PAZIN

Svečana sjednica Gradskog vijeća u Spomen domu: SVE POREZNE REFORME IDU NAUŠTRB OPĆINA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Laureati Josip Šiklić, Alejandro Castillo, Renato Krulčić, Ljiljana Pavković, Davor Sloković, Edi Pilat (T. BRAJKOVIĆ)

Laureati Josip Šiklić, Alejandro Castillo, Renato Krulčić, Ljiljana Pavković, Davor Sloković, Edi Pilat (T. BRAJKOVIĆ)


Plakete dodijeljene Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji, Josipu Šikliću, Ljiljani Pavković i Ediju Pilatu * Gradske zahvalnice će biti uručene Ivici Gržiniću i Ivanu Guštinu, a za najljepši gradski izlog odabran onaj trgovine "Metraža Štefi" vlasnice Sandre Marečić

 

Veliki broj istarskih političara stigao je na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Pazina koja se proteklog vikenda, u povodu Dana grada, održala u dvorani "Istra" Spomen doma slobode i sjedinjenja. Na pazinski ceremonijal stigli su tako župan i novi eurozastupnik Valter Flego, saborski zastupnici Emil Daus, Tulio Demetlika i Giovanni Sponza, zatim gradonačelnici Pule Boris Miletić, Buzeta Siniša Žulić, Poreča Loris Peršurić, Buja Fabrizio Vižintin i Cresa Kristijan Jurjak.

Četiri inozemne delegacije

Bili su tu i riječki dogradonačelnik Marko Filipović, umaški dogradonačelnik Ivan Belušić, predsjednici Gradskog vijeća Buja Rino Duniš, Vodnjana Corrado Ghiraldo, predstavnici Rovinja, Cerovlja, Gračišća, Lupoglava, Marčane, Svetog Petra u Šumi, Tinjana i Žminja i drugi. Dvoranu su dodatno ispunile četiri inozemne delegacije. Sjevernomakedonsku je predvodio gradonačelnik Gevgelije Sašo Pockov, bosanskohercegovačku načelnik Jablanice Salem Dedić, srpsku predsjednik općine Paraćin Saša Paunović te crnogorsku potpredsjednik općine Tivat Dejan Maslovar.

- Kada nas je predsjednik (pazinskog Gradskog vijeća Davor Sloković op.n.) najavio kao goste iz inozemstva, i nabrojao, nisam imao osjećaj da dolazimo iz inozemstva, već da sam se našao među svojima, kazao je gradonačelnik Pockov u ime inozemnih delegacija aludirajući na činjenicu da sve inozemne delegacije dolaze s prostora bivše Jugoslavije. Prisutne je zatim pozdravio istarski župan Valter Flego, a uslijedio je poduži referat pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića.

- Unatoč brojnim pričama o decentralizaciji, mogućnost razvoja jedinica lokalne samouprave, a time posljedično i kvaliteti života njihovih građana ovise - ako ne isključivo, a onda svakako u velikoj mjeri - o odlukama donesenim na nacionalnoj razini, kazao je gradonačelnik Krulčić i izrazio nezadovoljstvo što su sve porezne reforme u proteklih deset godina provedene nauštrb općina, gradova i županija, što ih je, nužno, orijentiralo prema europskim i nacionalnim natječajima. No, zbog neadekvatnog pregovaranja i programiranja, neusklađenosti i nekoordiniranosti institucija, kašnjenja s raspisivanjem natječaja, propuštena je prilika proteklih godina i značajnija su sredstva počela pristizati u posljednjih godinu ili dvije, napomenuo je Krulčić dodavši da sada, 2019. godine, Grad ima potpisane ugovore za projekte vrijedne više od 27 milijuna kuna, što je za sedam milijuna više od gradskih poreznih prihoda. Primjerice, među projektima za koje se više od godinu i pol očekuje natječaj je projekt izgradnje autobusnog kolodvora. Kandidiranje projekta Doma za starije osobe na natječaj očekuje se tijekom lipnja. Gradonačelnik je nabrojao niz ostvarenih projekata u posljednjih godinu dana, a posebice se na investicijama na području grada zahvalio tvrtki Istarski vodozaštitni sustav i drugim partnerima.

Dodijeljene četiri plakete

Na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja dodijeljene su četiri plakete i to Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji kao znak priznanja za 25 godina uspješnog rada, Josipu Šikliću, ravnatelju Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile za uspješan dugogodišnji srednjoškolski rad i kulturno-povijesni angažman, te dugogodišnjim darivateljima krvi Ljiljani Pavković i Ediju Pilatu za humanost i solidarnost. Gradske zahvalnice će biti uručene Ivici Gržiniću i Ivanu Guštinu. Za najljepši gradski izlog komisija je odabrala onaj trgovine "Metraža Štefi" vlasnice Sandre Marečić kojoj je uručena nagrada od 1.500 kuna.

U ime nagrađenih u emotivnom se razgovoru zahvalio ravnatelj Pazinskog kolegija Alejandro Castillo koji je zaslužio glasan aplauz prisutnih.

Prije svečane sjednice delegacija Grada Pazina u znak sjećanja i spomen na sve žrtve rata, iskazujući počast svim umrlim, položila je vijenac na kameni križ na groblju "Moj mir". Poslije uvodnog dijela održana je minuta šutnje za sve one koji su dali svoje živote za slobodu i nezavisnost domovine. U prigodnom programu nastupila je vokalna skupina Rožice iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, mlada recitatorica Marija Brajković iz Trviža (mentorica Mirta Milanović) i vokalna skupina pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora (mentorica Nataša Markušić Popadić).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter