NOVIGRAD

SVJETSKI DAN JABUKE: Jedna jabuka na dan – liječnik iz kuće van

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Na bogatoj trpezi, svečano dekoriranoj aranžmanima od prirodnih materijala i jabuka koje je za ovu prigodu izradila Patricija Smoljkić sva jela doimala su još privlačnije, a događaj je dobio otmjeniji štih kao na kakvom svadbenom banketu u ekskluzivnom restoranu ili hotelu

Kraljici zimskog voća jabuci posvećen je 12. listopad kao Svjetski dan jabuka kojeg su volonteri Udruge Zdravi Novigrad sedmu godinu zaredom obilježili gastronomskim natjecanjem u spremanju slano-slatkih jela od jabuke u lounge baru Hedonist Zajednice Talijana Novigrad.

Ideja o promicanju konzumiranja ove ljekovite voćke pripremljene na bezbroj načina nastala je 2013. godine jer je toga dana osnovana udruga te iz godine u godinu manifestacija dobiva sve veću popularnost i raste broj natjecatelja, dok sve veći broj posjetitelja dolazi kušati ovaj eliksir života pripravljen na razne načine, doznajemo od Viviane Fakin predsjednice Udruge Zdravi Novigrad.

Maštovite delicije zadivile žiri i posjetitelje

Tako je ove godine na natjecanje prijavljeno šest slanih jela i 18 slatkih gdje je temeljni sastojak bila jabuka. Kandidatkinje i jedan kandidat su mahom bile Novigrađanke, uglavnom domaćice, a među njima se našlo i volonterki iz Zdravog Novigrada. Na bogatoj trpezi, svečano dekoriranoj aranžmanima od prirodnih materijala i jabuka koje je za ovu prigodu izradila Patricija Smoljkić sva jela doimala su još privlačnije, a događaj je dobio otmjeniji štih kao na kakvom svadbenom banketu u ekskluzivnom restoranu ili hotelu.

Na stolu se razastrla cijela jedna kulinarska inventivna priča kojoj bi već i po atraktivnima nazivima jela mogli pozavidjeti etablirani chefovi i slastičari. Našla se tu baklava od jabuka, torte od jabuka, krostata od jabuka, jabučni kolač, Bakin kolač od jabuka, kolač od jabuka Giuli, MC. Melly, gibanica u prhkom tijestu, kolač Gospodin jednostavni, pite od jabuka, orašasto-jabučna torta, Raspucani kolač, žuto-bijela torta, biscotti morbidi alle melle, kolač od jabuka i mascarponea, tris s jabukama, zarolani trupac, salata alla Zora, šarena salata, jabučna palentača…

Čips, marmelade i sok od jabuke

Žiri u sastavu Orieta Vrcelj, Dalibor Vošten i Valmi Fabris imao je zahtjevan posao i dugo je potrajalo njihovo kušanje jela i testiranje okusnih pupoljaka, "vaganje" ukusa i mišljenja te donošenje konačne ocjene. Dok su savjesno i s istančanom pažnjom obavljali ovaj prosudbeni posao brojni gosti na terasi Hedonist bara slobodno su degustirali na terasi ostale pripravke od jabuka, slatko-slana jela od jabuka, čips od jabuka, razne marmelade te pili sok od jabuke.

Festival jabuka obogatili su svojom ponudom proizvođači ostalih jestivih zdravih namirnica Sonja Obšivač i Simona Jugovac, dok je Diana Lubiana nudila prirodne kremice za kožu pripremljene na bazi mediteranskih biljaka. Ove se godine priredbi pridružila tvrtka proizvođač zdravih keksića Delicia iz Buzeta čiji su predstavnici na licu mjesta pekli u mobilnoj pećnici kolačiće od kojih je zamamno mirisao zrak čitavo vrijeme trajanja priredbe.

Posebnu draž manifestaciji kojom su zaokružili ovu jabučnu priču dali su polaznici Dječjih vrtića Tičići i Girasole koji su u dvorani priredili izložbu na temu jabuka i sa svojim odgojiteljicama pripremili ukusne marmelade od raznog voća. Svoju umjetničku nadarenost ili nadahnuće potvrdile su i volonterke iz Zdravog Novigrada izradivši platnene torbe oslikane u vedrim bojama s otiscima jabuka. I tako se zaista na ovoj manifestaciji mogla osjetiti intedisciplinarnost i dobra energija dok je iz sveprisutnih jabuka zračio još jedan u nizu njezinih vrijednih sastojaka, hormon sreće.

Pobjednici nagrađeni sadnicama jabuke

U tom ugodnom ozračju pred sumrak je žiri najavio pobjednike. Predsjednica Vrcelj naglasila je da su sva jela bila odlična i ukusna, te da su prevladale nijanse. Prije proglašenja najboljih posebna pohvala upućena je Viviani Fakin za njezinu žuto-bijelu tortu. U kategoriji slanih jela nagrade su dodijelili od trećeg do prvog mjesta kako slijedi: Zori Radošić (salata alla Zora), Ireni Blažić (šarenkaste salate) i Meri Hanžek (zarolani trupac).U kategoriji slatkih jela gdje je konkurencija bila iznimno tijesna pobjednice od trećeg do prvog mjesta su: Giuliana Benjak (kolač od jabuka Giully), Luisa Štokovac (Raspucanci) i Iva Olujić (baklava od jabuka). Osim što joj je zasluženo pripala prva nagrada u vidu sadnice jabuke, vrijedno je spomena da je Olujić sudjelovala u natjecanju s čak tri specijaliteta.

Festival jabuke u Novigradu ponudio je posjetiteljima niz ideja kako sada u zimsko doba, uz malo mašte, iskoristiti jabuku na više načina ne gubeći iz vida njezina ljekovita svojstva kao u uzrečici: Jedna jabuka na dan – liječnik iz kuće van. Predsjednica udruge Fakin vidno zadovoljna zbog odaziva gostiju i uspješne realizacije manifestacije zahvalila je svim suradnicima na podršci, istaknuvši da osobite zahvale duguju sponzorima Gradu Novigradu i Turističkoj zajednici Novigrad.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom