neizvjesna jesen

TERETANE I FITNESS CENTRI NEĆE PREŽIVJETI JOŠ JEDAN LOCKDOWN Vlasnici istarskih teretana strahuju za svoju egzistenciju. Zaposlenici će morati na Zavod za zapošljavanje. Evo što na sve to kaže Dino Kozlevac

| Autor: Chiara BILIĆ
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


Svi razumijemo da trebamo štititi sebe i druge i da ne može sve biti normalno kao prije, ali jedina stopostotna zaštita je da sve zatvorimo. No smrt od gladi je stopostotna, dok od Covida umire njih 0,5 posto. Pokažimo malo više empatije prema poslovanju, apelira Predrag Došen

Nakon što su u srijedu proglašeni novim žarištima širenja koronavirusa, zbog čega su ponovno morali zatvoriti vrata, jučer je Nacionalni stožer civilne zaštite opet otvorio teretane i fitness centre u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Solidarnost s kolegama u Dalmaciji iskazali su već u četvrtak varaždinski fitness treneri i njihovi članovi. U znak podrške ukazali su na važnost vježbanja izvodeći čučnjeve ispred gradske vijećnice.

S njima je na noge ustala i čitava sportsko-rekreativna zajednica, poglavito putem Facebook grupe "Inicijativa fitnes zajednice", gdje su se iz sata u sat mogle pročitati objave prepune nevjerice i nezadovoljstva. Sličnog su stajališta i naši sugovornici, dugogodišnji treneri i vlasnici rekreativnih centara u Istri. Svi do jednoga ističu da već posluju s velikim gubicima. Njihova je djelatnost među prvima pogođena restriktivnim mjerama zabrane rada. U lockdownu su proveli dva mjeseca, a u ljetno vrijeme je, obrazlažu, broj vježbača u dvoranama ionako reduciran, a neki centri tada su zatvoreni. Strahuju od ponovnog zatvaranja i poručuju da vrlo vjerojatno neće preživjeti još jedan prestanak rada.

Neizvjesnost

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac tvrdi da tema o zatvaranju teretana i fintess centara u Istri nije ni u razmatranju.

- O tome što bi bilo kad bi bilo razgovarat ćemo kada i ako do toga dođe. Zasad nismo imali niti jedan problem. Od njih očekujemo da poštuju mjere zaštite, kaže Kozlevac i napominje da se kontrole poštivanja mjera za suzbijanje širenja zaraze, koje vrše područni uredi civilne zaštite i policija, provode redovito.

Predrag Došen, vlasnik teretane Pro-gym na gradskim bazenima u Puli pojašnjava da osoba koja se osjeća loše ionako neće doći u teretanu: "Ako imaš glavobolju i temperaturu nećeš doći vježbati. Možda ćeš otići po špežu, jer to moraš obaviti, ali vježbanje ćeš izbjeći".

S obzirom na to da ni on, kao ni njegovi kolege iz branše, ne zna kako će provođenje mjera utjecati na fitness sezonu koja se, pojašnjava Došen, prvenstveno proteže od listopada do travnja s naglaskom na prva četiri mjeseca u godini, trenutno, veli, posluje u neizvjesnosti.

- Sada je pitanje opstanka. U slučaju ponovnog 'lockdowna', ako izgubimo jesen, ja ću biti prvi koji će ostati zatvoren trajno, bez obzira na to što mi je tada Pula sport izašao u susret i oslobodio najma prostora. To znači samo jedno: firma ide u stečaj, a zaposlenici na zavod. Svi razumijemo da trebamo štititi sebe i druge i da ne može sve biti normalno kao prije, ali jedina stopostotna zaštita je da sve zatvorimo. No smrt od gladi je stopostotna, dok od Covida umire 0,5 posto. Pokažimo malo više empatije prema poslovanju, apelira Predrag.

Distanca neophodna

U njegovoj teretani površine gotovo 300 četvornih metara, otkriva, sada u prosjeku vježba desetak osoba istovremeno. Napominje da vježbači i vježbačice i u normalnim okolnostima drže socijalnu distancu jedni od drugih. Jer ako u rukama, obrazlaže, držite spravu poput šipke, nitko vam ni ne može prići, niti to želi. On je zbog čitave situacije produžio radno vrijeme te sada, umjesto od osam sati ujutro, vrata otvara u sedam, sve kako bi u tih dodatnih sat vremena barem donekle rasteretio kapacitet dvorane.

Kontrole, kaže, zasad nije bilo. Međutim, prije osam dana jedna je klijentica, koja u Pro-gymu vježba povremeno kada je u gradu, bila pozitivna na koronavirus. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije uputila je u sva mjesta gdje je boravila u posljednje vrijeme, pa su, shodno toj informaciju, kontaktirali i njega. Ne bi li izbjegao paniku, Predrag čitavo vrijeme vodi evidenciju ulaska i izlaska iz teretane, i to za svakog člana i posjetioca. Pregledom liste imena, na sreću, u samoizolaciju je na 14 dana otišlo tek pet vježbača koji su u teretani bili u isto vrijeme kada i pozitivna ženska osoba te jedan djelatnik, a dvorana je dekontaminirana. To se, naglašava, nažalost dogodilo, no jedini je takav slučaj od sredine svibnja do danas.

Došen posebno ističe da u Pro-gymu posebnu pažnju obraćaju na higijenu. Isto govore i Larisa Drinković Škalić, vlasnica fitness centra Pump'n'Jump u Puli, koji posluje na tri lokacije u gradu, kao i vlasnica Studija Garaža u Labinu Ivana Martinović te Dorina Mrkoci, vlasnica aerobic i pilates studia Gym&Fit by Dorina u Rovinju. Svi su oni na čistoću pazili i ranije, prije korone, a sada su u svakodnevicu dodatno implementirali i preporuke stožera. Rekvizite dezinficiraju odmah nakon uporabe, češće provjetravaju i čiste prostorije, a dezinficijensi za ruke postali su obavezna oprema.

Manje vježbača

No, unatoč svim naporima dosta je ljudi, govori Ivana, ipak odustalo od vježbanja, što zbog straha, što zbog ekonomskih okolnosti. Profesorica kineziologije i trenerica u Pump'n'jumpu s 15-godišnjim iskustvom Marina Škrobot potvrđuje da su i u njihovom centru, zbog obaveznog smanjenja broja članova po grupi, izgubili određen broj vježbača i vježbačica. Ako se tome, veli ona, pridoda vremenski razmak između grupa koji su uveli zbog kompletnog prozračivanja prostorija, jasan je i gubitak cijelog jednog termina po danu. Gubici su, priznaje, značajni, a nanesena financijska šteta velika.

- Smatram da je odluka o zatvaranju fitness centara u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila ishitrena i donesena na neutemeljenim činjenicama. U cijeloj toj priči ima puno nelogičnosti. U javnosti se, recimo, nije izašlo s podatkom o broju zaraženih, a teretane su svejedno proglašene žarištima, što je, po meni, već apsurd. Vjerujem da je situacija u Dalmaciji slična kao i u Istri i da dosta fitness centara i teretana u kolovozu ne radi ili radi sa vrlo malo ljudi. Raste broj zaraženih, što je bilo i za očekivati s obzirom na to da smo se otvorili prema svim zemljama kako bi spasili turističku sezonu. Najlakše je bilo zatvoriti fitnesse i teretane, jer od kafića, restorana i trgovina ćemo još i nešto zaraditi u sezoni koja još kratko traje, smatra Marina, a Larisa dodaje: "Kao poslodavac, iako vrlo optimistična, moram priznati da teško prolazim kroz ovu situaciju. Stresno je svakodnevno razmišljati hoćete li se izvući iz ove krize i održati svoju djelatnost, zadržati osmjeh na licu vaših zaposlenika koji doista ovaj posao rade sa srcem".

Larisa između ostalog govori da, s proljetnim zatvaranjem i ljetom, sveukupno imaju već pola godine status quo. Sada se, u trenutku kada su trebali krenuti u novu sezonu treniranja i povratku rutini, iskrena je, događa javno etiketiranje sportsko-rekreativne djelatnosti bez jasno iznesenih argumenata. Smatra da je to nekorektno i pogubno za djelatnost kojom se bavi. Medijski napisi su, vjeruje, zasigurno izazvali strah, nevjericu i zabrinutost kod mnogih koji su željeli doći vježbati. Kao primjer navodi polaznike zrele dobi koji u Pum'n'Jump prakticiraju programe korektivne gimnastike.

Sijanje straha

Njezina kolegica Dorina ističe da dodatne mjere zaštite iziskuju i dodatne troškove i napore, dok je, veli, dobit čitavo vrijeme smanjena.

- Bojimo se za našu egzistenciju, ali s obzirom na to da živimo od ove djelatnosti poduzet ćemo sve mjere opreza zbog naših vježbača, a i nas samih. Trenutno nam situacija nije povoljna, ali se s njom hrabro nosimo. Zatvaranje teretana u Splitu je odluka koja je donesena ishitreno, bez previše razmišljanja i očito bez znanja o našoj struci. Ako zatvore nas koji radimo na poboljšanju zdravlja i kvalitete života, onda moraju zatvoriti sve, što naravno nema nikakvog smisla. Moje mišljenje je da život ne smije stati, već da moramo nastaviti normalno dalje, pazeći na sebe i na druge, kaže Dorina.

Odluka o zatvaranju teretana i rekreacijskih centara ne bi se, smatra Ivana, trebala donositi bez razgovora sa strukom koja je, ističe, itekako otvorena za dijalog i suradnju: "Zatvaranjem bez razmišljanja samo se potpiruje panika i sije strah, što je jako tužno budući da postoji cijeli niz dokaza kako redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću ima višestruke dobrobiti u zdravstvenom, psihološkom i društvenom aspektu života ljudi. Nadamo se da će oni koji donose odluke shvatiti važnu ulogu bavljenja fizičkom aktivnošću i da do ovakvih odluka s dvostrukim mjerilima više neće dolaziti". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum