-godišnji dežurni mornar iz pulske Marine Veruda Filip Koljančić koji je u Dubrovnik došao s kolegom Danijelom Šuranom i s kojim smo imali prilike razgovarati uoči svečane dodjele nagrada. Skroman je i uvodno brže-bolje ističe da se zapravo radi o nagradi cijelom kolektivu kojeg on tek predstavlja.

"Ovo je nagrada svim mornarima marine Veruda. Funkcioniramo kao kolektiv i tako uspijevamo biti uvijek uslužni i ljubazni prema svim gostima. Čuvamo i privezujemo brodove, šlepamo plovila, spašavamo ljude iz svakojakih situacija, a bude i nesreća koje nerijetko završavaju tragično. Također, radimo sve što uočimo da je u tom trenutku potrebno, bez puno razmišljanja", kaže Koljančić, te na pitanje zašto se odlučio baš za taj posao spremno odgovara da ne voli zatvorene prostore, pa mu zato ovaj posao najviše paše.

"Kako bilo, lijepo je znati da se nečiji rad ipak cijeni i prepoznaje. A i da nije tako, i dalje se isplati odgovorno raditi, a ne samo zbog plaće. Već kad pitate, nedavno smo imali i požar u marini. Zapalilo se obližnje skladište kod stare plinare i čak je zahvatilo jedan naš brod na suhom vezu. Naravno, već pogađate, odmah smo otišli na lice mjesta i pomogli u gašenju. Bilo je to na svim portalima. Ako se sjećate luđaka bez majice na jedrilici koja gori. E, to sam bio ja", šali se mladi Filip. Ništa nam više nije bilo potrebno. Uvjerili smo se da taj pulski mornar zaista zaslužuje ovo vrijedno priznanje.

U službenoj nominaciji za HTZ-ovu nagradu, kolege iz marine Veruda napisale su da Filip Koljančić iz službe dežurnih mornara, profesionalno, odgovorno i stručno izvršava zadaće, posebno predano pristupa radu, učinkovit je i iskazuje posebne vrline u svim izvanrednim i nepredvidljivim okolnostima koje se dešavaju unutar marine.

U kategoriji "djelatnik u pomorskom prijevozu" Aleks Banić, mornar na Isabella Valamar Collection Island Resortu u Poreču drugi je dobitnik već spomenute nagrade HTZ-a za ovu turističku sezonu.

"Vjerujem da bi se svi koji rade ili koji su probali raditi u turističkoj djelatnosti složili da rad u turizmu ili voliš ili ne voliš. Još kada radiš na Isabella Valamar Collection Island Resortu gdje osim standardnih radnih mjesta koja su potrebna za pružanje vrhunske usluge možeš raditi i kao mornar, onda je to pravo radno mjesto za Aleksa", kažu njegovi poslodavci.

Naime, Aleks je na otoku počeo raditi još kao srednjoškolac na radnom mjestu ‘banjina’ u Odjelu sporta, no prilikom svakodnevnog transporta na i s posla, u razgovorima s kolegama brodarima interesirao se za brodove i za izazove posla kojima se susreću tamošnji voditelji brodica. Ubrzo je jedan voditelj brodskog prijevoza prepoznao u Aleksu potencijal dobrog mornara.

"On vrlo pedantno i s osmijehom na licu dočeka svakog našeg gosta te ga ispratiti na isti način. Osim profesionalnosti Aleksa krasi i kolegijalnost. Uvijek je spreman pomoći kolegama ukoliko posao tako zahtijeva. Možemo svi biti sretni kada usprkos brojnim radnim izazovima pobijedi ljubav prema radu u turizmu i kad se zahvaljujući toj ljubavi od jednog mladog srednjoškolca stvori odgovornog i nadasve ljubaznog zaposlenika Isabella Valamar Collection Island Resorta”, način je na koji su Aleksa opisali iz tvrtke u kojoj radi.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije i načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac treći je, ali ne i manje bitan dobitnik ovogodišnjeg priznanja "Čovjek - ključ uspjeha" iz Istre. Međutim, ipak nije došao u Župu Dubrovačku na uručivanje nagrade budući da bi, kako kaže, bilo neozbiljno s njegove strane da u ovo izazovno pandemijsko vrijeme putuje i prima nagrade. Ostao je, tako, u Istri, a nagradu je u njegovo ime preuzeo direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Iako je to manje poznato, Kozlevac se inače može pohvaliti i drugim nagradama i priznanjima, kao što je Spomenica domovinske zahvalnosti iz 1997., zlatna medalja Predsjednika RH za posebne zasluge iz 2000., zlatna vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost iz 2002., te zlatna vatrogasna medalja iz 2003. godine. U službenom obrazloženju HTZ-a piše da je Kozlevac iskusni vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije te ujedno zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice.

"Zajedno sa svojim suradnicima osobito se iskazao u prevenciji i suzbijanju covid-19 epidemije na istarskom poluotoku te je Istarska županija bila posljednja zelena regija Europe u drugom valu širenja bolesti. Zahvaljujući svojim socijalnim i organizacijskim vještinama i znanjima uspješno je sudjelovao u kreiranju i organizaciji vatrogastva i sustava civilne zaštite Istre i Hrvatske. Sudionik, voditelj i predavač 21. održanog stručnog skupa vatrogasaca i civilne zaštite, sudjelovao je u izradi procjena ugroženosti od požara i planova zaštite od požara pravnih osoba općina, gradova i županija Hrvatske. Uz to, sudionik je specijalističkih obuka u vatrogastvu u Hrvatskoj i Italiji a surađuje i u izradi planova civilne zaštite i planova obuka. Tijekom 40 godišnje karijere bio je član državnih stručnih i društvenih organizacija te suradnik u nastavi i predavač u kolegijima za gašenje i zaštitu od požara i vatrogasna operativa na Narodnom sveučilištu Buje, Vatrogasnoj školi Zagreb i Visokoj školi za sigurnost Zagreb. U izvanrednim okolnostima naš ‘capo’ je oslonac sigurnosti ljudima, društvu u cjelini, a sigurnost je polazni temelj uspješne turističke destinacije", zaključuju iz HTZ-a.

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini