PODRŠKA FITNESS INICIJATIVI

I Puljani odradili 21 čučanj u znak prosvjeda zbog zatvaranja fitness i sportskih centara i poručili: "TJELESNA AKTIVNOST JE RJEŠENJE, A NE UZROK PROBLEMA!"

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Pulski fitness treneri rade čučnjeve ispred Arene

Pulski fitness treneri rade čučnjeve ispred Arene


Iako su do zadnjeg treba vjerovali da ih vlada novim mjerama neće zatvoriti, do 21. prosinca s radom su u petak u ponoć morali stati i fitness i sportski centri.

Zabranjeni su svi amaterski treninzi i rekreacije, što brojni treneri, sportaši i rekreativci ne podržavaju. Stoga su se danas točno u podne, diljem Hrvatske, u raznim gradovima i na raznim lokacijama, odazvali mirnoj akciji pod nazivom "Tjelesna aktivnost je rješenje, a ne uzrok problema".

Akciju je pokrenuo Goran Sajko, alpinist i fitness-trener, koji je čučnjeve odradio u jednom zagrebačkom trgovačkom centru. U svom pozivu na društvenim mrežama pozvao je istomišljenike da naprave 21 čučanj u znak podrške zajednici i potrebe za tjelesnom aktivnošću u kriznim situacijama, potrebe za pravom na dostojanstven rad i jasnije mjere.

"Brinimo o tjelesnom i mentalnom zdravlju! Glasno brojimo do 21!", poručio je Sajko i pokrenuo lavinu video snimaka čučnjeva podrške koje su građani izvodili u svojim stanovima, na trgovima, pa čak i u shoping centrima.

Poznata pulska trenerica Marina Škrobot također se još s nekolicinom kolega i istomišljenika odazvala akciji, pa su ispred pulske Arene točno u podne napravili 21 čučanj. Držeći propisnu distancu i sa zaštitnim maskama na licima, 15-ak odraslih i djece odaslalo je poruku da se i Pula protivi zabrani svih sportsko-rekreativnih aktivnosti.

- Okupili smo se u znak prosvjeda jer smatramo da nije pošteno da se zatvaraju fitness centri i zabranjuju treninzi, pogotovo u ovo vrijeme, niti deset dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je potrebno što više se kretati i baviti se nekom tjelesnom aktivnošću za vrijeme korone, a pogotovo za djecu. Nitko ne poriče da postoji virus i da trebamo biti svi oprezni i paziti jedni na druge, ali držali smo se tih epidemioloških mjera cijelo vrijeme, radili smo čak s trećinom kapaciteta, i nikad nismo bili nikakav izvor zaraze. Isto to možemo reći i za kafiće i restorane s terasama, ne govorimo samo u naše ime, nego ove mjere su već jako nelogične. Zašto je, na primjer, zabranjeno jedrenje ili surfanje? To su individualne sportske aktivnosti na otvorenom.

Dakle, nema nekog znanstveno utemeljenog razloga da nas zatvore. Dapače, više dokaza ide u korist tome koliko je korisno sada kretati se i baviti se nekom tjelesnom aktivnošću, pogotovo kad znamo kakve to benefite ima i za krvožilni, i za respiratorni sustav, i za opće psihičko stanje čovjeka. Mislim, zatvaramo ono što ljudima može višestruko koristiti, a istovremeno ostavljamo otvorene crkve i trgovačke centre. Ako idemo u lockdown, onda idemo u lockdown, a ne ovako parcijalno i potpuno u suprotnosti sa svim svjetskim zdravstvenim preporukama, objasnila je Škrobot.

I Goran Sajko je u pozivu na ovu akciju istaknuo da joj je prvenstveni cilj ukazati na problem nedovoljnog kretanja u našem društvu. Ukazati da zatvaranje fitness centara, zabrana rekreacije, zabrana treninga za djecu nije rješenje već gašenje požara koje će dugoročno imati katastrofalne posljedice za cijelo društvo. Posebice u ovom razdoblju kada su mnogi prisiljeni sjediti kod kuće i raditi.

- Ovo je i poruka nadležnima da ne želimo nikakve potpore nego pravo na rad. Rad s kojim doprinosimo zdravlju nacije, rad i znanje kojim pomažemo zdravstvenom sustavu, napisao je Sajko u pozivu na akciju, te također dodao da je ovo bila politička odluka bez ikakvog realnog razloga za zatvaranje.

- Znanstvene studije su potvrdile da je mogućnost zaraze u fitness centrima minimalna. Želim da budete svjesni da imamo podršku u vlasti da budemo ponovno otvoreni. Na nama je da budemo, prije svega, profesionalci, akademski građani i da na taj način komuniciramo, poručio je Sajko svojim kolegama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater