TRODNEVNA MANIFESTACIJA

SVE JE SPREMNO ZA 47. TRKU NA PRSTENAC U BARBANU: U petak podizanje zastave

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
S današnje konferencije za novinare (Snimio Milivoj Mijošek)

S današnje konferencije za novinare (Snimio Milivoj Mijošek)


- Skoro pa je započela 47. Trka na prstenac. Pripreme su još u tijeku, ali 90 posto posla je objavljeno. Uređena su sva parkirna mjesta, a sad se uređuje sam centar Barbana da ovogodišnja manifestacija bude bolja nego što je bila prethodnih godina, zbog epidemioloških mjera. Jučer je održan i posljednji trening s 16 konjanika, kazao je Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac na današnjoj konferenciji na novinare uoči trodnevne tradicionalne manifestacije u Barbanu koja se održava ovog vikenda, od petka do nedjelje.

Predsjednik Časnog suda Mario Kožljan predstavio je konjanike koji će se natjecati ove godine, a to su; Gvido Babić, Petar Benčić, Daniel Broskvar, Bruno Celija, Milio Grabrović, Andrej Kancelar, Kristijan Kancelar, Luka Kancelar (lanjski slavodobitnik), Antonio Osip, Stefano Osip, Maksimilijan Rojnić, Goran Špada, Diego Učkar (lanjski debitant), Silvio Učkar, Aleksa Vale i ovogodišnji debitant Erik Žagrić. Svi konjanici imaju i svoje kopljonoše koji im pomažu prilikom Trke.

Milio Grabrović, vođa konjanika, kazao je da su svi jahači dali svoj maksimum tijekom priprema i treninga, te da ih je na samom početku bilo 19.

- Ova trojica koja nisu prošla, bila su isto tako dobra ali nijanse odlučuju, svake godine je sve teže, i evo imamo 16 jahača koji će nastupiti. Moram pohvaliti da i ove godine kao i svake Trka raste, jahači su sve bolji i jučer nakon zadnjeg treninga publika je pohvalila da već dugo vremena nisu vidjeli tako uigranu ekipu. Zaista je bilo iznimno lijepo na treninzima, konji su funkcionirali kako treba, brzi su, neki čak možda i prebrzi, rekao je Grabrović.

Trodnevna manifestacija koju Barbanci njeguju već nekoliko desetljeća započinje u petak svečanim podizanjem zastave u 20.30 sati. U Centru za posjetitelje bit će postavljena izložba "Zavoljeli nas preko konja!" koja donosi priču o konjima koji su obilježili barbansko natjecanje. Nakon toga slijedi koncert Napa Banda i turnir u briškuli i trešeti.

U subotu ujutro, u 10 sati, na programu je natjecanje Robotrka na prstenac, u 13 sati održat će se tradicionalni turnir u pljočkanju na Gradišću, a potom u 17 sati slijedi Trka na viticu, takozvana "generalna proba" za Trku na prstenac. U večernjim satima održat će se koncert "100 šterni ćo!" Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanu, a potom će nastupiti Gustafi, Alen Vitasović, Šajeta i Elio Pisak. U 21 sat odigrat će se i pravi noćni spektakl - gađanje glinenih golubova na Gradišću koje traje do kasno u noć.

Foto

Program u nedjelju započinje u 10 sati misom u barbanskoj crkvi Sv. Nikole. U 16 sati slijedi promenadni koncert limene glazbe, nastup KUD-a Barban i Mate Balote iz Raklja, a u 17 sati započinje glavni događaj - Trka na prstenac na Gradišću, uz izravni prijenos na drugom programu Hrvatske televizije.

Nakon što se sazna tko je slavodobitnik 47. Trke, posjetitelji i sudionici imat će priliku proslaviti uz nastup Joleta i Night Expressa na barbanskoj placi. Manifestaciju će zaokružiti vatromet zakazan za 22 sata.

Svi sadržaji od petka do nedjelje su besplatni. Za veselje najmlađih u Barbanu će ovom prigodom biti postavljen i lunapark.

Osip je pojasnio i da je Barban u nedjelju zatvoren za promet i da se očekuje velik broj posjetitelja, ali i da je osiguran dovoljan broj parkirnih mjesta za sve posjetitelje. Angažirana je i redarska služba od tridesetak redara koji će usmjeravati automobile pri dolasku u Barban.

Trka je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića koji je najavio svoj dolazak u nedjelju, a manifestaciji bi trebao nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ostali gospodarstvenici, političari i uvaženi gosti.

Organizatori su se zahvalili svim sudionicima i volonterima, kao i sponzorima - Fortenova grupi (generalni sponzor) i njezinim kompanijama Agrolaguna, Jamnica i Konzum, a uz njih i HEP-u. Zahvale su uputili i Rudanu d.o.o koji dodjeljuje 30 tisuća kuna slavodobitniku Trke na prstenac i ABS-u koji nagrađuje pobjednika Trke na viticu s deset tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini