Srednjovjekovni biser kulturne baštine

Sv. LOVREČ PRED KRAJ SEZONE DOČEKAO 1000. POSJETITELJA!

| Autor: Marcello ROSANDA
Info punkt - 1.000 posjetitelj

Info punkt - 1.000 posjetitelj


Po pitanju kulturne baštine Sveti Lovreč ima sve - predivnu tisućljetnu baziliku sv. Martina, crkvice, kapelice, srednjovjekovne zidine, kamene materijalne ostatke kao svjedoke svoga vremena i mnoge druge znamenitosti. No, nije bilo nikog tko bi posjetiteljima mogao nešto više reći o svemu ovome, pokazati, približiti. Barem ne do početka srpnja ove godine, kada su Općina Sveti Lovreč i Turistička zajednica središnje Istre zajedničkim snagama inicirale otvaranje Turističko-informativnog centra, a gdje ga bolje smjestiti nego u sam centar starogradske jezgre Svetog Lovreča, i to u prizemlje galerije Placa. 

Puno informacija na jednom mjestu 

Projekt je to koji je, prema mišljenju građana, bio nasušno potreban. Štoviše, Općina je već dugi niz godina u vrhu po noćenjima i smještajnim kapacitetima na cijelom području TZ-a središnje Istre, što znači da je ovom srednjovjekovnom biseru ponad Poreča itekako dobro došao ovakav jedan ured.

Da je otvaranje TIC-a bio pun pogodak pokazalo se već u startu, jer je inicijativu pohvalilo i podržalo lokalno stanovništvo, a česti gosti lovrečke općine napokon su dobili mjesto gdje mogu dobiti sve potrebne informacije, pogledati promotivne letke i videozapise, čuti sugestije što u Istri posjetiti i gdje jesti, ali i sami kušati neke proizvode lokalnih proizvođača - maslinovo ulje, vino, rakiju i suhomesnate proizvode.

No, bilo je tu još dobrobiti takvog projekta. Zbog činjenice da se TIC nalazi u prizemlju galerije Placa, mnogi su prolaznici i slučajni namjernici bili upućeni na prvi i drugi kat galerije, gdje su kroz ljeto održane tri izložbe, i to kompilacijska foto-izložba "Boje Lovreča" lokalnog Kluba amaterske fotografije   (reprezentativni radovi s tematikom Svetog Lovreča), zatim još jedna u izvedbi iste foto-udruge, naziva "Veselo", što je u biti bio fotografski natječaj, te umjetnička izložba "Zvuci zemlje" udruge Art studio Pula, kojoj je inspiracija bio festival orgulja Organum Histriae.

Kao veliko iznenađenje posjetiteljima bila je činjenica da se u uredu nalaze ključevi bazilike sv. Martina i pripadajućeg mu crkvenog tornja te su tako imali prilike ući u lovrečku bogomolju i uživati u najistančanijoj srednjovjekovnoj sakralnoj umjetnosti Istre umjesto da se, prečesto u prijašnjim slučajevima, dive izvana. 

Posjetitelji s nekoliko kontinenata 

Iako otvoren tek dva mjeseca, TIC je imao čast ugostiti posjetitelje iz većine europskih zemalja, ali i iz Indije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Kao šlag na torti, pred sam kraj sezone, u TIC su stigli i tisućiti posjetitelji! I to iz upravo iz zemlje "preko bare”, SAD-a.

Obitelj Peña-Džamonja zadnja tri tjedna obilazi rodbine razasutu po državama Balkana. Tako su došli i u Istru te, po preporuci, navratili u Sveti Lovreč. Da bi slavljenički obilježili taj jubilej, djelatnici TIC-a su Aliciji, Mateji, Clari i Tayloru poklonili nekoliko boca tekućeg bogatstva kojim se Sveti Lovreč može ponositi - maslinovo ulje, vino i rakija. Na pitanje sviđa li im se Sveti Lovreč, rekli su da su iznenađeni koncentracijom važne kulturne baštine na tako malom prostoru, te da osjećaju dobru vibru.

- Ovdje se, kao i u cijeloj Istri, osobito ističu dobroćudnost ljudi, kao i osjećaj umjetničkog nadahnuća, rekla je Alicia Peña-Džamonja.

Turističko-informativni centar u Svetom Lovreču je, dakle, u malo više od dva mjeseca od otvaranja dočekao već 1000.-og posjetitelja, a kakve pohvale i recenzije uz to dobiva svakako je podstrek da se ta lijepa priča nastavi i iduće sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum