19. STREET ART POREČ

Tematizira grad i spaja zabavu i umjetnost od 22. do 27. kolovoza: ŠEST DANA UMJETNOSTI, KREATIVNOSTI I ZABAVE NA POREČKIM ULICAMA

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Ovogodišnji je program u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč težište stavio na domaće umjetnike i izvođače, te upravo njima pružio mjesto i sredstvo za izražavanje svoje izvrsnosti, atraktivnosti, originalnosti, najavljuju organizatori

 

Street art Poreč, festival ulične umjetnosti koji tematizira grad te spaja zabavu i umjetnost, ove će godine po 19. put razigrati gradske površine i maštu gledatelja te udahnuti Poreču nešto drugačiji ritam i to od 22. do 27. kolovoza. Festival, koji počinje u četvrtak, će u šest dana čiste kreativnosti kroz najrazličitije izvedbe – glazbene, plesne, scenske, cirkusko-akrobatske, likovne, literarne – još jednom uspostaviti svoj jezik. Ovogodišnji je program u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč težište stavio na domaće umjetnike i izvođače, te upravo njima pružio mjesto i sredstvo za izražavanje svoje izvrsnosti, atraktivnosti, originalnosti, najavljuju organizatori.

Početak u lapidariju

Prvi je dan festivala, četvrtak, 22. kolovoza, rezerviran za veliko otvorenje u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine uz domaćeg DJ-a Tonija ter Wondera. On će u velikom stilu vratiti klasične house ritmove u Poreč. Glazbeni događaj vizualno će podržati Visualia Group.

- Bit će to pravi uvod u program ovogodišnjeg Street arta koji osluškuje ritam grada, ali mu ga i daje. Ritam glazbe, plesnih koraka, poezije, tipkanja pisaćeg stroja..., najavljuju organizatori.

Zvuk elektroničke glazbe pratit će Poreč i sljedećeg dana. Naime, u petak, 23. kolovoza. Stephanie Prekali svojim će putujućim DJ-setom, takozvanom Karijolom – putujućom dušom, pronositi gradom dobar ritam i njime ujedno najaviti događaj koji će uslijediti na glavnom Trgu slobode. Ondje će Bosnyak izvesti svoj elektronički glazbeni performans. Isti će dan svojim nastupom Poreč razigrati Paula Ribić, mlada i vješta performerica hulahupa, i uz more izvesti jedan od svojih atraktivnih nastupa kojima je pretprošle godine dospjela u polufinale popularnog televizijskog šoua i u kojima vrti i do trideset obruča istovremeno. Istodobno se za publiku Street arta otvara nova lokacija, svojevrsno festivalsko art-utočište na prostoru bivšeg bara Roxy i prostora ljetnog kina, osmišljeno kao alternativan prostor za opuštanje i neopterećeno druženje na otvorenom uz svakodnevno nove vizualne, glazbene i ostale performanse te posebnu programsku ponudu. Taj će prostor, takozvani Roxy Artičok, biti aktivan od petka do ponedjeljka od 20 sati do ponoći. Roxy Artičok funkcionirat će prema principu "radova u tijeku" te će se na licu mjesta producirati najrazličitiji performansi izvan zaključenog programa, poput Disperzija Alexa Brajkovića, instalacije magle, vjetra i zvuka.

Subota, 24. kolovoza, započinje jutarnjim nastupima Paule Ribić i hodača na štulama na gradskoj tržnici, a najaktivnija lokacija toga dana bit će upravo Trg slobode. Ujutro će već tradicionalno nastupiti dječji puhački orkestar Porečki delfini, dok se za večer pripremaju čak dvije pozornice. Jedna će ugostiti splitski Kam Hram s dvjema atraktivnim predstavama – kabaret uz ples, akrobatiku i razne cirkuske discipline te suvremenog cirkusa uz kombiniranje tehnike na zračnom obruču sa zvučnim improvizacijama prilagođenima pokretima tijela. Drugu će pozornicu zauzeti poznati i neizostavni porečki USB sa svojom predstavom suvremene umjetnosti plesa. U Roxy Artičoku u subotu se, između ostaloga, otvara izložba plakata skupine autora, Jazz 2019., koji su predstavljali koncerte ovogodišnjeg 24. Jazza u lapidariju.

Izložbe, performansi, slušaonice…

U nedjelju, 25. kolovoza ponavljaju se spektakularne izvedbe Kama Hrama za one koji su ih dan ranije propustili, a na programu su i novi programi. Na šetalištu Lungomare bit će otvorena izložba akademskih aktova slikara Daria Raffaelea Oriolija. U lapidariju će svestrana umjetnica Ane Paška održati glazbeni performans Improvizije.

U ponedjeljak, 26. kolovoza, mladi čakovečki pjesnik Matko Abramić izvodit će poetski performans "Reci mi riječ i reciklirat ću ti pjesmu". Stephanie Prekali za taj je dan pripremila "Brčkanje", slušaonicu glazbe uz more u zalazak sunca u porečkoj uvali Peškera, dok će ulice centra grada rasplesati The Dixies, domaći sastav koji izvodi dixieland i swing, počevši od Parka Olge Ban, preko cijelog grada, sve do posljednje postaje – Roxy Artičoka.

Plesačica na svili Nikolina Komljenović u ponedjeljak će na gradskom kupalištu Naftaplin započeti radionicu plesa u zraku, odnosno akrobacija na svili, kojoj se mogu pridružiti svi zainteresirani. Radionica će se održavati i u utorak, 27. kolovoza, a Nikolina na taj dan navečer priprema i svoj performans tijela u zraku "Zvuk slike" u Parku Olge Ban. Matko Abramić svoj će poetski performans izvoditi ujutro na gradskoj tržnici, a festival u utorak navečer u lapidariju zaključuje The Gentleman, svestrani glazbenik dubokog senzibiliteta, kantautor i multiinstrumentalist.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater