Stanari na rubu očaja

TREBA LI JOŠ NETKO POGINUTI? Murinska ulica u Umagu je uska, dvosmjerna, nema nogostupa i samo jedan pješački prijelaz… "Dva vozila se mimoilaze kroz iglene uši"

  Tu žive pretežito starije i slabo pokretne poput mene pa se boje pješačiti po neasfaltiranoj i nepokošenoj površini uz rub uske prometnice. Zamislite scenu u kojoj vozila jure iz oba smjera, a vi se nađete s njima u istoj liniji. Prisiljeni ste prisloniti se na ogradu kuća ili utrčati u neko otvoreno dvorište da vas netko ne pokupi. Ja s ovako oštećenom motorikom nemam nikakvih šansi skloniti se za tren, kaže stanarka Dunja Ravnić, inače 80-postotni invalid

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Murinska ulica

Murinska ulica


Našem listu obratili su se Klaudio Ravnić, Dunja Ravnić i Laura Ružić u ime ostalih stanara Murinske ulice u Umagu jer, kako kažu, već desetak godina ne uspijevaju riješiti problem prometne infrastrukture koji ugrožava sve okolne stanare.

- Ulica je dvosmjerna, ali je široka tek 4,70 metara pa se dva vozila mimoilaze kroz iglene uši. Nogostupa nema s niti jedne strane kolnika, samo rubna javna površina od 30-ak centimetara s jedne i oko 70 cm s druge strane ulice. A ulica je postala glavna prometnica prema Savudriji gdje vozila svakodnevno jure kao na trkaćoj pisti. Jedini pješački prijelaz je vrlo nepregledan zbog zelene ograde na cesti, upozorava Klaudio Ravnić.

Kaže da stanari do kontejnera ili marketa moraju hodati u strahu uz sam rub prometnice. Prije nekoliko godina njegova je susjeda poginula dok je prelazila cestu, napominje.

- Doslovce je na nju naletjelo vozilo i, ako se ne varam, na očevidu su konstatirali da je kriva jer cestu nije prelazila preko pješačkog prijelaza. Kojeg?, pita se Ravnić

Rekao je da je nakon te nesreće ipak postavljen horizontalni uspornik, takozvani ležeći policajac. No, budući da se radi o blagom usporivaču, vozači preko njega prelaze bez usporavanja. Ravnićeva supruga Dunja, oboljela od multiple skleroze i 80-postotni invalid, kreće se uz pomoć štapa i zbog nesigurnosti nevoljko izlazi iz kuće da ne bi morala hodati po cesti jer ju je strah da je netko ne pogazi.

Stari i slabo pokretni

- Tu žive pretežito starije i slabo pokretne poput mene pa se boje pješačiti po neasfaltiranoj i nepokošenoj površini uz rub uske prometnice. Zamislite scenu u kojoj vozila jure iz oba smjera, a vi se nađete s njima u istoj liniji. Prisiljeni ste prisloniti se na ogradu kuća ili utrčati u neko otvoreno dvorište da vas netko ne pokupi. Ja s ovako oštećenom motorikom nemam nikakvih šansi skloniti se za tren, opisuje Dunja Ravnić.

Probleme bračnom paru Ravnić stvara još jedna "crna točka" na cesti. Naime, kada se iz njihove slijepe ulice automobilom uključuju na glavnu cestu izlazak je nepregledan. Vozila jure, a šleperi i veliki kamioni koji prebrzo voze više su puta uništili prometno ogledalo na suprotnoj strani ceste.

Ravnići kažu da je do prije 15-ak godina to bila mirna uličica u naselju, uređena i održavana, te se sigurnije vozilo prema Murinama. Rastom okolnih naselja, Murina, Fratrice i Kolombere, ulica nije prilagođavana gušćem i bržem prometovanju, osobito kamiona teretnjaka.

Murinska ulica

- Počevši s gradnjom turističkog kompleksa na Crvenom vrhu, pa resorta u Stella Marisu i ovog novog resorta na Crvenom Vrhu mnogi se vozači teretnjaka služe ovom prečicom. Stravično je kad protutnje našom ulicom. Usto, uništavaju ionako već derutnu cestu. U više smo navrata tražili od gradskih službi da nešto poduzmu. Potpisivali smo i peticiju, pa smo se obratili predstavniku Mjesnog odbora, odlazili u komunalni odjel gradske uprave, ali je odgovor bio da se radi o županijskoj prometnici i da gradske službe nemaju ovlasti nad tom ulicom. A ja se pitam zar mi ne plaćamo komunalnu naknadu i račune za slivne vode Gradu Umagu? Pa tko bi trebao brinuti o sigurnosti stanovnika na području grada? Trebamo li se sami obratiti Županijskoj upravi za ceste?, rezignirana je Laura Ružić. Kaže da su svojevremeno predlagali prenamjenu ulice u jednosmjernu i preusmjeravanje prometa iz Murina u centar grada preko susjedne Ulice Matije Vlačića Ilirika koja je kudikamo šira od Murinske, no odgovora nije bilo.

Uređeno susjedstvo

U toj ulici i susjednim ulicama Bruštoloni i Ernesta Fumisa ulagano je u uređenje i prometna rješenja, navode dalje stanari Murinske. Sve ulice su široke oko šest metara, imaju pločnike i pješačke prijelaze, a postavljen je i ležeći policajac s povišenim usporivačima koji sprječava divljanje vozača. Omogućeno je sigurno kretanje pješaka i vožnja naseljem. Pokazuju stanari iz Murinske ulice na ono što ih osobito revoltira. Radi se o "divljem" parkiranju po pločnicima, ali i kolnicima u tim ulicama, dok vlasnici kuća parkirna mjesta u svojim dvorištima prepuštaju turistima. Do koje mjere se nekima može tolerirati prometna nekultura, pitaju se uglas stanari Murinske ulice.

- Znači, mi neka sami brinemo o svojoj sigurnosti, a drugima se gradi da bi kršili propise, zaključuju očajni stanari Murinske ulice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum