RAPORT IZ TRSTA

Talijane, naše vjerne goste koji pomalo izlaze iz lockdowna, pitali smo što misle o zabrani rada kafića i restorana u Hrvatskoj. "Vaša Vlada nije normalna. Pravila su grozna. UMRIJET ĆETE BEZ TURIZMA"

To je nevjerojatno da bez testa ne mogu otići do Umaga, tog prekrasnog grada čiji barovi i restorani gledaju na more, a ti isti barovi i restorani su sada zatvoreni, rekao nam je jedan Talijan kojeg smo susreli na trgu u centru grada

| Autor: Ružica KORACA
Trst danas... (Snimila Ružica Koraca)

Trst danas... (Snimila Ružica Koraca)


Talijanska vlada odredila je ritam procjepljivanja stanovništva, i to po regijama. Friuli-Venezia Giulia, koju smo posjetili prije nekoliko dana kada su se ponovno otvorili kafići i restorani, na red dolazi sredinom veljače. Plan je da se prvo procijepi stanovništvo starije od 80 godina, nakon toga mlađe dobne skupine, ali ipak starije od 55.

Mišljenja Talijana vezana za cijepljenje su podijeljena. Starija populacija s kojom smo imali prilike razgovarati vjeruje u efikasnost cjepiva. Do sada se cijepilo oko dva milijuna Talijana.

"Ako cjepiva budu besplatna onda ću se cijepiti, a ako ne, razmisliti ću jako dobro", kazao nam je jedan sredovječni Talijan.

"Ne, neću se cijepiti. Jednostavno nemam povjerenja u cjepivo", kazao nam je jedan mladi Talijan.

"Kad dođemo na red, cijepit ćemo se", kazao nam je jedan bračni par.

S maskama koje su obavezne uživali smo u šetnji gradom. Ako slučajno nemate masku, odmah vas prolaznici ljubazno upozore da je obavezna za nošenje. Time automatski shvate da ste stranci koji nisu upoznati s njihovim zakonom, ali i drakonskim kaznama. Tako smo u šetnji gradom svjedočili žustroj i glasnoj raspravi dva gospodina, tipičnoj za Talijane. Nakon što su zaključili svoju političku diskusiju, predstavili smo im se i priča je krenula.

"Vaša hrvatska pravila su sada grozna. To je nevjerojatno da bez testa ne mogu otići do Umaga, tog prekrasnog grada čiji barovi i restorani gledaju na more, a ti isti barovi i restorani su sada zatvoreni. Umrijet ćete bez turizma ljudi moji. Zvao sam čak i hrvatskog konzula, bunio sam se, ali i on je nemoćan. Testove ovdje možemo kupiti za 25 eura u apoteci. Vaša vlada stvarno nije normalna, jer i kad se testiram, što da radim u Umagu kad je sve zatvoreno", kazao nam je penzioner Paolo.

Talijanska Vlada namjerava do lipnja procijepiti cijelu naciju, tvrde nam građani s kojima smo razgovarali. Onda će valjda doći do konačne normalizacije, i za nas, i za njih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater